Látványos, nagyon finom, többszemélyes elegáns fogás, holott semmilyen komolyabb konyhai gyakorlatot nem igényel az elkészítése, főképp ha van minimális kézügyességünk, aprítógépünk és félkész vagy mirelit vajastésztánk. Gordon Ramsey ugyan őzgerincfilével készítette - ami még szerintem a bélszínnél is ütősebb (és drágább) alapanyag - , és a zöldfűszeres palacsintát is kihagytam a receptből, de így is az utóbbi idők legjobb húsétele készült vasárnap ebédre.
2 db kb 30 dkg-os sertésszűz
25 dkg barna csiperkegomba
3 szelet fekete-erdei sonka
só
bors
kb. 25 dkg félkész vajastészta
nem papucsállatka! |
A hártyáitól megszabadított húsokat ( kb. 20 cm hosszú, egyenletes vastagságú darabok voltak) 2 ek. olajon oldalanként 2 perc alatt egy serpenyőben körbesütöttem.
A gombát megmostam, leszárítottam és az aprítógépben egészen apróra vágtam. A serpenyőben maradt zsíradékon a megsózott gombapépet átsütöttem, kb. 5 percig, nagy lángon, hogy a nedvességtartalmát elveszítse, majd frissen őrölt borssal fűszereztem.
A vajastésztát kb 30x40 cm-es, 2 mm vastag lappá nyújtottam - illletve ekkorára vágtam. Egy nagy folpackot kiterítettem, ráhelyeztem a tésztát, a tésztára kerültek sonkaszeletek, ezek közepére - a harminc centis oldal szélével párhuzamosan - a gombapép egyharmadát kentem, a gombapépre tettem a húsokat, a közüket is, majd az oldalukat is belapogattam a gombamasszával, majd alulról-felülről szorosan rájuk hatottam a tésztát, a két szélét jól egymásra nyomkodva (ez kerül majd alulra). A folpackba úgy csavartam be a hússal töltött tésztát, mintha szaloncukor lenne :) és betettem egy órát pihenni a hűtőbe.
Ezután kicsomagoltam, a két végét is jól összenyomkodtam, a tésztamaradékból csíkokat raktam a tetejére és kétszer alaposan átkentem tojássárgájával.
200 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütöttem, 20 perc után egy kis sütőpapírral borítva, hogy a tojással kent felszíne ne barnuljon meg túlságosan.
A sütőből kivéve 10-15 perc pihentetés után lehet szépen vágni.
Gordon Ramsey receptje kicsit karcsúsítva egy régebbi Good Foodból.
16 megjegyzés:
Nagyon szépen megsült a tészta!
Azt hittem megsütötted a messzelátódat!
Nem tudtam, mert mindig lenyúlják a gyerekek! Így maradt a szűz...
Nagyon jól sikerült!!! Mindenképpen kipróbálom, nagyon egyszerűnek tűnik:)) Széééép, külön gratula, hogy nem égett meg a teteje:))
Ez bizony nagyon kívánatosra sikeredett.;)
G. Ramsey is nagyon büszke lenne rád. Nagyon szép lett ez a beef wellington valóban! :)
Köszi :) mindenki !
Tényleg nagyon finom, és a füstölt sonka sokat dob az ízen.
Szerintem fontos a hűtőben pihentetés is, így ugyanis hideg egészen a felület, ezért sem ég meg olyan könnyen, plusz persze a sütőpapír. És épp akartam írni az előző kommentekre, hogy a sütőm igazán jól viselte magát, mert egyébként nem süt nagyobb méretű dolgokat igazán egyenletesen, főleg, hogy nincs benne légkeverés sem.
Gyönyörü lett. Egyébként én alapból nem ennék özt. Ki eszi meg Bambit, most komolyan??? :-))))
Gyönyörű lett! Piszke mit ajánlanál töltésre gombautáló családtagok esetén?
Nézz be hozzám kérlek, vár egy díj!
Moha, májragu? vagy....öööö...valamilyen rizses-zöldséges kevercs. esetleg darálthús:)- fűszeres, erősödjenek csak a gyerkőcök.
megyek...
Szerinted ha péntek este összerakom és szombaton sütöm meg lesz vmi baja?
Nekem is ilyen lett, egy a baj, nem igazán finom, a sertésszüz maga igen, de a többi nem annyira.
Nem dobtam hátast tőle, ellenben a Cassoulet készitésénél igen. Az volt az igazi.
hát ez amolyan visszafogott angolos kaja ;). Talán a gomba fűszerezésénél lehet ráerősíteni az ízre, ha így nem jött be. Nemrég tettem fel egy srtésszűz receptet, na úgy sütve a legtökéletesebb nekem eddig!
Máig azon töprengek, hány oldala van egy hengernek a két alaplapon kívül...? :)
megvolt. atom. felvettem az étlapra!
szerintem nem nehéz megcsinálni...
Megjegyzés küldése