2014. július 3., csütörtök

Mogyorós habcsóktorta bogyós gyümölcsökkel



Nutella. Mogyoró. Étcsoki. Málna-ribizli-áfonya. Tejszín. És mindez együtt...Igen...

És nem is kell annyit izgulni, mint a pavlovánál, megreped-e, ilyesmi. Ráadásul nem csupa cukor-tojásfehérje - a mogyoró sokat ad ízben a habos édességéhez.

Az angol nyelvű oldalakon Boccone dolce - édes falat - néven fut, és állítólag észak-olasz eredetű, de valószínűleg ez csak a mogyorós lapokra igaz. Egyébként  hogy is lehet egy ekkora, meglehetősen  tömény sütit falatnak (boccone) hívni??

A 20 centi átmérőjű lapok ellenére simán 12 adagnyi, ha a gyümölcsök frissességét akarjuk hangsúlyozni, akkor összeállítás után rögtön tálaljuk - ekkor a mogyorós lapok ropogósabb állagúak. Nálunk maradt belőle másnapra, és akkorra viszont fantasztikusan összeértek az ízek - nehéz volt megállni még egy, meg még egy szeletet. Szóval mi inkább egy hűtős érlelésre szavaztunk - legközelebb úgy csinálom majd, hogy előre összerakom, behűtöm legalább egy éjszakára, és a legtetejére a gyümölcsöt csak tálalás előtt szórom rá.

Hozzávalók:

8 db tojásfehérje
24 dkg cukor
1 tk. almaecet
15 dkg darált/durvára darált mogyoró

10 dkg étcsoki
1  dl tejszín
5 dkg nutella

3 dl jól behűtött tejszín
1 tk porcukor
1 dkg holland kakaó

kb. fél kiló vegyes bogyós gyümölcs

A tojások fehérjét lágy habbá vertem, ezután fokozatosan hozzáadtam a cukrot, további 4-5 percig vertem magas fokozaton, ezután adtam hozzá az almaecetet, és még további 1 percig vertem, míg fényes, tömör és sűrű lett, majd beleforgattam a részben durvábbra, részben rendesen megőrölt mogyorót.
(A mogyorót megforrósítottam egy teflonserpenyőben, míg a habverő dolgozott, ez dobott még egyet az aromán.)
Sütőpapírral béleltem két tepsit, - egy nagyot és egy kisebbet - a sütőpapír hátoldalára 3 db 20 centis kört rajzoltam. Ezekhez igazodva kentem egyenletesen a mogyorós habot a tepsikre - kb. egy centi vastag korongok lettek - és 100 fokon egy órát sütöttem, majd további 40 percig a lekapcsolt sütőben hagytam őket. ( Egyszerre sütöttem a három lapot a két tepsiben egymás alatti rácson, nem légkeverésesen, félidőben megcseréltem őket.)
 Az 1 dl  tejszínt felforrósítottam, az összetört étcsokira öntöttem, majd 5 perc után a nutellával sűrű, fényes csokimázzá kevertem.
 A 3 dl tejszínt habbá vertem, a végén hozzáadtam a porcukorral elkevert kakaót.
A kihűlt lapokról óvatosan lehúztam a sütőpapírt, rácsorgattam és elkentem mindegyiken a csokimázt, azután elosztottam rajtuk a kakaós tejszínt, igazságosan elosztottam rajtuk a gyümölcsöket, majd egymás tetejére pakoltam a lapokat.

Ez a recept volt a kiindulópont.

2 megjegyzés:

Batka7 írta...

Szia
Nagyon úgy tűnik, a második adag landol a kukában...
Tegnap talán nem vettem elég sokat a habot, de ma tuti, megis 1. Nem sült meg,nem ropogós, láthatóan ragadós 2. Összeesett :( A tegnapi 100 fok helyett ma 120on sütöttem, mégsem... Nekem úgy tűnik, ez is kevés ...
Tipp?

Piszke írta...

Kedves Batka, Nem nagyon tudom kitalálni, mi lehet a gond,csak tippjeim vannak: az egyik a tojásfehérjék mérete: ha túl nagyok, lehet, hogy kevés hozzájuk a cukor. Amikor kész a hab, nagyon sűrűnek, ránézésre szinte nehéznek kell lennie. A másik (bár nem igazán emlékszem milyen volt az idő hétvégén, meg persze nem is tudom, hol laksz) hogy párás környezetben készül (hiába, hogy a sütő be van zárva) mert minden tojásfehérjés süti ( a macaron is, a pavlova is, a sima habcsók is) issza magába a levegő páratartalmát, és ez tönkreteszi az állagát a süteménynek. Vagy akár egy nagy adag húsleves is, ami közben főddögél a tűzhelyen. Azt hiszem a képen is látszik a ropogósság, meg a leírásban is írtam, hogy nekem direkte másnapra puhultak kissé meg a lapok, a tölteléktől. Az jutott még eszembe hogy ha esetleg fagyasztott fehérjéből csináltad, esetleg túl hideg volt a fehérje. A hab állagán még azzal is lehet javítani, ha a fehérjék álldogállnak egy napot szobahőmérsékleten. A hamadik, a sütő hőfoka, mivel sajnos minden sütő másra van kalibrálva, simán lehet 10-20 foknyi eltérés. A ragadósságot tényleg nem tudom mire vélni, hiszen az összesen 100perc a sütőben muszáj lenne, hogy kiszárítsa a tésztát. Vagy.. ha a sütőd új és jól zár igazán, lehet nem ártana sütés közben óvatosan egészen picit félidőben egy fakanál nyelét a sütőajtóba dugva kiengedni a képződött gőzt...
Remélem tudtam valamit segíteni - annyira finom ez a süti :(

Related Posts with Thumbnails