2008. március 16., vasárnap

Diós-paradicsomos halfilé


Kérem, akik elvből ellenzik a mikrosütő használatát, azok gyorsan olvassanak mást tőlem vagy másoktól.

Az úgy volt, hogy kezdő anyaként én is beleestem abba a téveszmébe, hogy újszülött gyermekem másra sem vágyik, csak arra, hogy egész nap szórakoztassam. Magától ez nem jutott volna eszébe, élte volna a csecsemők normális, evés-alvás-pelenkatelerakás ritmusát, de aztán vérszemet kapott. Így bár a fogmosásig és a zuhanyozásig általában sikerült eljutnom reggel tízre, de hogy meleg vacsorával várjam haza a ded apját, nos az asszonyt próbáló feladatnak látszott. Ekkor jött az ötlet, hogy hát a mikrosütő nemcsak cumisüveg-sterilizálásra való. (Tudom-tudom, arra se, de akkor ld. első sor) És mivel a mikrosütőhöz járt egy helyes szakácskönyv is, próbálkoztam. Azt már akkor sem hittem, hogy a mikróban van értelme levest főzni, pláne tortát sütni, de az alábbi halas, mint egyetlen kipróbált recept sokszor mentett meg az Ember szemrehányó pillantásaitól, amelyekből ki volt olvasható, hogy ha már egyszer itthon voltam egész nap, mégis mi a csodát csináltam :)

Bevallom, Gabojsza halas fordulója előtt végső kétségbeesésemben újra bepróbálkoztam a recepttel, de aztán az utolsó pillanatban csak sikerült a tapenade.

Mindenesetre a mikrós hal azért egy fokkal csak hátrébb van a gasztrobűnök toplistáján , mint a sajttal töltött előregyártott pulykamell, pedig az is sokszor kisegített egy évtizede...

És még egy rövid kis észrevétel a mikrókról. Nemrég láttam egy igazi, totális mikrosütőt, egyenesen a tengerentúlról. Nemcsak a mérete volt hihetetlen: kicsit nagyobb, mint egy normál villanysütő, hanem az előreprogramozott lehetőségek is: popcorn, frozen breakfast (mi az amit reggelire a fagyasztóból kell elővenni?????) frozen lunch, frozen dinner, pizza reheat. No comment.

Hozzávalók 4 személyre:

80 dkg tengeri halfilé
1 kis doboz sűrített paradicsom (Arany Fácán forever)
2 dl tejszín
5 dkg darált dió
2 ek liszt
2 nagy gerezd igazi fokhagyma
2 ek olaj vagy olvasztott vaj
1 tk. só
frissen őrölt bors


A kiolvasztott halfilét besóztam, lisztbe mártogattam, egy kerek jénai tálba rektam és ráöntöttem az összes többi hozzávaló keverékét. A befedett edényt 800watton 8 percig pároltam, és még 10 percig hagytam állni. Rizs vagy párolt zöldség tökéletes hozzá, a mártás nagyon finom, a halat meg egye, aki szereti.

Hát igen.Csábítóan minimális erőfeszítés. De végül is ugyanezt az eredményt elérhetjük forró sütőben 20 perc alatt, és akkor mellőztük a mikrosütőt.

A recept eredetileg a Sütés-főzés mikrohullámon c. könyvből származik, kis módosításokkal: a ketchup már tényleg túlzás volna!





1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ez a vérszem milyen ismerős nekem...

Related Posts with Thumbnails