2007. december 6., csütörtök

Brokkolikrémleves - Krémlevesek ideje III.

"Ehhez mindenekelőtt leküldjük a cselédet brokkoliért. Mondjuk neki, hogy hozzon friss mentát is. Mindkettő található a Vámház téri csarnokban manapság. Persze ha Nagykanizsán lakunk, akkor kicsit várni kell, míg a cseléd visszaér."

A brokkolit 0,75 dl húslevesben puhára főztem úgy, hogy hozzáadtam egy ág mentát, 6-8 zsályalevelet, egy kisebb csokor petrezselyemzöldet és két szál zerllerzöldet. Amíg főtt, 3 dkg vajon egy evőkanál lisztet kcsit megpirítottam, felöntöttem 2 dl tejjel és besűrítettem.

" Mikor a brokkoli puha, áttörjük szitán.
Akinek nincsen szitája, az turmixolja vagy oldja meg.
A pépet ráöntjük a tejes, lisztes, vajas alapra, utánaöntjük a levét is és habverővel finoman, doucement keverjük, amíg teljesen sima lesz.
Amink most van, az már leves, de még csak potage purée.
Ezt most aztán legírozni kék.
Egy tálba egy tojásnak sárgáját elkeverjük két deci tejszínnel és óvatosan, fokozatosan, egyszóval doucement, állandó kevergetés közepette ráöntjük a brokkolipürét. Elkeverjük doucement.
Szinte észre se vettük, és már legíroztunk is.
Ez már pláne leves, de még mindig csak potage purée, nem pediglen potage créme.
Hogy az legyen, montírozni kell még.
Ez már igazán gyerekjáték. A legírozott levesbe apró vajdarabkákat morzsolunk, kevergetjük, melegítjük, amíg a vaj elolvad, de csak doucement, nem szabad felforrnia ugyanis, mert akkor kicsap a tojás belőle, langyosítjuk csupán.
Ezután belehintjük a finomra aprított mentalevelet.
Végül szedünk egy fekete vagy narancsszínű tányérba egy keveset.
Egy leheletnyi céklakrémet pöttyintünk reá, fogvájóval vékony szálakat húzunk ki a pettyből, a csillagszerű piros folt közepére elhelyezünk egy turnírozott karottát, vagyis ügyesen - például szirom alakúra vagy masnira - formázott sárgarépát, zakót veszünk föl, nyakkendőt kötünk, helyet foglalunk asztalunknál, egy darabig csak nézzük-nézzük a levest, és érezzük, hogy mégiscsak finom emberek vagyunk mi.
A levest megesszük, magunk is csodálkozunk rajta, milyen jó, de nem mutatjuk.
Aztán megpofozzuk a cselédet és kilovagolunk."

Bacher Iván: Vándorbab 1999 - Potage créme de choux de Bruxelles


Hozzávalók:

50 dkg brokkoli

0,75 dl húsleves

zellerzöld, petrezselyemzöld, menta, zsálya

3 dkg vaj

egy ek. liszt

2 dl tej

1 tojás sárgája

2 dl tejszín

2 dkg vaj a montírozáshoz

sárgarépa

céklakrém



A fentiek szerint járunk el.

12 megjegyzés:

Névtelen írta...

Tudod, hogy megjelent az új, vendégeskedős könyve? Én már meg is rendeltem és alig várom!!!

Névtelen írta...

Megpofozzuk a cselédet...:-))) Ez jó!
A karamellás szalonhoz írtam kommentet, azt írta a nyüves gép, hogy engedélyezned kell, most meg jól eltűnt:-((
Én is dolgozom az ügyön. A Tiéd nem lett túl ragacsos?

Zsu írta...

Ez nagyon tetszik, jó forrást találtál :)

Piszke írta...

Én vadászom a 90-es évek elején megjelent könyvét, ahol csupa gasztro-tárca van, eddig sikertelenül. A vendéglőset láttam már a bookline-on, csak aztán elcsábultam másfele, majd a karácsonyí őrület után.Így is kétséges, megjönnek-e a megrendeltek időre :-(

Piszke írta...

Ja és egyébként ilyen macerásan csinálva egyértelműen fonobabb lett a leves!

Névtelen írta...

A Vándorbabra gondolsz?
Ne ijesztgess, egy kocsinyi könyvet rendeltem, 14-re ígérték, hogy leszek így jézuska??

A leves meg nagyon csinos, az íze is jó lehetett.

Piszke írta...

Nem, hanem szakácskönyvekre.
én a bookline-nal levelezgetek, mondjuk rendesek, mert rögtön válaszolnak, csak van olyan könyv, amit nem tudtak határidőre beszerezni, és akkor most variálnom kell, meg alternatívákat adnom stb.De a nov.26-i rendelés nem volt kész dec 7-re...(és 5 volt a vállalási határidő)

Piszke írta...

Ja: a 90-es évek eleji könyve az az első gyűjteményes, ami a Népszabadságban megjelent gasztro tárcái együtt.Asszem Íz-lelő a címe.Félévente próbálkozom, aztán feladom

Névtelen írta...

Itt ragadom meg az alkalmat (nem arra, hogy a cselédet leküldjem, mert az már megtörtént), hanem arra, hogy jelezzem a blogspot kommentálási rendszere az utóbbi időben rendkívül kirekesztő. Mit csináljon pl az, aki nem hozzájuk tartozik és mégis itt szeretne szerepelni linkkel? Vagy csak nem veszek valamit észre. Azon sem csodálkoznék... Az Alexandra egy munkanapra szállít, békeidőben letesztelve és teljesen jól működik, most sem lehet sokkal rosszabb.

Piszke írta...

Hát lehet, hogy én állítottam át valamit.Bár csak annyit az elején, hogy moderált a kommentezőm, ezt mindig meg akarom változtatni, csak nehogy elnyomjak közbe valamit.De pl cserke blog.hu-s és tőle is átjön...

Névtelen írta...

De nekem is voltak ám gondjaim, el is tűnt egy pár komment.
Igen, közben rájöttem, hogy a Vándorbab nem lehet, mert abból idéztél.
Most kaptam bookline értesítést, megvannak a 17-re ígért könyvek, igaz, ez csak a fele, de a rendelés is kettőben volt, úgyhogy hurrá,-ezzel egy időben erős pénztárca-lappadás...
Azt a könyvét nem ismerem, csak a tavalyi, budapesti ízeset.
Beleraktad a bogarat a fülembe, most állhatok neki én is keresni:)

Piszke írta...

Tintaleves, úgy néz ki a blogspot vette az adást :-). Lehet identitást választani, és a Wordpress is benne van.

Related Posts with Thumbnails