2010. szeptember 21., kedd

Aszalt paradicsom (nálunk)




Piszke vagyok, aszaltparadicsom-függő. Csak sajna sajnálom nagyon magamtól, hiszen öt kiló paradicsomból lesz két picike, bébiételes üvegnyi, és amikor kiveszem a vacsorához, mindig arra gondolok, (tisztára Micimackó-effektus) hogy még vajon hány üveg rejtőzik a hűtő mélyén, és tuti hogy nem tart ki májusig sem.

Hogy lesz öt kilóből két kisüvegnyi? Először is én egészen sűrűre, koncentráltra aszalom, amióta itthon csinálom, olyanra, mint amilyet először kóstoltam Görögországban. Mivel csak olajban rakom el, hogy biztos ne romoljon meg, nagyon-nagyon szoros rakom az üvegbe , vigyázva, hogy sehol ne maradjon benne levegő, épp mint a dzsemeknél, csak ugye őket azért meg is forraljuk.

A fűszernövényeket - én csak rozmaringot használok - frissen, de jól megmosva és leforrázva rakom bele, így eddig mindig megakadályoztam a penészesedést.

Soha nem használok étolajat, csak olívaolajat - jó nem a legdrágább, kedvenc Borgesemet - de egy középkategóriás sajátmárkás extraszűz megteszi. És nem is kell sok belőle, hiszen a paradicsomok jól össze vannak szorítva az üvegben. Mert egyébként az aszalt paradicsomban nemcsak az aszalt paradicsom a jó, hanem szuperfinom a sötéterannyá színeződött fűszeres, illatos olaj is. Télen csak egy jó kenyérből készült pirítós kell hozzá, de bármilyen salátát is hihetetlenül felpörget. Előfordul nálunk, hogy az üveg alján csak paradicsomok árválkodnak, az olaj meg sehol...

Bár idén már majdnem letettem róla, most, amikor szeptember közepétől halmokban áll mégis a lucullus paradicsom - persze, mert minden csúszott ebben az idei időjárásban - jól bevásároltam belőle, nem is jött rosszul a sütő melege a múlt heti hidegben. Napon aszalás nálunk kizárva, mert nem tudom magam elszakítani a beteges képzelődétől, hogy mégis rámászik valahogy a letakart cuccra valami rovar, egyébként idén nyáron - meg most ősszel - ez egyébként is lehetetlen lett volna.


Hozzávalók: (2 2dl-es üveghez üveghez)

5 kg lucullus paradicsom

1 ek. só

2 kisebb ág rozmaring

2 dl extra szűz olívaolaj


A paradicsomokat félbevágom és egy kiskanállal kikaparom a magokat. A sütőpapírral bélelt tepsibe rakom a paradicsomokat (2 tepsinyi mennyiség ez nálam) a vágott felükkel felfelé, és megsózom őket.




90 fokos sütőben kb. az első 8 óra után kell kiöntögetni a fél paradicsomokból az összegyűlt levet, de ha ez elmarad, az sem nagy probléma. Attól függően, hogy a paradicsomok mérete mennyire egységes és egyébként is mekkorák, kb. 24-30 óra kell az aszaláshoz.
Én 24 óra elteltével szoktam figyelgetni, és a már kész sötét, de még azért nem csörgős darabokat kiveszem a sütőből.

Forralok kevés vizet és egy percre beledobom a rozmaringágakat, majd kiveszem és lerázogatom róluk a vizet.
A kiforralt, megszáradt üvegekbe úgy rakom a paradicsomokat, hogy csak szintén kiforralt villával-kiskanállal nyúlok hozzájuk. A paradicsomokat az üvegbe is a vágott felükkel felfelé teszem, és "megtöltöm" a belsejüket olajjal, így rakom rájuk a következő réteget, három-négy rétegegenként pedig jól lenyomkodom őket. Szó szerint megtömöm az olajjal rétegzett paradicsomokkal az üveget, és a legkisebb levegőbuborékot is kipréselem a paradicsomok közül. Félúton beleteszem a rozmaringágat, - idén csináltam fokhagymásat is - a végén az üveg szájánál nagyobb paradicsomokat rakok be, hogy le tudjam szorítani velük a bentieket, és figyelek, hogy a paradicsomokat teljesen ellepje az olaj.

