2010. szeptember 1., szerda

36 órás chocolate chips cookies



Nem ennyi ideig tart elkészíteni! Sőt, a sütisdobozból való eltüntetéséhez is nagyságrenddel kevesebb idő kell.

Ennyi ideig kell várakoznia a hűtőben a tésztamasszának, hogy - állítólag - elérje a tökéletes, platóni cookie-állagot. Ehhez a kémiának van köze, ami mindig érdekes szerintem a konyházásban is, így gondoltam megér egy próbát. A hosszú várakozási idő alatt a lisztszemcsék magukba szívják a nedvességet, ettől lesz omlós igazán a kész sütemény, és pont olyan, amit mindenféle kávézókban lehet kapni egyesével csomagolva. Mérete miatt pedig igazán aktuális: nem marad éhes egy gyerek sem, aki ebből egyet elvisz tízóraira. Izé...ja nem, teljesőrlésű kenyér, zöldség, gyümölcs, tejtermék, sovány hús...

Az igazi New York-i cookie-k tényleg nem lettek rosszak, akkorák, mint egy kisebb diszkosz - pedig a receptben megadottnál 25%-kal kisebb méretűeket gombócoztam a tepsire - sok cukor, még több csokoládé - ezt is lejjebb vettem, mert hirtelenjében csak két tábla étcsoki volt otthon - és valami kísérteties külsőt öltöttek a sütés elején: a pingponglabdánál kissé nagyobb, kemény gombócokról rétegekben olvadt le az anyag, és alul vette körbe, mint egy szoknya, azt hittem, kidobtam az ablakon a rengeteg drága jó hozzávalót - de nem, a recept működött, ráadásul a Válogatós Banda mindjárt ledöntött a cookie mellé egy teljes liter tejet is uzsonnára. Viszont azt is mondták, legközelebb lehet nyugodtan kicsit kisebb is :) .


Hozzávalók: (10-12 igazán nagyhoz)

10 dkg cukor

15 dkg barnacukor

15 dkg vaj

1 nagy tojás

1 teáskanál vaníliakivonat

20 dkg étcsoki- 60%-os kakakótartarmú legalább

25 dkg liszt

1 teáskanál sütőpor

1 csapott teáskanál szódabikarbóna

nagy csipet só

A kétféle cukrot és a puha vajat kézi mixerrel habosra kevertem, és jól eldolgoztam benne a tojást.
A lisztet, a sütőport, a sót és a szódabikarbónát a cukros keverékre szitáltam, és fakanállal kevertem össze épp csak addig, hogy egynemű legyen, túlkeverni nem szabad, majd belekevertem az apróra tört étcsokit.

36 óra hűtőbeni pihentetés után sütőpapírral bélelt tepsiben, 180 fokon 7,5 dkg-os gombócokra osztva 18 perc alatt sültek készre, kihűlés után a szélük ropogós, beljebb pedig omlósak. Egy normál gáztepsire max 4 gombóc rakható, különben összeérnek...
A sütési idő sütőfüggő, de amikor a sütik széle elkezd barnulni, bár a közepük még puhának tűnik, ki kell venni, különben hűlés közben kőkeményre változnak.


A recept és a tökéletes cookie keresése itt található.

10 megjegyzés:

Bianka írta...

Nagyon szépségesek lettek, megérte várni

Ildikó írta...

Szia!A hozzávalók között 1 tojás szerepel a leírásban pedig tojások. Most végül is mennyi tojás kell hozzá? Köszönöm a választ. Ildikó

Piszke írta...

Bocsánat! A teljes adaghoz kell két tojás, tehát a hozzávalóknál - mivel ez fél adag - van helyesen leírva - egy tojás.

javítom is a szöveget.

VKOrsi írta...

és akkor, ha jól értem lapítani nem kell, csak a gombóc megy a tepsire és majd lapul magától?

GasztroRéka írta...

Ez szuper! Én nagyon örülök neki, mert ez édesanyám nagy kedvence és mindig ígértem neki, hogy sütök majd.
Régebben volt egy amerikai receptem -egy amerikai nőtől-, de azt elvesztettem, és vártam a megfelelő receptre, a tiéd nagyon tetszik!

GasztroRéka írta...

Ez szuper! Én nagyon örülök neki, mert ez édesanyám nagy kedvence és mindig ígértem neki, hogy sütök majd.
Régebben volt egy amerikai receptem -egy amerikai nőtől-, de azt elvesztettem, és vártam a megfelelő receptre, a tiéd nagyon tetszik!

GasztroRéka írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Piszke írta...

Nem kel laptani, megy magától, ha nem láttam volna, nem hiszem :), kísérteties...

Névtelen írta...

Szeretném kérdezni, mitől csoki chipszes, ha a 20 dkg ércsokin kívül nem kell más csoki bele?

Piszke írta...

Ez a recept neve, aminek a forrását alul megtalálod. Én a hozzávalókban azért írtam sima étcsokit -és ehhez a leírás is igazodik, vagyis apróra kell törni - , mert itthon nem egyszerűen elérhető az emberek többségének bármelyik sarki kisboltban vagy közeli szupermarketben a chocolate chips - vagy mondjuk csokicseppnek - ami, nyilván tudod, ugyanúgy étcsokiból van, mint az étcsoki.

Related Posts with Thumbnails