2013. május 21., kedd

Mandulás cupcake 3 verzióban




A cupcake úgy aránylik a muffinhoz, mint egy csúnyácska hernyó a belőle kibújó pillangóhoz. Igaz, a cupcake tésztája kicsit gazdagabb, nem olyan faék egyszerűségű, mint a muffinoké, zsírosabb, morzsásabb, piskótaszerűbb. Ha megsült,  akkor  rendszerint áldozatul esik a giccshez való leküzdhetetlen vonzódásunknak, ami  titkon minden nőben ott rejtőzik, kérdés csak, mennyire tudjuk vagy akarjuk kordában tartani. De láttam már igazán szolidan megnyerő  darabokat is, és az én szívemhez ezek állnak közelebb. És ha van hozzávaló dizájnolt kapszli, akkor még jobb - nekem könnyű dolgom volt, mert egyenesen és személyesen hoztak nekem ilyet jó messziről, Ti pedig hamarosan kaphattok ilyet postán az Eztettem boltból És ez nem a reklám helye, ez egy kedves gasztroblogger kolléga webshopja,  és hogyne cupcake-oztam volna örömmel, mikor ráadásul kislánykora óta rajongóm :)) felhívnám még a figyelmeteket az őrjítő szívószálakra, nemcsak sima csíkos van, nem ám...Úgy kellett eldugnom a gyerekek elől, míg felkerülhettek a fotóra, bár tény, hogy  a mintás szívószálak sajátságos vonzerőt gyakorolnak a gasztrobloggerekre is...




Hozzávalók: (12 darabhoz - a krémek is 12 darabra vannak megadva)

10 dkg darált mandula
15 dkg étkezési keményítő
2 kk sütőpor
1 kk. szódabikarnóna
2 tojás sárgája
5 dkg langyos olvasztott vaj
10 dkg nádcukor
1,7 dl tej

- ha csokis: plusz  2 ek. holland kakaópor

-csokis:
10 dkg étcsoki (60%-os vagy afeletti)
1 dl tejszín
2 dkg vaj
 -tejszínes-málnás:
2 dl tejszín
10 dkg málna
1 tk citromlé
1 ek porcukor
1 habfix

 -citromos pite:
6  ek citromkrém
2 tojás fehérje
fél citrom
4 ek kristálycukor



A külön-külön összekevertem az első négy, és a második négy hozzávalót, majd a nedveseket a száraz hozzávalókhoz kevertem. Sűrű tésztát kaptam, vizes fagyikanállal osztottam szét a sima formákkal kibélelt muffintepsi mélyedéseibe, és simára egyengettem - ezt a tészta nem fog úgy felemelkedni és púposodni, mint a muffin, így nincs is vágási veszteség, amikor majd tölteni akarjuk.

200 fokra előmelegített sütőben 18 percig sütöttem.

A csikosakhoz a tejszínt felforrósítottam, vártam kicsit, míg visszahűl, ráöntöttem az összetördelt csokira, 5 perc állás után a vajjal fényesre kevertem. Hagytam teljesen kihűni, majd kicsit habosítottam kézi mixerrel.

A málnáshoz a fagyasztott málnát a porcukorral és a citromlével összeforraltam és kis lángon  besűrítettem. A sűrű szirupot szitán áttörtem, 4 evőkanálnyit  a hidegen, habfix-szel felvert tejszínhabba kevertem.



A citromkrémeshez ezt a lemon curd-öt használtam: egy kiskanállal mélyedést vágtam a sütik közepébe, abba töltöttem a krémet , a tetejére került a cukorral keményre vert tojáshab, amit kicsit megpörköltem a konyhasárkánnyal.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

I really like your blog.. very nice colors & theme. Did you make this website yourself
or did you hire someone to do it for you? Plz reply as I'm looking to construct my own blog and would like to find out where u got this from. thank you

my site :: book of ra online spielen kostenlos ohne download

Névtelen írta...

After checking out a few of the blog articles on your
website, I seriously like your way of blogging.
I bookmarked it to my bookmark website list and will be checking back in the near future.
Please check out my website as well and let me know
your opinion.

My blog www.hasenchat.net

Névtelen írta...

You can certainly see your expertise within the article you write.

The world hopes for more passionate writers like you who aren't afraid to say how they believe. Always follow your heart.

Also visit my weblog; sizzling hot download

Related Posts with Thumbnails