A hűtő ajtajában van a legjobb helyük, nálam itt még nem dermed meg az olívaolaj, (akkor pici sárga gömböcskék jelennek meg az üvegben, nem kidobni, csak egy kicsit meleg helyen hagyni)
és felbontás után is itt tárolom.


9 megjegyzés:

timus írta...

Ezúton tanúsítom, hogy ez a paradicsom lehetetlenül finom :). Máig emlékszem az ízre. Most tanakodom, hogy begyújtsam-e a sütőt 24 órára :D Holnap megnézem a piacot.

Ui.: Nagy gratula a segítsütihez!

á la carte kulinaria írta...

Én is csináltam két hete, kölcsönkértem egy aszalót. Abban 12óra alatt elkészült, igaz én negyedekbe vágtam, kicsit talán még túl is száradtak. Viszont nekem egy kg-ból lett egy 2dl-s üveg sűrűn rakva. Valamit én csinálok rosszul? Lehet még tovább kellene aszalni? Bár akkor már nem tudom mi marad belőle, mert így is teljesen keményre aszalódtak, szinte zörögtek. Szerinted? Ja, és igen, rozmaringgal tettem el én is, olajban persze. Már alig várom, hogy megkóstoljam :) Lehet ezt a sütűs módszert is kipróbálom, holnap úgyis megyek piacra.

chriesi írta...

Ez aztán munkaigényes! De mindenképpen megéri!

Aranyalma írta...

Hát szinte szóhoz sem jutok... A "jóság" nálam a paradicsomnál kezdődik, szóval én nem vonakodom 24-30 órára bekapcsolni a sütőt, de itt a férjem... ő imádja az aszalt paradicsomot, de nem biztos, hogy bevállalja az aszalással járó energiapazarlást... :)
De ez akkor is egy ígéretes finomság!

(Ha véletlenül bekapcsolnám a sütőt, menjen a légkeverés, vagy csak alsó-felső sütést használjak?)

Piszke írta...

Kriszti, szerintem a szárító hatékonyabb mint a sütő, ez az időkülönbség az oka. És én tényleg nagyon-nagyon összepréselem a paradicsomokta. Mint az első ilyen üvegben, amit láttam :)

Nincs légkeveréses sütő, de ha használod, szeritnem egyenletesebben aszalja, mint a normál, és kicsit gyorsabb is, plusz a hőfokot is lejjebb kell vanni, kb. 20 fokkal!

Bori írta...

Az aszalt paradicsomot az olajban szunyókálás teszi igazán tökéletessé? Azaz ha karácsonyra a Téli csirkemell caprese receptedet szeretném elkészíteni, de nincs aszalt paradicsomom, ellenben van még nyers (üvegházas vagy honnan...:() paradicsomom és aszalógépem, akkor az működni fog?

Piszke írta...

Annyit ad hozzá az ízéhez, hogy teszek az olajba rozmaringot és fokhagymát is. Egyszerűen reszelj rá kevés fokhagymát aszaláskor és szórd meg pici rozmaringgal - vagy amikor már a húst készíted.És rá még egy pici olívaolaj, hogy szaftos legyen.Én majdnem csörgősre aszalom, amit olajban teszek el, és gyönyörűen átpuhul az olajban, ilyen módszerrel viszont hagynám csak jó félig megaszalódni!

Unknown írta...

Tavaly aszaltam én is 15 kg paradicsomból,de felforrt,ki kellett dobni.Mit csinálhattam rosszul?Sütőben készült,olivaolajjal öntöttem fel,tettem bele fokhagymát és friss bazsalikomot.A pincében tároltam,pár hét múlva vettem észre,hogy kifolyt az olaj az üvegekből,pedig jól le voltak zárva.

Piszke írta...

Nem tudom, mi lehettett az oka, de a tavalyi adaggal én is megjártam, a hűtőben tartva is penészes lett ...idén sokszorosan vigyáztam a sterilitásra, üvegeket kifőztem 10 percig(nemcsak mikróztam) velük együtt a villát, amivel a paradicsomot raktam az üvegekbe, és egy percig forraltam a rozmaringot és a fokhagymát is... És 100 fokon indítottam a sütőben az aszalást, 2 óráig, így gyorsabban ment azuán kilencven fokon 12 óra bőven elég volt. Nem is tudom olajban hogy tud megforrni..., de csak valami erjedést okozó, el nem pusztult baktérium lehetett a ludas.

Related Posts with Thumbnails