Gyerekkorunk egyik kedvenc sütije. Oké, nem Meyer citrommal kergetett az asztal körül anyukám, sima besamelalapú édes, vaníliáscukros-vajas krém volt benne (és nálunk a lekváros réteg nem játszott), retro hetvenes évek. És édes, nagyon, bár gyerekként ez cseppet sem tűnt fel, egy nagy tepsi simán elfogyott egy hétvégén... Így utólag még a ctromos krémmel is édesnek találtam, nemhogy a klasszikussal, de az étcsokis bevonattal a tetején komolyodott és irtó elegáns lett. Már ez az egy szelet, amit elmentettem a fotóhoz, mert egyébként amint megpuhult, nyiszálta és ette mindenki, aki a konyhában járt....
Hozzávalók: (4 lapos 10X30-as süti, plusz 2 maradék lap)
1 nagy tojás
5 dkg vaj
1,5 ek méz
10 dkg cukor
1 csapott tk.szódabikarbóna
24 dkg liszt plusz a nyújtáshoz kb. 5 dkg
- a meyer citrom krémhez
2 tojás sárgája
6 dkg cukor
100 ml.meyer citromlé (VAGY. 60 ml sima citrom és 30 ml mandarin)
2 meyer citrom lereszelt héja
25 dkg vaj
2 meyer citrom lereszelt héja
25 dkg vaj
A tészta első négy hozzávalójátt gőz fölött összeolvasztottam - csak oldódjon fel épp a cukor, főzni nem kell - és hagytam kihűlni. Ezután belekevertem a sütőporral elkevert lisztet, és egynemű tésztává gyúrtam. Elég gyenge volt még a tésztám, mert a tojásos-mézes cucc nem volt eléggé kihűlve, így hűtőbe raktam két órára.
A citromkrém első négy hozzávalóját vastagabb aljú lábasban, kis lángon kevergetve összefőztem, addig amíg enyhén, de jól érzékelhetően besűrűsödött, majd hozzáadtam a kockákra vágott vajat és ezt is behűtöttem.
A tésztát 3 fele osztottam, és egyenként 20x30 as vékony lappá nyújtottam az adagokat. A munkalapot, nyújtófát, tészta tetejét nagyon lisztezni kell, mert különben ragad, szakad - kezdőknek nem is ajánlanám.
180 fokos előmelegített sütőben 5-6 perc alatt kisülnek a lapok, és még a sütés előtt a tepsiben középen elvágtam a tésztát, hogy miután megsült, ne kelljen vagdosni, mert percek alatt kihűl és töredezhet.
Amikor a lapok kihűltek, megkentem sorban a citromkrémmel, a legtetejét pedig bevontam 10 dkg étcsokiból és 0,8 dl tejszínből készült ganache-krémmel. (Tejszínt majdnem felforraljuk, tűzről lehúzzuk, ezután a csokit apróra tördeljük, ráöntjük az eddigre kicsit visszahűlt tejszínt, 5 perc állás után simára keverjük.)
6 megjegyzés:
Látszik rajta, hogy ez isteni!
Mennyi idő kellett a puhuláshoz? Kb 1 nap?
Egy éjszaka elég volt! A citromkrém lágyabb mint a lisztes-vajas cuccok!
Húúúú ez valami isteni jó lehetett. Nálunk anyu szokott mézes krémest készíteni, imádjuk.
Áááááá, nem lehet téged követni! Már megint egy csábító süti, Szepy meg jön az újabb Meyer szállítmánnyal hozzám, kénytelen leszek megsütni!
Moha, jogos :)És majd nézz be holnap is! Szerintem a holnapi is tetszeni fog :))
Megjegyzés küldése