2012. március 6., kedd

Szirnyiki



Kértek? 
A sütőporos amerikai pancake-ekkel, juharsziruppal locsolva, meg fotogén áfonyákkal megszórva, tele van a net. Igazságtalanul. Mert szerintünk a szirnyiki magasan veri. A tesóméktól karácsonyra  kapott élmény-ajándék egy ebéd volt az Arany Kaviárban, és ott estünk szerelembe a szirnyikivel. Miután áttúrtam a Zinternetet, majdnem mindenütt ugyanazt a receptet találtam, még az orosz oldalakon is, de elolvasva nehezen jött össze az a légies állag, mint amit most kóstoltam, és a legtöbb helyen túlzónak találtam a liszt mennyiségét is. Ezért nem mehettem biztosra, amikor végül is nekiálltam, de a jóízlésű Nagyobb az ebéd végén közölte, hogy oké, ha az Arany Kaviárban ilyen jó kajákat adnak, akkor legközelebb feltétlenül vigyük őt is magunkkal...


Hozzávalók: (erős leves után 4 személyre, vagy desszertnek 8, 24-26 db)

fél kg túró
2 tojás
4 dkg porcukor plusz 2 nagy  tk. a tejfölbe
5 dkg liszt plusz 2 ek. a formázáshoz
2 citrom reszelt héja
2 kk. vaníliakivonat/vaníliáscukor
6 dkg vaj
egy pohár tejföl

A túrót a porcukorral, a vaníliakivonattal és a két tojás sárgájával simára és krémszerűre kevertem a botmixerrel. (Ez klasszikusan a szitán áttörés, de nincs szitám...) Belereszeltem a citromok héját, belekevertem a lisztet. A tojások habját keményre vertem, majd két részletben óvatosan de egyenletesen belekevertem a túrós masszába.
Állni hagytam fél órát.
Ekkor a "tészta" inkább krémszerű, és nem látszik olyannak, amiből valaha is csini korongokat lehetne készíteni, de nem baj.

Vastagon megliszteztem a munkalapot, kikanalaztam a közepére a masszát, és lisztes kézzel ujjnyi vastagra ellapogattam, ügyelve, hogy alul is lisztes maradjon, hogy majd ki lehessen szaggatni a korongokat.
Egy nagy teflonserpenyőben felolvasztottam 2 dkg vajat, és 7 centis, belisztezett fánkszaggatóval korongokat szaggattam a masszából és közepes lángon, oldalanként kb. 3-4 perc alatt aranybarnára sütöttem. A kimaradt masszát lisztezett felületen újból kilapogattam, és kiszaggattam stb...A 24 darabot 3 részletben sütöttem meg, és mindig friss vajat tettem a serpenyőbe.

Tradicionálisan cukrozott tejföllel tálalják, és szerintem így is a legjobb.

11 megjegyzés:

Pixie Pie írta...

Azta, de jól hangzik! Ezt feltétlen kipróbálom, köszi a tippet! :)

chriesi írta...

Húú, ez durván jó lehet!

Anazar írta...

Kérek!!

Blogkonyha írta...

Először azt hittem, hogy serpenyőben, merőkanállal adagolva lett kisütve...érdekes, ahogy olvastam pont nem gondoltam erre. Nagyon finom túrós desszert lehet!

Piszke írta...

Ne hagyjátok ki! Én most csináltam először, és bérelt helye lesz nálunk.Imádta mindenki :)

Szemi írta...

Nagyon jól hangzik, ki fogom próbálni! :)

á la carte kulinaria írta...

Nagyon jól néz ki, én is meg fogom csinálni!

Vicuska írta...

Kérek én is!!! :)

Névtelen írta...

Na ez igen finom lehet!

Névtelen írta...

Az egy pohár tejföl, az mennyi? Csak mert annyi pohár van.. Köszi, Zsófi

Andi írta...

A tejföl nem kell a tésztába, hanem csak a tetejére teszed, mint a túrógombócnál,így teljesdn mindegy a pohár mérete.

Related Posts with Thumbnails