2009. január 25., vasárnap

Philippini



Szerintem elég egyszerű, de nagyon munkaigényes kaja,ami viszont eddig mindig „behozta” a fordított időt, hálás ízlelőbimbók és tekintetek formájában...Leírom miből, hogyan készül, s a végére kerülnek az apróbb kis csalások...:-)

Alapvetően ez egy zöldséges, húsos, tésztás ennivaló. A hozzávalók ízlés szerint variálhatók, elhagyhatók, bővíthetők.
A recept a Fülöp-szigetekről származik, Európára adaptálva.



Hozzávalók:

Vegyünk minél többféle hagymát
:
2 fej vöröshagyma

1 fej lilahagyma

1 szál póréhagyma

1 csom zöldhagyma

1 fej fokhagyma


25 dkg. lilakáposzta

25 dkg. fehérkáposzta
25 dkg. sárgarépa


20 dkg. spagetti
20 dkg. csirkehús


oliva olaj, gyömbér, szójaszósz, chilipaprika, chiliszósz, ketchup,cheyenne bors


Na,a hozzávalók nagyjából ennyien vannak. Kapjunk elő egy WOK-ot.Na, ez nekem nincs, tehát egy nagyon nagy lábost kerítek. ( széles aljú, nem túl magas falú) Kb. fél centi olaj a lábos aljára, és rákerülnek a zöldségek.

A lényege ennek az ételnek, hogy nagyságrendileg hasonló méretű darabokra vágjuk a zöldségeket.
Az összes hagymafélét elkezdjük dinsztelni, pirítani az olajon.Ha friss gyömbért szereztünk, akkor gyufaszál méretű csíkokra vágjuk, és hozzádobjuk. A fokhagyma girizdeket 2-4 be vágva adjuk hozzá. Folyamatosan kevergetjük.
2-3perc múlva mehet a répa, ( esetleg fehér répa, karaláb, egy PICI zeller is) Jöhet hozzá pici szójaszósz.

A chilipaprikát felaprítjuk, pici olajon megpirítjuk, majd a felcsíkozott csirkemellet hozzádobjuk, borsozzuk.


Eközben a már lobogó sós vízbe a kettétört spagettit tesszük. 1 percig főzzük, majd a lángot kikapcsoljuk, fedőt rátesszük. 6 perc múlva leszűrhető,és kész.


A zöldségeinket ugye nem felejtettük el kevergetni? A répák óta eltelt újabb pár perc, hozzáadjuk a káposztákat.( esetleg zöldbab, kukoricakonzerv, zöldpaprika ) Keverjük, pirítjuk. Ha leégés-gyanús lenne, locslhatunk hozzá újra szójaszószt. Sótartalma miatt pici levet ereszt...

A pirított húst kiszedjük egy kis tányérra, félretesszük. A visszamaradt forró chilis olajban átforgatjuk a leszűrt tésztát.A zölségeink lassan készen vannak, hiszen nem szétfőzni szeretnénk őket, hanem ahogy „példaképem” Benke Laci bácsi mondaná: resh, ropogós legyen! :-)Hozzádobjuk a hús, tésztát, szójaszószt, chiliszószt, ketchupot, átkeverjük,és frissen, forrón a tányérokra halmozzuk.

Mint biztos feltűnt, szójaszószt pl. többször keveset tettem bele.
Kifejezetten ízlés kérdése, én pl. még a tányéron is meglocsolom.Nekem itthon van saját termésű chilim, s bár végül is bármilyen csípőssel helyettesíthető a chiliszósz, „igazi” csak ettől lesz...
Csirke helyett lehet pulyka, malac, még marha is. De akár el is hagyható, és máris VEGA kaja lett.
Most, a gazdasági válság idején készült ételben a drága spagetti tésztát helyettesítettem egyszerű csavart tésztával, amit még nagy tételben a kutyinknak vettünk...:-)

Összefoglalva:A minél többféle hagymát az egyforma méretűre vágott többféle zöldséggel, szójaszósszal megpirítunk, vlm. tészta, és vlm. hús kerül hozzá, s picuri csípőssel bolondítjuk.
étvágyat!


Papachef



Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails