2009. augusztus 4., kedd

Agua fresca


Ami annyit tesz, friss víz.
Mexikóban pedig egyszerű ivóvíz- és gyümölcsalapú hideg üdítőt jelent, de van hibiszkuszvirágból (ami a "gyümölcsteák" egyik elterjedt alapanyaga), és elterjedt a rizses-fahéjas változat is. Utcai árusoknál és legjobb éttermekben egyaránt elérhető, és persze van ipari, palackozott változata is. Készülhet dinnyéből, sárgadinnyéből, mangóból, papayából, eperből, narancsból, lényegében minden gyümölcsből, amit az éghajlat kínál. Ez itt nagyjából egy alapváltozat, de igazi agyonvariálható egyszerűség, kinek kénye-kedve szerint, fűszerekkel, zöldfűszerekkel, mézzel, tengerisóval, estébé.
A valóságban a mexikói utcai árusok nem nagyon használnak turmixot, viszont szigorúan tilos az összes vízzel meg citromlével egyszerre összekeverni, mert úgy turmixban egy habos izé születik belőle.
A meleg mexikói, a dinnye csányi, a család pedig hálás, hogy nem nekik kell vacakolni a magokkal. (De bátrak kísérletezhetnek, én megtettem: a darabkákra tört magok úgyis lesüllyednek az aljára, továbbá fennakadnak a szűrőn.)

Hozávalók: kb. 2 l lesz belőle

6 kilós dinnye fele
2,5 dl víz
6 ek barnacukor/édesítőszer amennyi ennek megfelel
2 lime
további 8 dl víz /szódavíz/ásványvíz





A nagyjából kimagozott dinnyét kockákra vágtam, két részletben leturmixoltam 2,5 deci vízzel, leszűrtem, belekevertem a lime levét és a barnacukrot, órákra hűtőbe raktam, azután felöntöttem a jéghideg ásványvízzel.

Ha gyermekeink a fülük botját se mozdítják arra a javaslatra, hogy egyenek már valami gyümölcsöt a hűtőből, így is beléjük lehet varázsolni valamennyit, - eltekintve a rostveszteségtől, dehát a kis dolgoknak is kell örülni.

Recept kiindulópontja innen.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails