2010. augusztus 23., hétfő

Töltött padlizsán-cukkini-torony



Majdnem azt írtam hogy hústorony... A Válogatós Bandának készült egyszerű fasírozottalap került belülre, a torony pedig onnan ered, hogy az előző hétvégén benéztem a két árválkodó sárga cukkinit a kertben, és mire észbekaptam, hatalmas méretűekre nőttek - már ahhoz képest, hogy szeretem/ném egészen kicsi, 20 centis méretben leszedni őket, mikor még szinte nincs is magjuk. Így sem voltak azért nagyobbak mint a két zsenge padlizsán, ami a hűtőben várta jobb sorsát, egy ratatuille-t. Ezért a francia lecsó későbbre maradt, a padlizsán és a cukkini pedig vadító lila-sárga csíkos ebéddé alakult, bár nagyobb étkűeknek egy ilyen tornyocska inkább előételnek számít.


Hozzávalók: (3 darabhoz)

1 nagyobb cukkini

1 közepes padlizsán

25 dkg darált sertéshús

1 kis tojás

fél zsemle

1. csapott tk. pirosparika

1 gerezd fokhagyma reszelve

1 ek. aprított petrezselyemzöld



bors

olívaolaj




A zöldségeket 1 centis karikákra vágtam és besóztam, a zsemlét vízbe áztattam. Míg kicsit álldogáltak, a kifacsart zsemléből az összes többi hozzávalóból, - kivéve olívaolaj - fasírtalapot gyúrtam.

A zöldségekről leitattam a keletkezett levet és a magházas közepüket karikánként egy hegyes késsel kivágtam. Kevés olajon, nagy lángon oldalanként 2-2 percig megpirítottam őket - nem azért, mert nem sülnének át, csak minél több vizet el akartam belőlük távolítani, hogy ne áztassák el a húst - majd egymásra raktam a szeleteket és középre töltöttem a húst.

1-1 kanál olívaolajat locsoltam a tornyokra, és sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokon 25 perc alatt megsütöttem, az utolsó pár percben morzsoltam egy kis gorgonzolát is a tetejükre. Megkísértett a gondolat, hogy narancsszínű cheddart reszelek a tetején, de a narancssárga-lila-sárga párosítás már túl sok lett volna...

A maradék zöldségből ratatuille készült.

A következő körben olaszos fűszerezésű lesz a töltelék, titkos mozzarellagolyóval, és a tetején is egy szép szelet lágyan olvadó mozzarellával...

4 megjegyzés:

Thrini írta...

Ejha!! Nagyon ötletes és irtó mutatós!!!

"saját levében" írta...

Első ránézésre azt hittem, ezek a macaronok unokatestvérei!

Névtelen írta...

nagyon szépek! vajon hidegen is finomak?

Helga

Piszke írta...

Majdnem, majdnem.. de nagyon távoliak :)

Helga, nem tudom, mert nálunk elfogyott melegen, de szerintem aki: szereti a jó lecsót/ratatuille-t hidegen meg a hideg fasírtot a hűtőből kilopkodva (pl. én) annak hidegen is ízlene!

Related Posts with Thumbnails