Újra habszifon akció.
Szerintem ez lett az eddigi legjobb, pontosabban itt adott egy hatalmas pluszt a habosítás: a parféként üzemelő hab a tejszín sima felverésével el nem érhetően könnyű lett, nem egy kemény jégtömb, hanem légies, lágyan olvadó jégkrémszerűség: ilyen állagú hideg cucchoz habszifon nélkül csak irdatlan mennyiségű állományjavítózott nagyüzemi jégkrém vásárlásával lehet jutni.Mellette szól még, hogy 10 dkg gyümölcspüré, pici porcukor és 1,5 dl tejszín simán kiad 4-6 adagot, sőt, ha ilyen cukin tálaljuk, akkor egy vacsora után akár 8 embernek is van desszert. Oké, persze nálunk is van, aki egy ültő helyében is megeszi, de annak fél kiló cukor se kottyan meg a kókuszkockában...
Hozzávalók:
15 dkg erdei gyümölcs keverék (lehetőleg ribizlis - az jót tesz az állagnak)
1,5 dl hideg tejszín
2 tk. porcukor
A felolvasztott, de még hideg gyümölcsöt botmixereztem, azután egy nagyobb, sűrű lyukú szűrőn átpasszíroztam, hogy mag ne legyen benne - így 10 dkg pürét kaptam. Összekevertem a többi hozzávalóval, a
behűtött szifonba öntöttem. A fejjel leele tartott szifonba óvatosan engedtem bele a gázt, közben 8-10x meg is ráztam. Félóra hűtés után 20cm-es, folpackkal bélelt, szögletes fémformába nyomtam a habot, elegyengettem és 2 óra alatt kifagyasztottam.
A karácsonyról maradt mogyorókrokanttal és kevés málnadzsemmel tálaltam.
A parféhoz jól jön valami ropogós: ez lehet pirított dió vagy mogyoró is, meg valami kis szósz, de a Csokiszósz Frakció kísérleteit verjük vissza.
7 megjegyzés:
Úristen ez gyönyörű:) Neked milyen szifonod van azt lehet tudni vagy milyet érdemes beszerezni?Köszönöm:)
Liss szifonom van, fél literes, és ami a lényeg, hogy nem csupa műanyag a feje, hanem fémalkatrészes, szétszedhető, átmosható teljesen. Valamelyik előbbi szifonos posztban írtam is részletesebben róla!
Nagyon guszticsek! Ezt a receptet elteszem diétamentes napokra. :-)
Na, itt elférne egy, a decemberiekhez hasonló műelemzés :) Szuperül néz ki amellett, h isteni lehet..
Ildi
jaj, jaj, baj lesz, baj lesz, meg fogom venni azt a szifont... :-)
Helga
Dehát ez diétás!! Az a másfél deka cukor az egészben..:)
Hát a minimalizmus diadala & a művész egyensúlykeresési kísérletei - valami ilyesmi címe lenne :)
Jó ez a habszifon, a sima tejszínhab is sokkal jobb benne, mint a bolti spriccelősök, egyszerűbb, mint imádkozni és habfixezni, hogy felverődjön s stabil maradjon. Ha többen vagyunk hétvégén, akkor alapból van hab, mert jó a kávéba, süti mellé,gyümölcsre, gyümölcslevesre, és napokig bírja a hűtőben a szifonban a maradék is. Szóval még akkor is megéri szerintem, ha nem variálunk vele semmit :)
Juj, de jó! Valami ilyenre vágytam az utóbbi napokban! :D
Megjegyzés küldése