2012. június 14., csütörtök

Újfokhagymás zsemle



Az idei legjobb sós kelt eddig. 
Az újfokhagymánál talán csak a legelső zsenge zöldhagymák jobbak. Vagy nem. Én mindenesetre az újfokhagymát is meg tudom enni nyersen, magában, annyira édeskés, selymes íze van még, lédús, nincs semmi karcos vagy keserű, könnyeztető benne, na és biztos, hogy kínai újfokhagymát nem sóznak ránk hazaiként. Nemcsak piacon kapható,  láttam több láncban is, a hétvégén rengeteget fogok sütni belőle csirke mellett, na és abból a krém...már desszertszámba megy :) Itt most van a tésztában, és finom újfokhagymás vajjal van megkenve a zsemle (ami csomónak indult, de úgy megkelt, hogy nem látszik, hogy az) még melegen, és azután langyosan még több vajjal...a gyerekek előre  eltették az adag végét tízóraira, szerintem ez mindent elmond.

Hozzávalók:

5 gr szárított élesztő
1 dl tej
1 ek. cukor
40 -45 dkg liszt
2 dl langyos víz
2 gerezd újfokhagyma, lereszelve
2 ek. olaj
1 púpozott tk. só

2 dkg vaj 
1 gerezd újfokhagyma

A tejet meglangyosítottam, belekevertem a cukrot és az élesztőt, 10 perc alatt megfuttattam. Addig kimértem a lisztet,az olajba belereszeltem a fokhagymát, majd a  a hozzávalókat 10 percig dagasztottam, de a sót csak a vége fele adtam hozzá. Lágy, könnyű  tészta az eredmény, nem szabad agyonlisztezni..
A tála folpackkal szorosan letakarva egy óráig kelesztettem.

isztezett munkalapon átgyúrtam, 10 részre osztottam, egyenként  kb. 30 cm-es hurkákká nyújtottam, csomót kötöttem rájuk, majd a két kimaradó véget alulról felülre illetve felülről alulra  a  csomó közepébe dugtam.

Ezután 45 percet keltek letakarva, majd 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt sültek készre. Amikor kivettem őket, megkentem a tetejüket újfokhagymás olvasztott vajjal. Őrjítően édeskés-fokhagymás-enyhén sós-vajas illatuk volt :).

Csomók helyett lehet eleve csak gömbölyíteni, gyorsabb is, vagy fonatot csinálni, kiflit, császárzsemlét, ez már idő és ízlés dolga.

A tészta innen jött.


1 megjegyzés:

Nany írta...

Erre nem tudok mit mondani... ZSENIÁLIS!!! Ja, és gyönyörűséges is... :)

Related Posts with Thumbnails