Hozzávalók: (18-20 cm-es kapcsos formához)
15 dkg keksz (teljes őrlésű vajasat használtam de pl a Győri zabkeksz is tökéletes)
3 dkg puha vaj
40 dkg krémsajt
15 dkg cukor
2 tojás
15 dkg áfonya
1 ek cukor
1 púpozott teáskanál étkezési keményítő
A kekszet aprítógépben összetörtem, elkevertem a kekszmorzsát a vajjal és egyenletesen a kapcsos tortaforma aljára nyomkodtam.180 fokon 10 percig elősütöttem.
Addig a krémsajtot egy nagy, mély tálban 3 percig a kézi mixerrel nagy
fokozaton habosítottam, alacsony fordulaton hozzáadtam a cukrot, a
vaníliakivonatot, és egy csipet sót. Ezután a krém közepébe mélyedést
csináltam, beleütöttem 1 tojást, és csak annyi ideig kevertem alacsony fokozaton
mixerrel, míg egynemű lett kevés, körülötte lévő krémmel, majd lapáttal
összeforgattam a krém többi 90%-ával. Ugyanígy kevertem hozzá a másik
tojást is. Így elkerülhető, hogy a felvert tojással sok levegőbuborék
kerüljön a masszába, amitől azután rengeteg kráter jelenne meg sütés
közben a torta felszínén.
Egy teáskannában vizet forraltam.
Az áfonyát botmixerrel pürésítettem, hozzákevertem a cukorral elkevert étkezési keményítőt, felforraltam, addig amíg elkezdett besűrűsödni.
Az átsült tortalapra öntöttem a sajtkrémet, majd az áfonyás masszát kiskanállal elosztottam a tetején - ez belesüllyed a sajtkrémbe, és már lehetett is márványozni egy villával. Minél többet keverjük, annál homogénebb lesz a minta -és az áfonyás sajtkrém-, ez már ízlés dolga, viszont a sütési idő is rövidül: a keményítő miatt hamarabb megköt a sajtkrém.
A kapcsos formát alul 3 réteg alufóliába burkoltam, egy mélyebb tepsibe raktam, feléig felöntöttem az időközben felforralt vízzel és 160 fokos sütőben 50 percet sütöttem. (Ha kevésbé márványos a tortánk, akkor a
sütési idő plusz tíz perc, és a torta közepe így is rezgős marad, de a
kihűlés és hűtés során tökéletesre szilárdul.)
Kihűlés után jól behűtve az igazi, és gyönyörűen vágható.
Kedvenc málnás sajttortámból indultam ki.
3 megjegyzés:
"málna ugyanúgy aranyárban van, mint a málna," Bár szerintem mindenki tökéletesen érti... CSodás... Az egyik nagy kedvencem!!!!
javítva :D
Megcsináltam ezt a gyönyörű tortát.Valami eszméletlen.Még a páromnak is nagyon ízlett,pedig nem szereti az áfonyát("törpkaja").A kedven sütik között mentve.Nagyon könnyű megcsinálni,bár elsőre kicsit komplikáltnak tűnt.
Megjegyzés küldése