2012. április 3., kedd

Mini piskóták mascarponekrémmel és gyümölcsökkel



Bárkit kérdezünk, a piskóta itthon leginkább  magas torta vagy tekercs. Pedig kevesebb munkával látványosabb, magas cukiságfaktorú sütiket lehet elállítani, ha van valamilyen egyszemélyes formánk. Tény, hogy  nálunk az ilyen  visszafogott méretezésű desszerteket némi értetlen pislogás szokta követni, hogycsakennyivan, nincsmégahűtőben, ehetekmégegyet..., dehát nem lehet minden hétvégén többnapos tortákba felejtkezni, főleg, hogy mindjárt itt a húsvéti sonka-tojás-tortamaraton.


Hozzávalók: (6 db 7 cm-es átmérőjű fém formához)
-a piskótákhoz:
2 tojás
5 dkg cukor
4 dkg liszt
kevés vaj és liszt a formák kenéséhez
kevés lapkamandula (elhagyható)

20 dkg mascarpone
0,5 dl tejszín vagy joghurt
4 tk porcukor
fél citrom leve

25 dkg tetszés szerinti  friss vagy lecsöpögtetett befőtt gyümölcs (itt eper és kevés mangó)

A formákat alaposan kivajaztam-liszteztem. A sütőt 175 fokra előmelegítettem. A piskóta első három hozzávalóját a kézi mixer legnagyobb fokozatán 10 perc alatt sűrű krémes, világos habbá vertem. Óvatosan, de alaposan belekevertem a lisztet és elosztottam a formákban,  a mandulával megszórtam, hogy legyen benne valami enyhén ropogós is és  8-10  perc alatt megsütöttem.A formában, rácson hűtöttem ki.
A mascarponét  tejszínnel lazítottam,  (joghurtot is használhatunk) mixerrel felhabosítottam, belekevertem a cukrot és a citromlevet is. A formákból kivett piskótákon elosztottam a krémet, megszórtam a kockára vágott gyümölccsel, tálalás előtt kevés porcukorral.

Pénztárca- és madzagbikinibarát változatban a mascarpone helyett használhatunk néhány órán át szűrőben lecsöpögtetett 2 doboz joghurtot is, ekkor kenjük meg a piskóták tetejét kevés lekvárral, hogy ne áztassa el a joghurtkrém a tésztát, vagy közvetlenül tálalás előtt állítsuk össze.

A mennyiség elég egy 18-20 cm-es kerek formára is, ekkor 8 diszkrét szelet sütink lesz.

Csinálhatunk ilyen cukiságot is, ha másképp vágjuk fel a gyümölcsöket, és csinálunk egy helyes buborékos karamelldíszt:


7 megjegyzés:

duende írta...

Ej, de jól néz ki! :)

bévé írta...

madzagbikinibarát :DDDDDD

NEDUDDGI írta...

Ez nekem nagyon bejön, különösen a madzagbikini és ráadásul még a barátom is lesz, :D hát nem is tudom, de a sütikék igen jól néznek ki :)
Maradok 10-telettel NEDUDDGI

Eva írta...

- Apjuk, nem ér körbe a madzagbikini!
- Dehogyisnem....próbáld csak meg a nyakadnál.
:-DDDDD

Amúgy nagyon szuperek ezek az "egyszerrebekapós" kis csodák. (A madzagbikini meg kapja be.)

Névtelen írta...

Ilyen kis szuper formákat, ehhez a szuper sütihez hol lehet kapni,.. szilikon?
Nekem nagyobb van, gondolom alkalmasabb a kicsi?

Piszke írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Piszke írta...

Ez tejesen egyszerű fémforma, szerintem én a helyi piacon vettem :)De a Corában láttam nemrég ugyanilyet ráadásul teflonbevonattal. Szerintem konyhafelszerelési boltban is lehet kapni, ahol pogácsaszaggató meg egyéb ilyen klasszikus cuccok is vannak.

Kicsi cukibb lesz :), és az pont egy diszkrét egyszemélyes adag. De át lehet számolni a mennyiségeket nagyobba is egy kis matekozással. Saccra kb. hat kicsi formához ) való mennyiség tesz ki kb. egy 20 cm átmérőjű formát.

Related Posts with Thumbnails