2007. november 9., péntek

VKF! X. Sajtos csirke


Anya csak egy van. Reggel tejet forral, fésül, copfokat fon, hosszan, aztán szalad ő is, nevel,tanít; más gyerekét persze; igazgat meg értekez, szervez és megtart, szakkört, matekórát, meg kémiát; a legjobb, amikor a hosszú magnéziumszalagot égeti, csupa kék láng és szikra az egész terem, tisztára mint egy bűvész. Aztán haza és gyors vacsora. És így megy öt napig. Hétvégén csirkét vagy galambot vág, kacsát süt, télen fácánt nyúz, nyáron befőz és elrak, minden szombat-vasárnap süt valamilyen sütit,kalácsot, kuglófot, felezi a piskótatészta üres tálját kétfelé, ne legyen veszekedés. Málnatorta krémjét főzi éjfélig, jönnek a pesti barátok. Gyűjti persze a recepteket, kisfüzet, újságból kivágott cetlik a horvátilonában meg a túróslukácsban, kínai szakácskönyv, névnapi vacsorák, disznóvágások, búcsúk, ételek és sütés-főzések hosszú sora.

Nagymama is egy van, sajnos csak, akire igazán emlékszem.
Ő tudott mindent, amit egy hadiözvegynek két gyerekkel a XX. század túléléséhez tudnia kellett. Pólyát, stafirungot,és oltárterítőt azsúrozni, varrni és dinnyét kapálni, kisbocit világra segíteni, kacsát-libát tömni, tollat és kukoricát fosztani, kiscsirkét nevelni, tehenet fejni, disznót hizlalni, kemencébe almáspitét és olyan-de-olyan rétest sütni...olyat az öt Michelin csillagosok se tudnak, és nem is fognak tudni soha.

De ez már itt a huszonegyedik.

- Mit főzzek ha hazajöttök??
- Jaj, anyukám, ezen ne izgasd magad, nem enni megyünk.
- Jó, jó, de akkor is ..... csirkét gondoltam...
- Az jó, azt szereti mindenki.
- De csak ugy szimplán???
- Mondom hogy jó lesz.
- Akkor legyen sajtos.
- Legyen. Az jó lesz, hidd el.



Hozzávalók:

sült csirke, vagy sült csirkealkatrészek tetszés szerint

1 pohár 20%-os tejföl

2 tojás

15 dkg trappista sajt



A csirkét megsüthetjük akár előző nap sütőben egybe, vagy darabonként serpenyőben, ne adj'isten veszünk egyet a grillből. Ez egyéni belátás, ízlés, valamint időbeosztás dolga.

A feldarabolt sült csirkét jénai tálba tettem. A tejfölt elkevertem a két tojás sárgájával, belekevertem a megreszelt sajtot, sót és a kemény habbá vert tojás fehérjét két részletben. A mártást a csirkedarabokra öntöttem.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt kész lett. Ha a teteje nagyon gyorsan barnulna, alufóliát teszünk rá.

Elméletileg négy személyre szól,de négy személy esetén a mártást azonnal duplázzuk: különben mindig veszekedés van azon, hogy kinek mennyi jutott belőle.


3 megjegyzés:

Névtelen írta...

De jó kis írás ez!
És a csirkét is kipróbálom majd.

Piszke írta...

Köszönöm! Sokat forgattam a fejemben.És (én is) igazából így szeretek gasztorblogozni: legyen valami plusz is a kaja mellé.Néha sikerül.
A csirke pedig pont annyira egyszerű, mint amennyire finom.

Névtelen írta...

Nem néha az, szerintem.

Related Posts with Thumbnails