2010. április 11., vasárnap

Lazacos-mascarponés rizottó - VKF! XXXIII.






Ó, tudom hogy le kellett volna csapni a magas labdát, és kipróbálni valami sosepróbáltat, quiona-t (bár az igazából rendszertanilag nem is gabona), amarantot (szintén - ráadásul rokonok, de vannak olyan amaranth fajok, amit a leveléért termesztenek és zöldségként esznek) vagy hajdinát, de a húsvéti konyházás után ezzel megnyertem volna egy újabb ebédet, ahol minimum háromfélét főzök a Válogatós Bandának.

Ezért inkább egy luxus rizottó mellett döntöttem (mint egyszerű kis gabonaétel...), és az eddigi legjobb kerekedett belőle, igazi kényeztető, " mert megérdemlem "-érzéssel.

Jó alapanyagokból is lehet borzasztó fúziós cuccot pocsékolni, de ez a rizottó tényleg első osztályú.


Hozzávalók (4 személyre) :

17 dkg arborio vagy carnaroli rizs

1 kis fej vöröshagyma

2 ek. olívaolaj

1 dl száraz fehérbor (a többit megisszuk főzés közben és mellé)

1,5-2 l húsleves

17 dkg füstölt lazacfilé

8 dkg mascarpone

fél citrom reszelt héja

2 kk. citromlé

1 evőkanál aprított petrezselyem

kevés frissen őrölt bors


A hűtőből kivettem a lazacot és a mascarponét, hogy ne hűtse le majd a végén a rizottót.

A klasszikus alapból indultam ki : Az olívaolajon megfuttattam a hagymát, hozzáöntöttem a rizst, átkevergettem, hogy az olaj mindenütt bevonja a rizsszemeket és hozzáöntöttem a fehér bort.

A felforrósított levest ezután merőkanalanként adtam a kis lángon kevergetett rizshez, mindig megvárva, míg felszívja az előző adagot. Sajnos a folyamatos kevergetést nem lehet megúszni, különben nem lesz krémes a rizottó, mert válik le a keményítő a szemekről. Nekem kicsit több levest vett fel, mint az eredeti recept, de nálunk az al dente nem menő...

Amikor éppen kész lett, hozzákevertem a mascarponét, a petrezselymet és a kisebb darabokra vágott lazacszeleteket. Egy kis citrom felének reszelt héja és egy kevés leve pont elég volt, hogy inkább kiemelje, mint elnyomja a hal ízét, pici borsot meg már csak az asztalon kapott.


A receptet egyik kedvenc amerikai blogomon találtam. (ő meg a GoodFood-on)







2 megjegyzés:

Rita írta...

Eszméletlen finom lett! Köszönjük!:)

Piszke írta...

Örülök és egészségetekre :)

Related Posts with Thumbnails