2013. március 28., csütörtök

Citromos-barackos hot cross bun



A tradicionális, mézeskalácsszerűen  fűszerezett és kereszttel díszített édességet a középkori Angliában csak nagypénteken, karácsonykor és temetéseken volt szabad árulni, és a rendelet megsértőit elkobzással sújtották - ezért vált tipikus házi süteménnyé. Számos babona is kötődik hozzá, például hogy a nagypénteken sütött buci nem fog megpenészedni, véd a hajótöréstől, vagy ha valakivel megosztjuk, akkor a következő évre megerősítjük a barátságunkat. Akkor én most megosztom veletek - az én változatomat legalábbis :)

És hogy miért citromos és barackos? Mert nekem borzasztóan idegen húsvétkor karácsonyi jellegű fűszerezéssel enni bármit, még akkor is, ha 20 centis hó van, és nálunk egyébként sem mennek a mézeskalácsfűszerezésű cuccok, az egy örök fahéjas csiga kivételével.

Így viszont klassz üde íze lett, egy jó darab vajon kívül nem is kell más hozzá, és ha marad belőle, akkor félbevágva és kicsit megpirítva is nagyon finom.

Hozzávalók: (12 méretes bucihoz)

65 dkg liszt
5dkg vaj
8 dkg cukor
1 nagy citrom héja
1 tk só
fél rúd vanília kikapart magja vagy 2 tk. vaníliakivonat
1,5 tk porélesztő (kb.10 gr) vagy 3 dkg élesztő
1 tojás, felverve
2,8-3 dl langyos tej
10 dkg apróra vágott aszalt barack
5 dkg aszalt vörösáfonya

2 ek liszt és kevés hideg víz a keresztekhez

2 ek sárgabaracklekvár a megkenéshez

A langyos liszttel kicsit elmorzsolgattam a vajat, belekevertem a sót, majd a középre készített mélyedésbe tettem a cukrot, a porélesztőt és a tej felét, és 10 percig hagytam felfutni az élesztőt Minden más hozzávalót is  belekevertem és kb 10 perc alatt lágy, ruganyos, sima tésztát gyúrtam. Én dagasztókaros gépet használtam, de kézzel is könnyű vele dolgozni.

1 órát, folpackkal letakarva langyos helyen kelesztettem, majd  kicsit átgyúrtam, és újabb fél órát kelt ugyanígy. 
Ezután a tésztát ismét átgyúrtam, 12 egyenlő részre osztottam, és lapos, kerek kb 6-7cm átmérőjű zsemléket gyártottam belőlük. ( Nyugodtan lehet kicsit lapítani, mert nagyon feljön még a tészta a sütés előtti kelesztéskor és sütés közben, és ha nagyon gömböcre hagyjuk, akkor a közepe nem sül át.) Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgattam úgy, hogy legyen köztük még jó egyujjnyi hely a növekedéshez.

Ezután a bucik tetejét egy másik darab sütőpapírral letakartam és az egész tepsit betettem egy nagy nejlonszatyorba, jól lezártam, és így kelesztettem további 30 percig. Mielőtt sütőbe raktam, a lisztből és a hideg vízből sűrű, sima pépet kevertem, és egy kivágott sarkú nejlonzacskó segítségével rajzoltam a masszával kereszteket a tetejükre.
Közben a sütőt előmelegítettem 200 fokra, és a megkelt zsemléket  kb 15-18 percig sütöttem a középső rácson, de 15  perc után a tetejüket szokás szerint takartam.

Még forrón átkentem a sima lekvárral, ettől lettek ilyen szép fényesek.

James Martin receptje volt a kiindulópont, a szatyros ötlet is az övé, nagyon bevált :).


2 megjegyzés:

Blogkonyha írta...

Nagyon hangulatos bucikák! Igazi ünnepi hangulatúak... Áldott Húsvétot!

Csirli írta...

Kesz!:) hat ez vmi csodalatos, illatos csodafinomsag! Ebben a formaban, az eredeti annyira nem:)Kosziii!

Related Posts with Thumbnails