2014. június 11., szerda

Vaníliafagyis piszke krémleves



A nyári hűsítő, hideg levesek sorába tökéletesen illeszkedik a piszke, főleg, ha zölden vesszük a piacon, mert a kertből éretten, a bokorról szedve kifejezetten édes íze van - nálunk le is legelik minden évben a gyerekek. Mivel a húsának nagyon magas a pektintartalma, kifejezetten sűrű krémlevest lehet belőle főzni, nem kell hozzá semmilyen sűrítőanyag, és tíz perc párolással kész is van. Ha valaki nem szereti a rántással-habarással készülő főzelékeket, akkor sűrűbbre hagyva ( és a fagyit kihagyva...) szószként is tálalhatja: nincs is hozzá jobb mint egy finom, sós, sült oldalas vagy tarja...

Hozzávalók: (4 személyre)

50 dkg piszke(egres)
3 dkg vaj
8-10 dkg cukor
csipet só
3-4 dl víz (2 decit jégkocka formájában is adhatunk hozzá, így hamarabb hűl) - attól függ, milyen sűrűn szeretjük
2 dl tejszín
2x10 dkg vaníliafagyi

A megtisztított, megmosott piszkét a felforrósított vajra dobtam, átforgattam benne, hozzáadtam a sót és a cukrot és lefedve kb. 10 perc alatt puhára pároltam. (A jól záródó fedő alatt rögtön kezdett levet engedni, de ha nem tudunk rá odafigyelni, féldecinyi vizet adhatunk hozzá a pároláshoz.)
Mikor már egész puhák voltak a szemek, krumplinyomóval megtörtem, majd 2 dl vízzel és a tejszínnel összeturmixoltam. Visszatettem a tűzre, hogy egyet forrjon, majd beledobáltam 20 dkg jégkocát és az egyik adag fagyit.
Behűtés után a maradék fagyiból lehet kanalazni mindenki tányárjába keveset, mielőtt rászedjük a finom savanykás hűsítő, sűrű levest.

(A tejszín hozzáadása előtt lehet át is passzírozni egy szűrőn,de akkor nemcsak a picike magoktól szabadulunk meg, hanem a részben a sűrű húsától  is - ilyenkor vékonyabb lesz a krémleves, és lehet hogy szükséges kevés étkezési keményító is bele)

1 megjegyzés:

Csrke írta...

És mi lesz az egresek farkincájával?

Related Posts with Thumbnails