2009. március 20., péntek

Sajtos túrós rúd


Vagy mi. Pont az a kategória, mint a csokis édességek, vagy a mindenféle sós rágcsálnivalók a kesudiótól a chips-ekig bezárólag. Ne nyisd ki a zacskót, (sőt legtanácsosabb meg se venni) különben úgysem bírod abbahagyni, kivéve ha magad vagy a Megtestesült Önuralom. Bár amikor a kesudióra repülünk rá, mindig eszembe jut szegény Nyúl a Nyúlszívből, és akkor gyorsan eldugom a kamra legmagasabb polcára.

Ezt viszont meg lehet ideologizálni, a túró egészséges nagyon, a maradék kétharmad anyagmennyiség meg - az a kis vaj, liszt - az egészséges kockázat körébe tartozik. Egyáltalán nem mellékesen pedig 3, együtt alig húszéves kiskorú tesztalany félkilónyit eltüntetett 15 perc alatt, és hát mégse chips-et ettek.


Hozzávalók:

20 dkg liszt

20 dkg vaj

20 dkg túró

2 kk. só

1 tojás

A hideg vajat összeaprítottam a liszttel és gyorsan összegyúrtam a többi hozzávalóval. A receptem itt egy éjszakás pihentetést ír, tény, hogy jót tesz neki, de most nem volt erre időm. Inkább meghajtogattam egy kicsit. Téglalappá nyújtottam, azután alulról-fölülről-jobbról-balról egymásra hajtogattam, ( és ezt még 2x ismételtem), a jó ujjnyi vastagra nyújtott tésztát megkentem kis tejföllel, rá sajtot reszeltem, derelyevágóval felvágtam, és a 200 fokos sütóben kb 15 perc alatt kisütöttem. Nem kell mondjam, hogy a forma és a szórás teljesen opcionális, adjunk teret a fantáziánknak formailag és szórásilag. (szezámmag, mák, őrölt magvak, fűszerek)


Ja és biztos hogy működne margarinnal is, viszont a Plusban az alföldi 20 dkg-os teavaj 256 Ft, még válságban is tűrhető ár.


Családi örökség100 éves receptes füzetből való, ott tojás nélkül, de valahogy nem hittem benne, pedig a szerző rudacskáit ettem sokszor, olyan meg úgyse lesz, na.

3 megjegyzés:

Eszter írta...

Kedves Piszke!
Bevallom nem voltak nagy elvárásaim, amikor belevágtam ennek az elkészítésébe. De amilyen egyszerű a recept, olyan nagyszerű az eredmény :) Ez hihetetlenül finom! A férjem azt mondta, hogy jobb, mint az, amiket régen a nagyija sütött és ez bizony hatalmas elismerés!

Hálás köszönet érte!

Piszke írta...

Eszti, köszi én is :). Ez igazi nagymamasüti egyébként a családunkban egy idős nagynéni készítette mindig, és már az övére is azt mondták, hogy igen finom, de nem olyan mint a dédié :))

Névtelen írta...

pedig megmondtad... azonnali utánrendelés lett belőle :-)

Helga

Related Posts with Thumbnails