Igen, mi, felnőttek ezt is megesszük. Ha kicsit végre több az idő, és rá se bírok nézni többet a krumplipürére...újkrumpliból meg úgysem jó. És mivel nálunk nincs evésre kényszerítés, csak alattomos, többéves aknamunka eredményeként elért rádöbbenések, hogy "jéanyaeznemisrossz", per pillanat még abban a fázisban vagyunk, hogy amiben padlizsán vagy gomba van, az jó gyereknek nem lehet.
Hozzávalók: (4 személyre főétel, 6-8-ra köret, 23 cm-es sütőformához)
30 dkg felkarikázott padlizsán ( 2 nagyobb padlizsán adja ki)
4 paradicsom, felkarikázva
2 fej lilahagyma
20 dkg rizs
kb. 7 dl húsleves
2 dl tejszín
1 ek szárított erdei gombakeverék
1 nagy gerezd fokhagyma, lereszelve
1-1 tk. szárított petrezselyem és bazsalikom
2 dl tejföl
1 tk só
5 ek olaj
néhány dkg reszelhető zsíros sajt a tetejére
A rizst feltettem főni a levesben. A sütőt 180 fokra előmelegítettem.
A centis padlizsánkarikákat lesóztam és egy szűrőben negyed órát hagytam lecsöpögni. Addig a tejszínt a fűszerekkel, gombával, a fokhagymával felforraltam, félrehúztam a tűzről.
A padlizsánokat letörölgettem, és egy nagy teflonserpenyőben két részletben mindkét oldalukat átsütöttem 2-2 ek. olajon - persze egyből magukba szívják, de ezért kell a teflonserpenyő, osszák be azt az olajat, különben zsírba fullad az egész egytálétel....
A maradék egy ek. olajon megsütöttem a felkarikázott hagymát, a tejszínes keverékhez hozzákevertem a tejfölt is.
Ekkorra a rizs magába szívta a húslevest, majdnem kész lett, jöhetett az összeállítás:
egy sor padlizsán, hagyma. és paradicsomkarika, - soronként sózás - a főtt rizs, tejszínes-tejfölös keverék, padlizsán, hagyma, paradicsom. Erre jött a (nálunk gouda) sajt, és kb 25 perc alatt sült szép mosolygósra.
Kolléganőmtől kaptam a receptet.
Kolléganőmtől kaptam a receptet.
1 megjegyzés:
Elkészítettem és sikert aratott a kóstolók körében. Köszönöm! :)
Megjegyzés küldése