2007. december 16., vasárnap

Téli habzóborzselé naranccsal és gránátamával - VKF! XI.



Kávé? Tea? Kakaó? Csoki?Fűszerek? Mind annyira kézenfekvő, bár rengeteg lehetőség van bennük. Aztán beugrott az alkohol... Szerencsére, ahogy látom, nem csak nekem. Bár mértékkel állítólag inkább lazító, majd egypár maligánnal beljebb igencsak élénkítő, még beljebb pedig totális nyugtató.
Én egyfajta alkoholt ismerek, ami - rámnézve legalábbis - már kis mennyiségben is igen élénkítő hatású, és már egyetlen pohárnyi kihozza belőlem a vihogó nyolcadikost. Ez pedig a habzóbor. Így ebből csináltam egy desszertet, de a kocsonyás alkohollal nem állok egyedül, majdnem sikerült Eszterrel teljesen ugyanarra az eredményre jutnunk.

Ja és el ne felejtsem, az élénkítő hatású alapanyagok utáni keresés eredménye szerint a C-vitamin is rendelkezik ezzel az erénnyel, úgyhogy duplán élénkülhetünk :-)) !

Hozzávalók:
(4 személyre)

4 nagy narancs vagy 2 nagy narancs és 4 mandarin

1 gránátalma

0.5 dl narancsikőr

2,5 dl fehér habzóbor (vagy pezsgő) (szerintem száraz)

1 ek. cukor

0,5 dkg zselatin


Úgy kezdtem, hogy előző nap minden hozzávalót bepakoltam a hűtőbe.
Mielőtt másnap hozzáláttam, a bort és a 1,5 dl-es pezsgőspoharakat a mélyhűtőbe raktam. A narancsokat és a mandarinokat kifiléztem, a gyümölcshúst és kisebb kockákra vágtam. ( A narancs két végét levágjuk, ekkor látszik milyen vastag héjú. Körben hosszanti csíkokban meghámozzuk úgy, hogy teljesen levágjuk a gyömölcs fehér héját és a külső hártyáját is, és akkor már csak az elválasztó hártyákból kell kinyisszantani, szerencsésebb fajtánál meg csak kilökdösni a narancs húsát.) A gránátalmát kettévágtam, a magokat kiütögettem, kikapirgáltam belőle és összekevertem a naranccsal. Mentek a mélyhűtőbe a bor mellé.

A zselatin néhány percig megáztattam a fél decinyi narancslikőrben, aztán szép lassan összemelegítettem vele és a cukorral is, úgy, hogy sima szirupot kaptam. Mindent kivettem a mélyhűtőből, a gyümölcsöt gyorsan és igazságosan elosztottam a 4 pohárban (a levét feltétlenül le kell önteni, mert kihígítja a zselatint!) - nem lett teljesen tele -, ekkor bontottam csak fel a bort, a meleg zselatint 0,5 dl habzóborral hígítottam - jól össze kell keverni - aztán hozzáadtam a maradék 1,5 dl bort, jól összekevertem és ráöntöttem a hideg gyümölcsre. Nagyon habzik, egy kicsit lekeverhetjük a habot a tetejéről, aztán gyorsan be a hűtőbe!

Ha laposabb formát használunk, ki is borítható a zselé, mehet mellé egy kis tejszínhab.

Az alap Jamie Oliver receptje a Happy Days with the Naked Chef-ből.


4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Irtó jól néz ki!!

Ízbolygó írta...

Ez nagyon ütős! És szépek a képek is. Úgy beleharapnék:-))

Lilahangya írta...

Megkaptam, koszonom, a kiirasban adtuk meg az email cimet, de igy is tokeletes!

Piszke írta...

Mi is beleharaptunk tegnap este... a hatás nem maradt el, bár visszafogottabb volt, mert a sok gyümülcs közé összesen fért egy pohárnyi lambrusco.

Related Posts with Thumbnails