Hát most mint mondjak... a nyár eddig legjobb tortája. Külön-külön megvolt a tészta, a krém, de ilyen párban legütősebbek közé tartozik.
És hiába a komoly, nagyon csokis, és komoly cukormennyiséget felvevő piskóta, a tejbegríz alapú könnyű krém a ribizli icipici savanykásságával nagyon nyárivá varázsolja. A torta magas, rengeteg embernek elég, és még azt is viszonylag jól kibírta, hogy útközben a kocsi üléséről rázuhant egy kétliteres ásványvízzel teli üveg :). Mivel ő is vendégségbe készült, felvágva nem tudom megmutatni, de úgy is igen meggyőzően nézett ki. A gyerekeim megígértették velem, hogy sütök itthonra is, úgyhogy majd frissítek....
Hozzávalók: ( két darab, 20-22 cm-es formához - a magassága miatt 16 szelet simán kijön belőle)
-a tésztához
22 dkg liszt
35 dkg cukor
9 dkg holland kakaó
2 tk. szódabikarbóna
1 tk. sütőpor
1 tk só
2 nagy tojás
20 dkg natúr joghurt
1,2 dl olaj
1 tk. vaníliakivonat
1csésze presszókávé
A sütőt 180 fokra előmelegítettem, a formákat alul sütőpapírral béleltem.
Az első hat hozzávalót összekevertem.
A
tojásokat simára kevertem a maradék 4 hozzávalóval. A száraz
hozzávalókat rászitáltam a nedves hozzávalókra, simára kevertem. Kettéosztottam a tésztát és 30 perc alatt készre sütöttem a lapokat. Ezután mindkét tortalapot vízszintesen
kettévágtam, még így is közel 2 centi vastagságú 4 lapot kaptam.
(Lehet egymás után ugyanabban az egyetlen formánkban is sütni, nem lesz semmi baja álldogálás közben a tészta másik felének.)
a krémhez:
5 dl tej
6 dkg búzadara
15 dkg porcukor
15 dkg vaj
50 dkg leszemelt ribizli
A tejből és a búzadarából, míg a tészta sül, tejbegrízt főztem.( Tej majdnem felforral, keverés közben dara belecsorgat, kavargatva kb. 5 percig főz) Nem kell több dara bele, és nem kell vad sűrűre sem főzni, ha forrón joghurtszerű az állaga, az épp kellemesen dermedt lesz , ha kihűlt.
A vajat kézi mixerrel habosra kevertem a porcukorral.
Lényeg, hogy a dara és a cukros vaj azonos hőmérsékletű legyen - mikorra mindkét piskóta kihűl és a vaj is fel van verve, ez nagyjából meg is van - mert akkor lesz szép homogén a krém. Ja és a dara semmiképp ne legyen langyos még, mert durván megolvasztja a vajat...Szóval ezután a tejbegrízt kanalanként a habosra kevert vajas-cukros keverékhez adtam, közben kézi mixerrel kevertem, majd lapáttal kevertem bele, - átforgatva, hogy ne törjenek - a ribizliszemeket.
Három részre osztottam, a lapokat betöltöttem.
A tetejére citromlével elkevert porcukormáz került - sűrűnfolyós kell, hogy legyen - de ez most a nagy melegben nem igazán állt meg a torta tetején. Persze lehet csokit is olvasztani rá, de szerintem direkt jó még hozzá egy kis savanykásság, hiszen az eredeti ribizlis süti is azzal kerek.: http://piszke.blogspot.hu/2007/07/ribizlis.html (vagyis kocka...:))
8 megjegyzés:
Hűha, nagyon sokáig gondolkodtam hogy mi a megfelelő kifejezés erre a tortára mert nagyon tetszik!Csodás, csodálatos, szépséges, de hogy nagyon-nagyon finom abban biztos vagyok! Csak ne lenne ennyire meleg, leolvad a "kicsi alsó" nadrágom mire megsütném!:-)) Még várok hátha kicsit hűvösebb lesz az idő!
Fenomenális! Annyira guszta! Az édes gríz nagyon finom a pikáns gyümölccsel, hát még torta formában, kakaós piskótával megkoronázva...Csodás!
Látom összekombináltad kedvenc tortalapunkat a szintén kedvenc ribizlis süti krémjével-mázával, szuper ötlet! Jól is néz ki, kipróbálom:)
Oh, be szép!!!! Hanem lennék még mindig padlón ettől a melegtől, menten nekiállnék!
I
Ez csodás!
nagyon szép torta! de pontosan mennyi az egy csésze presszókávé?
köszönöm :)
Anikó
Egy kis csésze, vagyis 30-40 ml presszókávé, olaszos!
Kedves Piszke!
Köszi a választ :)
Anikó
Megjegyzés küldése