2012. március 22., csütörtök

Lazac papírban sütve, zöldségekkel



En papillote, ha fransziásan toljuk. És a lazac helyettesíthető bármilyen hallal, a sütési idő friss, a lazacnál vékonyabb filéknél vagy korrektül kiolvasztott tengeri halaknál sem kell, hogy több legyen, ráadásul pont elég a nagyon vékonyra szeletelt zöldségek tökéletes párolásához is. Annyira hiányzik már a színes mindenféle, de változatlanul ellenállok az olasz-spanyol  cuccoknak és a hazai üvegházinak, de a színes krumplit azért csak kipróbáltam, ez ráadásul skót felföldi piros fajta, a Hegylakó is ezen nőtt fel, tudjátok.

Hozzávalók:

személyenként:

1 10 dkg-os halfilé (lazac, mondjuk)
1 közepes répa
1 kisebb petrezselyemgyökér
1 krumpli
5 centis darab póréhagyma
1 kk citromlé
só, bors
késhegynyi chilipor és gyömbérpor
egy ek. olívaolaj

fűszervaj: 5 dkg vaj 1 kk citromlé, kicsi só, 1 ek aprított petrezselyemzöld

A sütőt 180 fokra előmelegítettem.
A megtisztított zöldségeket uborkareszelőn legyalultam, ( a petrezselyemgyökeret hosszában) a hagymát vékony karikákra vágtam. A sütőpapírból egy  30 cm-es  darabot vágtam, félbehajtottam, visszanyitottam, a hajtás mellé középre elosztottam a zöldségeket, sóztam, borsoztam, a tetejükre fektettem a leszárított halfilét, meglocsoltam a citromlével, megszórtam a chilivel és gyömbérrel, az egészre rácsorgattam a  kevés olívaolajat. A papírt ráhajtottam a zöldséges cuccra, körben  vékony csíkban szorosan párszor felhajtottam, és tíz perc alatt megsütöttem az ebédet.

A csomagból kibontva kapott egy karika fűszervajat, amihez az összetevőket a puha vajjal  gyorsan simára kevertem és rúddá alakítva a hűtőben tároltam.


4 megjegyzés:

ixchel írta...

Jó recept! Most aztán elfogott a nosztalgia-érzés: a nagymamám sütötte lisztes, vagy cukros zacskóban a csirkecombokat: kívül ropogós, belül omlós volt mind és isteni finom.

Piszke írta...

Igen, nem kell hozzá franciának lenni :)

Blogkonyha írta...

Nagyon finom, már én is sütöttem lazacot papírban. Guszta!

Vesta írta...

De szép színes!

Related Posts with Thumbnails