2013. december 23., hétfő

Pisztáciás kiflik




Még az ősszel hozott a kolléganőm Rómából egy szuper cukrászdából  pisztáciás süteményt  a kávé mellé, azóta keresem hozzá a receptet - a brontei pisztácia pedig nyár óta várta sorsát jól eldugva a hűtőbe. Karácsony épp a megfelelő alkalom egy ilyen csodás alapanyag felhasználásához, és  pisztáciás-fehércsokis szaloncukor mellett ezek a kiflicskék igazán jó választásnak bizonyultak. Sózatlan pisztáciát nagyobb piacokon lehet venni, de hallottam már olyat, hogy sózott pisztáciát pilanatra forró vízbe mártva, majd leöblítve is lehet korrekt sütialapanyagot nyerni.
A római sütihez képest ez kicsit súlyosabb darab lett - szerintem ott kapott egy kis szalalkálit is a tészta. A szalalkáli sütés közbeni szagát csak a nagypapám kedvéért bírtam elviselni, akinek rendszeresen sütöttem cukros szalalkális kekszet, mert ez volt a kedvence, de legközelebb kipróbálom majd úgy is...:)

És köszi Gaba a forráskutatást!

 Hozzávalók: (40-45 db kiflihez)

22 dkg liszt
10 dkg őrölt pisztácia
fél kk. sütőpor
5 dkg apróra vágott pisztácia
15 dkg puha  vaj
3 dkg kókuszreszelék
1 nagy tojás
15 dkg porcukor
fél rúdvanília vagy 1 tk. vaníliakivonat
csipet só

A lisztet, az őrölt pisztáciát és a sütőport egy tálba szitáltam. A többi hozzávalót a mixer dagasztókarjával elkevertem vele, és a puha masszát egy órára a hűtőbe raktam.
Ezután 15 gr-os golyóbisokra osztottam ( az elsőt lemérjük, ehhez gömbölyítjük a többit), majd a golyóbisokból rudat sodortam és kifli formára hajlítgattam. Az apróra vágott pisztáciába forgattam -picit bele is kell nyomkodni, ne peregjen le majd le róluk sütés közben - az egyik felüket és ezzel felfelé a tepsibe sorakoztattam.

180 fokra előmelegített sütőben 8 percig sütöttem a kiflicskéket.

Recept kis módosítással innen.




7 megjegyzés:

Rita írta...

A sokat emlegetett szerelmetes Vichy-leves receptje ugye nincs fenn (még:)) az oldalon? Köszi!

Piszke írta...

nincs! de_ 40 dkg krumpli, 1 nagy póréhagyma (lehetőleg az a tömzsi fajta), 1 kis vöröshagyma 1 gerezd fokhagyma. 2 dkg vajon hagymák dinsztel, rá a felkockázott krumpli, kb 1,2 liter csirkehúsleves. 1 kicsike babérlevél, kevés só, bors (fehér, aki azt szereti)puhára fő, botmixer, kb 1,-1,5 dl tejszín, összeforral.állag a krumplitól függ, ha sűrű, kicsit több leves inkább, mint tejszín.sok pirított kenyérkocka a tetejére.

Névtelen írta...

Az Aldiban lehet kapni sótlan kaliforniai pisztáciát.

Boldog Karácsonyt!
Judit

É.M. írta...

Nagyon guszta! Kellemes Ünnepeket!

Blogkonyha írta...

Áldott, Békés Karácsonyt kívánok Neked! Legyen olyan szép az Ünneped, ahogy elképzelted!

Piszke írta...

Boldog karácsonyt, köszönöm mindenkinek! :)

Gabah írta...

Nagyon szívesen, cara Piszke, szój bátran máskor is! Az olaszországi otthonunkban rég tartogatok egy adag pisztáciát, alighogy visszamegyünk, mindenképpen elkészítem ezeket a kifliket.
:-)

Related Posts with Thumbnails