2014. február 26., szerda

Rozmaringos-narancsos pisztráng hollandi mártással



És Hasselback krumplival, csak nem bírom a hosszú neveket...
A hollandi szósz tulajdonképpen a majonézhez hasonlít nagyon: tojássárgája plusz zsíradék, fűszerezés - és egy kis gőz: emiatt könnyű, enyhén habos lesz a végeredmény. Ez a finom pisztráng megérdemelte, és pont úgy lehet időzíteni, hogy mikorra kész a mártás, épp megsül a hal és a hasselback is mellé, ugyanis csak frissen jó - így viszont rögtön tálalható.


Hozzávalók:
személyenként 1 darab pisztrán
1 nagyobb narancs, ( 4 vastagabb szeletre vágva, a két végéből a lé kicsavarva a mártáshoz)
4+2 ág rozmaring
5 dkg vaj
só bors

-a mártáshoz:
10 dkg vaj
2 kisebb tojássárgája
2 kk.  narancslé
2 kk. hideg víz

 bors

A sütőt 200 fokra előmelegítettem, a krumplikat megpucoltam, egy kanálba rakva 2mm-enként bevagdostam, kevés vajjal kentem, sóztam, borsoztam, sütőpapíron betettem a sütőbe. Előkészítettem a pisztrángokat a sütéshez: megmostam, fejüket levágtam ( a gyerekeke szerint horrorisztikusan néz ki sütve a szeme, és tényleg), a hasukba tettem 1-1 ág rozmaringot és egy elfelezett szelt narancsot, belül sóztam picit őket. 20 perc után a krumplit kivettem, vajazott sütőpapírra melléjük fektettem  a pisztrángokat,  felül vékonyan rájuk szeleteltem a maradék kb. 4 dekányi vajat, megszórtam a két ágnyi felaprított rozmaringgal és további 20 percig együtt sütöttem a krumplival. 
A szószhoz a vajat megolvasztottam. (de csak langyos legyen) A tojások sárgáját, a vizet és csak pár csepp narancslevet egy kisebb fém tálban  habverővel két percig vertem, majd gyenge gőz fölött újabb két percet kaptak. Ezután a tűzről lehúzva tovább vertem, és először csak  lassan cseppenként, intenzív keverés mellett adtam hozzá a vajat - épp úgy, mintha majonézt készítenék - később lehet picit bátrabban, de vigyázni kell, ki ne csapódjon. A legvégén adtam hozzá a maradék narancslevet, és ízlés szerint a sót és kevés borsot.

2 megjegyzés:

Blogkonyha írta...

Remek fogás! Hollandi mártást még nem csináltam, de biztos jó. A krumpli meg a kedvencem így...

Névtelen írta...

Right now it appears like BlogEngine is the preferred
blogging platform available right now. (from what I've read)
Is that what you're using on your blog?

Take a look at my blog post :: massage envy tempe

Related Posts with Thumbnails