2010. június 2., szerda

Morzsatorta eperrel (és némi rebarbarával)




A rebarbarát nem muszáj...! Csak mutatóban volt itthon, kerek egész 15 dkg a hiperből, viszont összefutottam egy kedves kolléga/barát/nőmmel, ami merő véletlen, hiszen két utcányira lakunk egymástól, de összesen öt gyerkőccel és ezer dologgal meg a Zélettel elfoglalva (nálunk ez az utóbbi 2 héten belül pl. gyerekfronton egy kisebb hasi műtétben és egy családi rekord magas lázban tetőzött az összes többi ezmegaz mellett) és kiderült, hogy színhomok vidékünkön képes megmaradni a rebarbara, és ő bizony már nem tud mit kezdeni vele, annyi van a kertjében. Áldozatkészen felajánlottam, hogy akkor én pusztítanék belőle, sőt pár tövet ha átültethetnék, akkor jövőre már nem is kéne ilyen áldozatkésznek lennem, T. pedig kérte, hogy adjak ötletet a felhasználására is - úgy gondolom, hagyok azért nekik is egy kicsit. Ez az első darab, de aki rebarbarában szegény vidéken lakik, az helyettesítheti nyugodtan eperrel - vagy az epret rebarbarával. Ha már nincs eper, akkor cseresznyével. Meggyel. Sárgabarackkal. Őszibarackkal. Piszkével...Mert ez egyébként Mamma zseniális almás morzsasütijének a tavaszi-nyári változata, én már más tésztát nem nagyon próbálok, annyira tökéletes.

Így nyáron igazából egész langyosan, egy gombóc vaníliafagyival nagyon egyszerű, mégis villogtatható desszert; fagyi nélkül is, melegebben, ronda, hideg esős időben igazi comfort food. Bár külsőre talán nem annyira meggyőző, de még nem volt vendég, aki ne kérte volna el a receptjét. Ízben a gyümölcsökön kívül még ezerféleképpen variálható, lehet fűszerezni, alkohollal felpörgetni, mi a forma alján összegyűlő gyümölcsös szószt az utolsó cseppig ki szoktuk kanalazni.


Hozzávalók: (18-20 cm-es formához vagy jénai tálhoz)

5 dkg liszt

5 dkg cukor

6 dkg vaj

6 dkg darált mandula

csipet só

- gyümölcs:

25 dkg eper

15 dkg rebarbara

1 dkg vaj

2-3 ek. cukor(de el is hagyható)



A sütőt 180 fokra előmelegítettem.

A két centis darabokra vágott - elég vékonyka - rebarbaraszárakat 2 dkg vajon 1 ek. cukorral megszórva 5 percig pároltam, az epret feleztem, a nagyokat négybevágtam.

A hideg vajat, lisztet, cukrot és mandulát aprítógépben morzsásra kevertem.Ha valakinek ilyen nincs, az összekevert száraz hozzávalókat locsolja meg a vajjal, amit langyosra olvaszt, és két villával gyorsan kevergesse össze.

A felvágott epret és a rebarbarát a forma alján elosztottam, megszórtam még egy ek. nádcukorral és 20 perc alatt készre sütöttem.


Talán még a muffinnál is egyszerűbb... Ha vendégeket várunk, akkor is elkészíthető egészen a sütésig, és várakozhat a hűtőben, de ekkor lehet, kicsit több idő szükséges a sütéshez.

A cukor mennyisége egyéni ízlés, és a gyümölcs édességének függvénye, egyébként a tésztában is van, az majdnem elég. A gyümölcsöt akkor kell előpárolni - fél kilót kilóhoz kb. 3 dkg vaj elég - , ha kicsit keményebb húsú fajta, az epernek, cseresznyének, meggynek, málnának, érett baracknak erre nincs szüksége.




10 megjegyzés:

Niki írta...

Nagyon kíváncsívá tettél:)A receptet mentettem,rebarbara nélkül készítem el,és szufléformában...nah,megvan a hétvégi nasi...ha kitart még az eperszezon addigra:)))

Kata írta...

A hűtőben várakozik tegnap óta egy rebarbara-meggy egyveleg megpárolva, morzsasütinek:) Beleteszem az új piteformámba;)

"saját levében" írta...

A papír honnan van? Másik szomszédtól?

Piszke írta...

Papírvilág! Mol kút mögött! Eszméletlen jó cuccok vannak...és praktikusak is. Ez szilikonos, 30 Ft, azután mehet a kukába. Semmi áztatás meg vakargatás, van vagy 5féle méret, van négyszögletes,panettonesütő, komplett muffinsütőforma papírból meg ezerféle csili-vili cucc :DD

Morzsa írta...

A morzsasütihez nekem egy időben mindig volt előre bekevert morzs a hűtőben, így csak az éppen aktuális gyümölcsöt kellett foglyul ejteni, és mehetett a sütőbe (gyakorlatilag naponta volt)
Aztán az utolsó bennragadt, mert az ember mindenre ráun, de ez régen volt, ideje elővenni...
Én egyébként sima liszt helyett fele teljes kiőrlésűvel és fele zabliszttel (pontosabban darált zabpehellyel) csinálom, isteni diós íze lesz tőle.

Piszke írta...

Morzsa, nomen est omen... ez nagyon jó ötlet! Szerintem a hétvégén spájzolok, míg az ajándék macaronok meg nem eszik az összes darált mandulámat :)

Jaaj, ez a gyorsolvasás átka... Sajtkukac Nikit akartam a Mol kút mögé irányítani, mint helybélit... ez lett "Niki"-ből és "saját levében"-ből
Egyébként van pesti üzlete is a cégnek, ha kell, szívesem megkérdezem!

Moha írta...

Nagyon ínycsiklandóan néz ki! Én mindig épp azt teszek a morzsába, ami van itthon, de zabpelyhet szinte mindig. Az aprószeműt nem is kell őrölni.

Morzsa írta...

Nem saját ötlet sajnos, mikor ráakadtam a blogjaitokon a morzsasütikre, utánaolvastam, és tán valami angol oldalon (Jamie Oliver talán???) találtam.
De ez jó ok arra, hogy az embernek még kevesebb lelkiismeret furdalása legyen, ha bezabál belőle, hisz úgyis csak egészséges gyümölcs, meg egészséges teljes kiőrlésű liszt, meg egészséges zabpehely van benne.
A cukorra, a vajra meg nem gondolunk ;-)))

Piszke írta...

Én úgy tudom a zsírok a cukrok tüzében égnek el :DD!

"saját levében" írta...

Igen, kéne a cím, mert bár kisasoltam egy ilyen papírforgalmazó céget akik azt ígérték a foodapesten, hogy a cba-ban fogják árusítani a cuccot, de még nem láttam nyomát.

Related Posts with Thumbnails