2012. január 19., csütörtök

Citromos-vörösáfonyás keksz



Már le se merem írni, hogy Meyer citromos :D. De nem is ez a lényeg benne egyébként, hanem a búzadara. Igen, egy kicsi trükkel nemcsak ropogós textúrát lehet bevinni egy omlós vajas kekszbe, hanem a keksz állagának lerontása nélkül szuper aromákat is, bármilyen folyadékkal. Csináltam már búzadarás  kekszeket, ilyet és ilyet,  de a beáztatós ötlet a Meyer citromoktól jött: mivel nem olyan erős az ízük, mint a sima citromnak, ezért úgy gondoltam több citromlevet kell bevinni a sütibe, hogy a finom, lágy aroma előjöjjön, de úgy, hogy közben ne tegye tönkre  a vajas keksz állagát. És mivel (meyer) citromlével működött, szerintem működik más folyadékkal is, a hétvégére tervben van egy whiskys-tejcsokis-karamellás keksz, majd tudósítok...

Hozzávalók: (kb 25 darabhoz)

12 dkg puha  vaj
8 dkg cukor
15 dkg liszt
2 ek. búzadara 
2  Meyer citrom lereszelt héja 
2 ek. Meyer citromlé ( vagy 1-1  kanál citrom és  mandarinlé,  sima citromból elég a fele)
5 dkg aszalt vörösáfonya
negyed kk. só

A búzadarát elkevertem a citromlével, és hagytam állni. Kézi mixerrel 3 perc alatt habosra kevertem  a vajat és a cukrot, belereszeltem a citromok héját, majd kanállal hozzákevertem a lisztet, a beáztatott búzadarát, sót és az áfonyát. A puha masszát kétfele osztottam, és 3 cm átmérőjű, kb 10 cm hosszú rudakat formáztam belőlük folpackba csavarva. 2 óra hűtés után éles késsel jó fél centi vastag szeletekre vágtam a tésztát és 180 fokra melegített sütőben 12 perc alatt megsütöttem. ( Jó ujjnyi helyet kell hagyni a sütik között, mert megnőnek sütés közben.) Ha a korongok széle már  pirulni kezd, akkor jó, bár puha még, de a tepsin kihűtve lesz tökéletes.

11 megjegyzés:

Blogkonyha írta...

Most már utána néztem a Meyer citromnak...Hol szoktál ilyen különleges citromot venni? Csak tán nem neked terem a téli-kertben? Nagyon fincsi lehet a süteményed! :o))

Névtelen írta...

Ez a citrom nincs lefújva mindenféle gombaölővel? (Jó lenne, ha nem :)

Mindennapi Manna írta...

Majdnem egyre jár az agyunk:) A Meyer citrom-kapri-hal (kagyló) nálunk is megvolt, és következik hamarosan egy recept, amiben a liszt egyhangúságát kukoricadarával törtem meg. Természetesen ez is Meyer citromos:)

Éva írta...

Guszta és nagyon finom lehet!

Piszke írta...

Nem biocitromként árulták, szerintem az ilyenen mind van érésgyorsító. (remélem gombaölő nem, ugyanazok a szabályok rá, mint mondjuk egy üvegházi paprikára vagy paradicsomra és úgy is ellenőrzik- bár gyanítom, hogy a zöldségekben, főleg télen messze nagyobb arányban van gombaölő és rovarirtó, mint a déligyümölcsökön itt az egyetlen védekezés, ha a várakozási időt betartják, mert egyébként a permetezés elkerülhetetlen) Minden citrust megsikálok, mosogatószerrel, mint egy zsíros edényt, azután hagyom teljesen megszáradni, és úgy használom fel.

Krisz, én ezt egy sima városszéli Spar-ban vettem,véletlenül láttam meg őket a sima citomokkal keverve.

Névtelen írta...

Hú, de kipróbálnám azonnal! Az a baj, hogy a vajtartó majdnem kong, viszont van egy fél kocka maradék margarinom még Szilveszterről. Azzal inkább ne kezdjek hozzá? Kár lenne a többi alapnyagért, vagy elmenne benne???

"saját levében" írta...

Ezek után ne csodálkozzunk, ha a kereskedők megemelik a citrom árát! Vagy az összes citromra ráragasztanak egy Meyer Original cimkét!

Piszke írta...

Én nem látom akadályát a margarinnak, végül is egy egy keksz...talán egy 10%-kal megemelném a liszt benne, a margarin ugyanis nem "tart" annyira, mint a vaj. Bocsánat, hogy csak most válaszolok, de ma most értem ide :).

SL, ha élelmes kereskedő lennék, én biztos így tennék, de az élelmes kereskedő bennem elveszett, de nagyon :))

Rosita Vargas írta...

Una delicia irresistible me encanta,lucen deliciosas y bellas,abrazos y abrazos.

Unknown írta...

Érdeklődnék , teljeskiőrlésű lisztből, laktózmentes
tejtermékekből is meglehet csinálni?

Névtelen írta...

Mosogatószer?

Related Posts with Thumbnails