2014. április 16., szerda

Brownie-torta eperrel




Pont olyan egyszerű, mint amennyire látványos. Nem nagyon tudok édességet, ami ennyire minimális munkával - tulajdonképpen még kézi mixer se kell hozzá,csak a tejszínhab felveréséhez nem árt, ha van - tud hűha-effektust kiváltani bárkiből. Na és ráadásul nagyon finom, és van, aki  nem szereti a krémes-csokis-tejszínhabos-epres dolgokat??

Bár én húsvétkor inkább  nagy, többlapos és macerás tortákat szoktam csinálni, a kevésbé mazohistáknak ez egy ideális, gyorsan elkészíthető és látványos ünnepi torta lehet. Azt javasolnám, hogy a tészta jobb, ha nincs hűtőben, mert akkor a magas vaj-csoki tartalom miatt megkeményedik, ezért inkább közvetlenül a tálalás előtt állítsuk össze, mivel a tejszín egyébként igényelné a hűtést.( A habfix-szel viszont az is előre felverhető.) Ha nem fogyna el egyszerre, akkor tálalás előtt a maradékot fél órával előtte vegyük ki a hűtőből.

Hozzávalók:(20-22 cm-es kapcsos formához,8-12 szelethez)

20 dkg vaj
10 dkg étcsoki (legalább 60% os kakakótartalmú )
18 dkg cukor
3 dkg holland kakaó
10 dkg mascarpone (de natúr krémsajt is jó)
2 nagy tojás
csipet só
2 tk vaníliakivonat
6 dkg liszt

3 dl tejszín
1 habfix
1 csapott  ek.porcukor
eper

 A sütőt 160fokra előmelegítettem.
A vajat felmelegítettem,  beletördeltem a csokoládét, vártam egy kicsit, míg az is megolvadt és simára kevertem. Hozzáadtam a cukorral elkevert kakaót.
Kézi robotgéppel összekevertem a felvert egész tojásokat a mascarponéval,(nem kell felhabosítani, csak legyen homogén!) belemixeltem a csokis keverékbe (ezt se  kell agyonkeverni, épp csak legyen egynemű), hozzáadtam a csipetnyi sót és a vaníliakivonatot, majd belekevertem az átszitált lisztet is.
A kapcsos formát alul  kibéleltem sütőpapírral és elegyengettem benne a sűrű masszát.
40 perc sütés után a sütőt lekapcsoltam, kinyitottam a sütőajtót, még 10 percig bennhagytam a brownie-t, majd a formából óvatosan kivéve rácson hagytam kihűlni.

A hideg tejszínt a habfix-szel és a porcukorral felvertem,a süti tetejére halmoztam és rászórtam a megmosott, leszárított, félbe-negyedbe vágott epret.


1 megjegyzés:

Blogkonyha írta...

Piszke, Áldott Húsvétot kívánok Neked! A torta csodás! Szép a torta tálad, ilyet még nem is láttam...

Related Posts with Thumbnails