2009. július 9., csütörtök

Sült fagyi



Nem, ez nem mond ellent önmagának, és amikor megcsináltam tegnap, nagyon régóta újra, az jutott eszembe, hogy vajon mikor a legjobb? Hidegben hideg, melegben meg a sütő meleg :). Mert ugyan konyhasárkánnyal is el lehet érni a kívánt hatást, de - ugye fagyiszezonban, mikor egyébként is van azért 30 fok - felforrósított sütőben lesz az igazi. Talán pont a mostani monszunidőszakban az ideális, mikor az esti szélvihar lehűlést hoz, és az eső után este jólesik valami kis szerény kanalaznivaló. Ha valakit le akarunk kicsit is nyűgözni, kevés rizikóval, akkor ideális kétszemélyes vacsoradesszertnek, de nagy, többszemélyes méretben is készíthető, és a hatás ekkor sem fog elmaradni.

Van ennek is rendes igazi neve mégpedig " Sült Alaszka", amit C&V-től tudtam meg vagy két éve, de az én kis szamárfüles füzetemben már több mint egy évtizede sült fagylaltként szerepel.


Hozzávalók( most a kétszemélyeshez) :


kb. 4-6 gombócnyi fagyi(ennyi fért a formákba)

1 nagy tojás fehérje

4 dkg porcukor

3 babapiskóta

4 ek citromlé

A sütőt 220 fokra előmelegítettem, és amikor nekiláttam az előkészítésnek, 5 percre rácsavartam a grillt.
A hűtőben előhűtött formák aljára összetört babapiskótát raktam, meglocsoltam citromlével és teljesen beenyomkodtam a masszát a formákba egy kiskanál hátával. A fagyit rápakoltam, úgy, hogy kitöltse a formát, és legyen felül is egy kis kupola még belőle. Amíg a tojásfehérjét felvertem, betettem a mélyhűtőbe őket.

A tojásfehérjéhez felverés közben hozzáadtam fokozatosan a cukrot, kemény, fényes habot vertem belőle, és bevontam vele a kupolákat. (Kb. 1 cm vastagságú lesz a hab így rajta.)

Egy magasfalú fémtepsit félig töltöttem jeges vízzel (benne jégkockákkal) beleállítottam a formákat, és az alsó harmadba tett sütőrácson 5 perc elég volt, hogy a hab megszilárduljon és kicsi színt kapjon.

Így az eredmény: Forró, édes hab, belül hideg fagyi, alul savanykás piskóta.





Szerintem a legeslegjobb a citromfagyi+édes hab párosítás, de mivel most csak vanília volt itthon, a babapiskóta lett citromos.

Eredetileg az én receptem kalácsszeletekkel dolgozik, nagy tortaformában, az igazi klasszikus viszont az egyszerű, centi vastag piskótaalap.

Ezek a kerámiaformák jól bírták az eltérő hőterhelést, de jénaival senki ne próbálkozzon, mert én egyszer egy másfél kilós bomba alatt szétrobbantottam egy üvegformát...Ilyenkor egy 22 cm-es csatos tortaforma pl. ideális.

A kisfüzetből.

4 megjegyzés:

Vesta írta...

Ez nekem nagyon bejönne,ha be kellene kanalazni egy (két) adagot, de nem vagyok biztos benne, hogy egyből a kívánt végeredményt érném el, ha elkezdeném megcsinálni :) Tuti, hogy az én fagyim olvadozna :(

Piszke írta...

Vágj bele nyugodtan! Már miért ne sikerülne?? Csak így kell csinálni pontosan ahogy le van írva ;)

Rita írta...

Egészen az utolsó mondatig azt hittem, hogy no, ezt holnap muszáj megcsinálnom... De most vajon az én sima fehér formáim elpattannak avagy sem?...:)Konyhai lángszóróm viszont van. Azt nem értettem egészen (mégiscsak éjjel kettő van, romlik a szellemi kapacitásom), hogy azzal is jó vagy nem igazán?

Piszke írta...

Nem pattannak el! Ugyanis azok a jeges vízben álldogállnak. De jó konyhasárkánnyal is, a lényeg a forró pirult hab és alatta a hideg fagyi.

Related Posts with Thumbnails