2012. április 16., hétfő

Epres-mascarponés csokitorta



Úgy nézett ki sokáig, a durván vajkrémes torták csillaga leáldozóban van -  itthon súlyos megvetés övezi őket, nem mellesleg legtöbbször inkább margarinnal készülnek, és a hetvenes évek korlátos cukrászatát idézik. 
A világ más részein  nem így gondolják, és lelkiismeretfurdalás nélkül betolnak egy tortába fél kiló vajat - hát leginkább a kalóriák miatt nem lett ez a torta végül is klasszikus ruffle cake. Ahhoz, hogy olyan fodros legyen, mint  a nagykönyvben, a pontosabb és nagyobb méretű  fém díszítőcsövön  kívül egy keményebb, megállósabb vajkrém is kellett volna; nem mellesleg a swiss meringue buttercream-hez (ami melegített és sok-sok cukorral felvert tojáshabalaphoz adott rengeteg vajat jelent) pedig sok kimaradt tojásfehérje - ami nálunk ritkaság :). Még így se tudom elképzelni, hogy hová teszik azt a rengeteg krémet: ez a torta 20 centis átérőjű, nem is sajnáltam a sokkal könnyebb, és térfogatra is kisebb  mascarponét kívül-belül, de ha egy picit is vastagabb - az itthon szokásos méretnek mondjuk kicsivel több mint a fele - méretű szelet sikerült belőle, akkor már mindenki kerülgette a kívül lévő krémet. Egy ilyen kicsi, bár magas tortából simán 16-20 karcsú szelet kijön, de mivel a piskóta sem kispályás, mindenki csak pihegett a vacsora végén.


Hozzávalók: (2 db, 20-22 centis formához)

22 dkg liszt
35 dkg cukor
9 dkg holland kakaó
2 tk. szódabikarbóna 
1 tk. sütőpor
1 tk só
2 nagy tojás 
20 dkg  natúr joghurt
1,2 dl olaj
1 tk. vaníliakivonat
1csésze presszókávé

A sütőt 180 fokra előmelegítettem, a formákat alul sütőpapírral béleltem.
Az első hat hozzávalót összekevertem. 
A tojásokat  simára kevertem a maradék 4 hozzávalóval. A száraz hozzávalókat rászitáltam a nedves hozzávalókra,  simára kevertem. kettéosztottam a tésztát  és 35 perc aaltt készre sütöttem a lapokat. Kicsit túlemelkedett nekem a szélük,  ezért kihűlés után kicsit kozmetikázni kellett, és felülről kb. fél cm vastagságban körben le kellett vágni a széleket. Ezután mindkét tortalapot vízszintesen kettévágtam, még így is 2 centinél magasabb 4 lapot kaptam.

(Háromlapos, nagyobb tortához itt az elkészítés módja : csokis-ribizlihabos torta )

- a krémhez:

75 dkg mascarpone
8 dkg porcukor
1,5 dl tejszín
fél citrom leve
40 dkg eper

A hozzávalókat a kézi mixer legmagasabb fokozatán 5 perc alatt  habosra kevertem. ( a cukor kevésnek tűnhet, nekünk így is épp elég édes volt, nyugodtan lehet többet,vagy kevesebbet is beletenni.)

A tortalapokat a vékonyra szeletelt eperrel kiraktam és sorban   megkentem a mascarponés krémmel. A tortát kívülről vékonyan (nem baj, ha átlátszik a csokis tortalap) áthúztam a krémmel. Ezután habzsákból, fél cm hosszú,keskeny nyílású csővel díszítettem a torta oldalát és tetejét: a cső végét a torta oldalához ferdén illesztve balról-jobbra és jobbról-balra irányuló alulról felfele haladó mozgással húztam a fodrokat, kb másfél centis oszlopokban.így egymásra támaszkodnak a rétegek.
Mivel a mascarpone lágyabb, több kisebb adagban töltöttem a habzsákba, a többi krémet addig hűtőben tartottam.

Ruffle cake díszítés videó itt

26 megjegyzés:

Konyhavirtuóz írta...

Én is bevállalnám a pihegést, csak kapjak egy szeletet! A cukor mennyiségét szerinted lehetne csökkenteni?

Pixie Pie írta...

Szerintem tök jó lett a fodor ahhoz képest, hogy mascarponés a krém. Meg aztán az is tuti, hogy nagyon betolnék most egy szelettel. :)

Piszke írta...

A krémben szerintem nem na gyon lehet...A süti..hát azt hiszem, ott már csökkentettem az eredeti recepthez képet, szerintem 5 deka mínuszt még elbír.

Eva írta...

Olyan mint egy kis húsvéti "bari". :-))

Névtelen írta...

Tisztára olyan fekete, mint a mud cake, rögtön valami gazdag termőföldet juttat eszembe a színe.. Bár nem vagyok sem vakond, sem földigiliszta, mégis úgy gondolom, isteni lehet az íze :)

Ildi

Piszke írta...

Igen durván kakaós, nem is jön ki, hogy mennyi cukor van benne.. és a 9 dek kakaó odavág a színének...a piskóta teteje ijesztően fekete lesz a sütés végére :D - pedig nem is ég meg!

pinkóci írta...

Fantasztikus Piszke, köszönöm a receptet!!!!! Nagyon ízlett a tortatulaj csajcsapatnak! :)

Névtelen írta...

