2010. november 30., kedd

Semmi kis gombás rizottó



Most már tudom, hogy a jó rizottónak úgy kell "gördülnie" a tányéron, mint amikor a tenger hullámai kúsznak lassan a partra - legyen sűrű, de mégis pont annyira szaftos, hogy szép lassan elterüljön a tányéron.  Tetszett hogy a Spektumon most futó Jamie-sorozatban a velencei kis kifőzde tulaja szerint nem kell semmi extra a rizottóba: olaj, hagyma, rizs, só, bors, húsleves. És tényleg így is van, itt is csak egy kis sherryt és gombát használtam még pluszban, és a Szakácsok Könyve alapreceptje szerinti mennyiségekkel dolgoztam.

Hozzávalók: (nálunk ez 2 személyes adag, ha csak ez az ebéd)

28 dkg rizottórizs

2 ek. olívaolaj

8 dkg vaj

1 kisebb fej vöröshagyma

4 nagy barna csiperke

0,8dl -1 l csirkehúsleves

1 evőkanál szárított erdeigomba-keverék

kevés friss petrezselyemzöld
fél dl sherry/fehérbor

bors

A levest felforrósítottam, és kis lángon tartottam. Az olívaolaj és 4 dkg vaj keverékén, közepes lángon megdinszteltem az apróra vágott hagymát és átforgattam a rizst, hogy egyenletesen bevonja a zsiradék a szemeket. Hozzáadtam a felaprított csiperkét,  kevergetve átpirítottam,  picit sóztam, és ezután a keverést sosem abbahagyva  decinként fokozatosan adtam hozzá a forró húslevest, mindig megvárva, míg az előző adagot felszívja a rizs. Félidőben került bele a szárított gomba és a sherry; már majdnem kész volt, amikor a petrezselyem és a bors; összesen kb. 20 percig tartott mikorra elérte a tökéletes állagot. A tűzről levéve kevertem bele a maradék vajat.

A leves mennyisége függ attól, hogy mit adunk esetleg hozzá pluszban, és hogy hogy szeretjük a rizst, bár az igazi rizottóban picit roppanós még belül, ha valaki  puhábban szereti, annak kicsit tovább kell főzni, és ekkor több leves is szükséges. A só mennyisége a leves sósságától is függ.



2 megjegyzés:

Jutka írta...

Nagyon szeretjük :)

Alexandra írta...

Pont gombás rizottó volt a mai vacsora :)
Másképp csináltam ugyan, de hát annyiféleképpen lehet :)
A bort mindig azután öntöm az ételhez, amikor a rizst beleteszem a hagymához.
A gombát külön pirítottam meg egy kis vajon és tettem hozzá friss kakukkfüvet és zsályát.
A rizottót egy kicsit folyékonyabbra szoktam csinálni, mert amikor a rizs már jó, keverek hozzá parmezánt és attól lesz jó állagú. Ez után kevertem bele a gombát.

Related Posts with Thumbnails