2009. március 21., szombat

Tárkonyos gombaraguleves


Miután a tél úgy döntött, hogy álnokul gyönyörű napsütésnek álcázva rúg még belénk egy nagyot jégviharral és hózáporral, belefér egy melengető télies leves a repertoárba, gyorsan kész és már lehet is szorongatni a forró levesescsészét, miután megtévesztve tavaszi kabátban dideregtük át a napot a tundrán.


Hozzávalók :(2 személyre)

20 dkg barna csiperke

1-1 közepes sárgarépa és petrezselyemgyökér

1 igazán kicsi fej hagyma

2 dkg vaj vagy 1 ek. olaj

4 dl húsleves

1 dl tejszín

2 púpozott tk. étkezési keményítő

2 tk. tárkony

só, bors

pár csepp citromlé



A felszeletelt gombát, a vékonyra(!) felkarikázott répát, gyökeret, a felaprított hagymát a vajon megfuttattam, átforgattam, picit megsóztam (mert a leves is sós) és fedő alatt kicsit pároltam, majd felöntöttem a húslevessel, beletettem az első adag elmorzsolt tárkonyt és kb még 15 0percig főztem. A tűzről lehúzva kicsit hűlni hagytam, az étkezési keményítővel simára kevert felmelegített (hogy ne rántsa össze) tejszínnel behabartam, együtt átforraltam, kapott még egy jó adag tárkonyt, kevés őrölt borsot és néhány csepp citromlevet. A félóra alatt, amíg kész a leves, még hozzácsaphatunk valami jó kis tésztaételt, és máris kitörtünk a hétköznapi(bb) ételek egyhangúságából.

1 megjegyzés:

Gyöngyi írta...

Imádom a gombalevest - tárkonyosan még nem ettem, ki fogom próbálni - a képed alapján biztos nagyon finom lehet!

Related Posts with Thumbnails