2010. szeptember 6., hétfő

Hajtogatott kakaóscsiga





Utólag nem is annyira ijesztően bonyolult, de mégis értelmetlennek tartottam fázisfotók készítését, meg voltam győződve ugyanis arról - valószínűleg a leírás pontatlansága miatt - , hogy ami kisül belőle, az ide soha fel nem kerül...
A tésztája meglehetősen kemény, sokkal kevésbé kelt meg, mint amihez egyébként szoktam ilyen arányoknál, pedig a fél kiló liszthez tökéletesen elég kellene legyen egy zacskó instant élesztő - , viszont a sima és a kakaós réteg hajtogatásánál a tészta mégis úgy viselkedett, hogy - elsőre - szinte tökéletesen sikerült a hajtogatás, kisebb pontatlanságoktól eltekintve: a kétféle anyag úgy dolgozott együtt, hogy nem szakadt, nem keveredett össze, nem csúszkált-mászkált egymáson. Azért mégis inkább bátrabbaknak és gyakorlottabbaknak ajánlanám, és legközelebb idefrissítek fázisfotókat is, mert maga a süti nemcsak látványos, hanem minden furcsasága ellenére nagyon finom, könnyű, briós-szerű, igazi Válogatós Banda-kedvenc. Csak legközelebb több kakaóval, lécci, anya.



Hozzávalók:
- a tésztához

7 gr (egy csomag) instant élesztő

0,8 dl langyos tej

1 kk. cukor

0,5 kg liszt

1,2 dl langyos tej

12 dkg cukor

7,5 dkg vaj

2 tojássárgája

csipet só

- a kakaós töltelékhez:

1,2 dl tej

3 dkg kakaó

3 dkg liszt

6 dkg cukor

45 gr tojásfehérje ( a két tojásból - aminek a sárgája a tésztába kerül - ennél több lesz)

1,5 dkg vaj

Az első három hozzávalót összekevertem. A lisztet egy tálba szitáltam, a közepébe vájt mélyedésbe öntöttem az élesztős keveréket. A tojásokat szétválasztottam és sárgáját a puha vajjal és a cukorral összekevertem a liszttel és az élesztővel, a további 1,2 dl langyos tejet fokozatosan hozzáadva. A mixer dagasztókarjával 15 percig dagasztottam a kemény tésztát, a végén hozzádolgozva a sót is.
Folpackkal letakarva 2 órát kelt.

Miután a tésztát bedagasztottam, elkészítettem a tölteléket: A tejet simára kevertem a kakaóval és egy lábasban felforraltam. A lisztet és a cukrot összekevertem, simára kevertem a tojásfehérjékkel, és a forró kakaós tejhez adtam. Közepes tűzön addig főztem, folyamatosan kevergetve, míg egészen sűrű masszát kaptam. (Szó szerint: álljon meg benne a kanál.) Ekkor kevertem hozzá a vajat. Amikor a massza kihűlt, két folpack között kb. 18X18 cm-es négyzetté lapogattam és a hűtőbe raktam.

A két óra elteltével az alig-alig megkelt tésztát - mondjuk másfélszerese lett az eredeti méretének - kézzel jól átgyúrtam, és bár gondolkoztam valami gyors második fogáson helyette, végül is nekiláttam a hajtogatásnak, legfeljebb telefonozunk pizzáért... (Ezután láttam Le Petrin blogján, hogy a tészta úgy kelt meg, ahogy meg kellett kelnie.)

A ruganyos tésztát kb. 22 cm keskeny és 60 cm hosszú téglalappá nyújtottam úgy, hogy a sarkakat is húzogattam, ne legyenek lekerekítettek. A lap közepére raktam a folpackból kivarázsolt kakaós téglát és felülről, majd alulról ráhajtogattam a tésztalapot, picit a széleket összenyomogattam a biztonság kedvéért. Elfordítottam 90 fokkal úgy, hogy a felülre hajtogatott alsó széle jobb kéz felé essen, majd óvatosan lassan nyújtogattam megint hosszúkás téglalappá, ameddig mertem, nehogy szétszakadjon a tészta és kimásszon a kakaós töltelék akár középen, akár a széleken. Így kb. egy 20 cm széles és 50 cm hosszú téglalapot kaptam. Ekkor a felső és az alsó szélét úgy hajtottam fel, hogy a szélek középen találkozzanak, majd a felső felét ráhajtottam az alsóra ( azaz 4 réteget kaptam) Újra 90 fokkal fordítottam el a tésztát, a "kinyitható" széle jobb kéz fele esett.
Megint óvatos nyújtogatás következett, négyszögletesre és kb. fél centi vastagra, majd függőlegesen 1-1,5 cm-es csíkokat vágtam a tésztából, amelyeket csigába feltekertem.



9 csiga után a maradékot négy hosszúkás háromszögre vágtam, hogy kipróbáljam a kifliformát is.


Még egy órát kelesztettem letakarva a tepsiben a sütiket, majd 20 perc alatt 180 fokon sütöttem meg őket. A csigák épp belefértek egy nagy tepsibe, - és végre szemmel láthatóan nőttek is sütés közben - azaz lehet felezni is a feltekerendő csíkokat, és még négy nagy kakaós zebrakifli is kisült és el is fogyott ebédre.



Sokadik lépcsős recept innen, vannak fázisfotók is, itt is.




13 megjegyzés:

Moha írta...

Gyönyörűek, de jót nevettem az utolsó mondaton, a képeket nézve nálunk is ez lenne az első megjegyzés:)
Viszem a receptet és a kakaós részt majd emelem benne. A kiflik is nagyon szépek, ott valahogy látványosabb a kakaó benne, többenk tűnik..

Piszke írta...

Hát a több kakaós töltelékben nem vagyok biztos.. Ahhoz, hogy jól sikerüljön, a kétféle anyagnak nagyon kell passzolnia mennyiségben és állagban. A kakaó emelése még ne is gáz, de ahhoz azért kell emelni a cukrot is, hiszen összesen 6 deka van az egész töltelékben így kicsit lutri, hogy hogy lehet egyszerre kinyújtani, és mit változtat a kakaós massza állagán.De azért kíváncsi vagyok!

Ildy írta...

A kifli tényleg kakaósabbnak tűnik, de mindkettő nagyon szép.

Bianka írta...

Gyönyörű én is viszem :)

Cserke írta...

Előbb-utóbb kell, hogy kapjál valami kitüntetést.
Ilyeneket bevállalni...:)

Anazar írta...

Cs[ig/od]ás kép lett, különösen az első, a kék kockás tetszik.

Sajtkukac írta...

Ah, ez überbrutál!!! Még szerencse, hogy most ebédeltem, különben nekiállnék dagasztani (s amúgy is fagyit kell csinálnom, mert "valaki" hozzámvágott 6 tojássárgáját :-)

Zsófi írta...

gyönyörűek!!

Piszke írta...

Köszi mindenki:)

Cserke, tudod, a kihívás, mint a japán könyve ;)

Jó helyen vannak azok a tojássárgák szerintem!

Maimoni írta...

Ez valami essszméletlen, gyönyörű!!!

Kata írta...

Kicsit nem érek rá, erről majdnem lemaradtam! gyönyörűek, én is viszem a receptet:)

Piszke írta...

vegye,vigye, egye :)

Kata írta...

Könnyen mondod, nem vagyunk a közeledben:))

Related Posts with Thumbnails