Köszönöm a receptet! 3 hete szemeztem vele és keresztfiam szülinapjára meg is csináltam. Az egész család el volt ájulva. Innentől nem megyünk cukrászdába tortáért. Egyszerűen tökéletes. Tudom ajánlani mindenkinek ne féljenek tőle. :)

Piszke írta...

de jó ilyeneket olvasni :)

Névtelen írta...

Még májusban megsütöttem és bár az egész napom ráment, akkora sikere volt, hogy azóta is rendszeresen emlegetik!:)

Piszke írta...

Örülök :) - legközelebb már gyorsabban fog menni :)))!

Névtelen írta...

Az eper helyettesíthető fagyasztott málnával vagy szederrel? Vagy nagyon eláztatja a tésztát?

Piszke írta...

Ha mondjuk az összeállítás után egy órával tálalva van, akkor megússza!
Vagy a másik megoldás, nagyon lassan és szűrőben kiolvasztva rakni a krém tetejére, picit belenyomkodva. De így félő, hogy vágáskor a szeder leve csúnyán elfolyva színezi a krémet.
Talán szedret mintha láttam volna a piacon még a múlt héten, és áfonyát is, igaz nem olcsó.
Egyébként érett aromás körte is megy a csokis alaphoz é a krémhez,de az is aznap fogyasztandó azért, és mielőtt a tortába megy, át kell forgatni citromlében és lecsöpögtetni, hogy ne színezze el. Vagy kockákra vágott sárgahúsú őszibarackkal is el tudom képzelni!

Piszke írta...

Ja és a málnát szedret ilyenkor nem kell kiolvasztani! Egy óra alatt épp csak annyira indul olvadásnak a krémben, hogy nem kezd csöpögni, és nem is fogfájdító ráharapni.

Unknown írta...

Szia!ez kb.hály személyre elég??

Piszke írta...

Szia!! Mivel a tortaszeletek magasak, 12 komoly méretű szelet simán kijön belőle, de akár 16 szeletre is vágható. A piskótája is tömörebb a sima piskótánál, a mascarpone pedig egy tejszínes vagy pudingos krémnél jóval töményebb, így egy vékony szelet is elég laktató!

Unknown írta...

Köszönöm!:)Még egy kérdés:fondannal szeretném bevonni,hogyan tudom megoldani,a krém elég arra hogy a külsejét is be tudjam fedni és arra rátenni a fondant?

Piszke írta...

Annyi krém van rajta, amennyi a receptben le van írva, és ez a fodros külsőhöz is elég volt, ha simítod a fondant alá, szerintem még sok is lesz.Viszont puhább, mint a vajkrém, tehát jól be kell hűteni, mielőtt felteszed a fondant! Annyit javasolnék még, hogy a krém cukormennyiségen ne emelj, sőt inkább két dekát levennék, mert a fondant amúgy is elég édes.

Unknown írta...

Köszönöm!!

Névtelen írta...

Már többször próbálkoztam, de a krém még sosem sikerült. Túrós állagú lett mindig. Mit rontok el?

Piszke írta...

Én úgy gondolom, a citrom lehet az oka. Talán túl savas a leve- ez nyilván fajtától és érettségtől függ, és összerántja a tejszínt és a mascarponét. Nem szabad túlverni sem, akkor - mielőtt vajjá válna, a tejszín "rizses" csomós állagú lesz, de a mascarpone is hajlamos csomósodni. Lehet, túl erős a mixered! Biztos, ami biztos, maradj akkor inkább a reszelt citromhéjnál, az is megadja a kellő pici savanykásságot.Remélem segítettem és köszi, hogy nem adod fel a reményt :) - itt semmi sem fotoshoppolt!

Névtelen írta...

Üdv, én azt szeretném megkérdezni, hogy a hozzávalók a tésztához mindkét lapra külön ki van számolva, vagy a liszt például 22dkg, akkor az egyik lapba 11dkg kell, vagy nem? Szóval ha nem így, akkor a a 2 külön tortalapba 22dkg liszt kell, külön-külön?
Elnézést ha elég béna a kérdés, de nem akarom elrontani és még nagyon, nagyon kezdő vagyok. :)

Piszke írta...

Szia! A megadott hozzávalók a teljes tortához kellenek, tehát ha a megadott mennyiségű anyagból (22dkg liszt és stb.) kikevered a piskótát, azt kétfele kell osztani, két adagban kisütni, a két kisült lapot kettévágni:így lesz 4 réteg piskótád :)
Igazán szép akkor lesz, ha nincs két egyforma formád egyszerre kisütni a tésztát, ha először fél adagot keversz ki (tehát 11 dkg liszt stb) és utána a következőt. Csináltam már párszor ezt a tésztát, és igyekeztem gyorsítani, egyben kevertem ki, és amelyik része másodiknak sült - ugye annak kikeverve várnia kellett az elsőre - nem jött fel olyan szépen.
Ja és még egy tanács: a mascarponet nem szabad túl sokat keverni, nehogy csomósodjon,és inkább citromhéjat tegyél bele citromlé helyett, mert összeránthatja esetleg. Azt hiszem egyik kommentben feljebb volt erről szó! (És kérdezz máskor is nyugodtan, én is így kezdtem!)

Névtelen írta...

Életem első tortája és baromi jó lett!Egyszerű és nagyon finom valamint nem egy átlagos torta!:)

Névtelen írta...

szia :)
szerinted az ront a torta állagán, ha fagyasztott gyümit használok?
Egyébként nagyon jól néz ki a torta!!

Névtelen írta...

Szia.. 26cm tortaformához mik a mennyiségek ??

Related Posts with Thumbnails