2010. június 9., szerda

Sütőben sült rebarbaradzsem



Tavaly málnával próbáltam, és azt túlzás lenne állítani, hogy a gyerekek összeverekedtek volna az utolsó üvegen, de ez csak azért nem történt meg, mert egyszerűen eldugtam karácsony előtt, hogy jusson belőle az örök vakondsütibe (= az a bizonyos egyszerű, lyukas közepű linzerkarika).
Nigella szabadkezes málnalekvárnak hívja (vagy a fordító...), és valóban, nem kell egyet se kavarni rajta, és nem mellékesen ebben aztán cukron és a gyümölcsön kívül semmi nincs, se pektin, se citromsav, se egyéb tartósítószer. A málna gyönyörű maradt; a világosabb gyümölcsök színe biztos nem marad meg tökéletesen télire, de az ízük mindenért kárpótol. A sütőben karamellizálódik kicsikét a cukor egy része, és hihetetlen mély, meleg ízt ad a dzsemnek. További előny, hogy tényleg csak a sütőbe kell tenni, azután 25 perc múlva kivenni, addig lehet lázat mérni, köptetőt beadni, inhaláltatni, orrsprayvel meggyőzően hadonászni és átkozni az összes nyomorult vírust és baktériumot, ami az ember gyerekét gyötri már hosszú napok óta.

Hozzávalók:

30 dkg rebarbara tisztítva

30 dkg cukor

fél narancs reszelt héja

egy egész narancs leve

A sütőt 180 fokra előmelegítettem.




A felszeletelt zöldséget (mert a rebarbara bizony zöldség rendszertanilag) a sütőpapírral kibélelt tepsi egyik, a cukrot a másik felébe öntöttem. Ráreszeltem a narancshéjat, rálocsolgattam a narancslevet és 25 perc alatt megsütöttem a dzsemet.
Még a tepsiben egy fakanállal óvatosan összekevertem a két hozzávalót - a cukor így felolvadt teljesen a forró gyümölcspürében, - mikrohullámú sütőben kevés vízzel 2 perc alatt kigőzölt üvegbe töltöttem. Tető rácsavar, fejreáll, be a törölközők közé a szekrénybe fél napra.

A világ legegyszerűbb lekvárfőzési programja.

A recept Nigella Lawson: Hogyan legyünk házi istennők c. könyvéből szabadon.

7 megjegyzés:

DCSCS írta...

Ez milyen gyümölccsel... ő..izé, zöldséggel működik még? Sárgabarack esetleg?

Selectfood írta...

Szia! Ez nagyon jó!! Rebarbarán kívül mással is kipróbáltad már?

Piszke írta...

Málna, eper már próbáltam. Szerintem teljesen jól működik érett piszkével-egressel :), szederrel és felkockázott, héjától megszabadított barackkal is. A meggyben-cseresznyében nem vagyok biztos.

Névtelen írta...

Szia! Az arányok a málnánál is ugyanazok? Előre is köszi Ági

Piszke írta...

Igen. Mindig egyenlő a gyümölcs és cukor súlya. Ha nagyobb tepsiben készíted, több anyagból, akkor viszont lehet, kicsit tovább kell benntartani a sütőben, hiszen nehezebben melegszik át a nagyobb mennyiség. Ilyenkor esetleg nem árt a cukrot egyszer átmozgatni fakanállal, mert pl. az én sütőmben a széle a fém tepsinél hamarabb karamellizálódik.

Névtelen írta...

Szia,

mennyi dzsem lett 30 dkg rebarbiból?

köszönettel,
Mackómama

Piszke írta...

Egy közepes, méretű, 4 dl-es befőttesüvegnyi. Két bébiételes kb. :)

Related Posts with Thumbnails