2012. február 6., hétfő

Házi nutella


Amiből van ezer a neten és nekem is van pár könyvjelzőm innen-onnan. De meggondoltam magam, és úgy döntöttem, hogy a házi nutella ne legyen olyan-mintha-nutella , mert ugye aki nutellát akar enni, az nutellát akar enni, és nem olyan-mintha-nutellát. Elképzeltem, hogy majd a gyerekek áhítattal néznek rám, és javasolják, hogy most azonnal nyissunk egy saját nutella üzemet, mert ez olyan jó, tökolyan, mint a nutella, de tényleganya. És kijárnak rá a kamrába, ahol az eredeti, mostanában már  aranyárú 400 grammos üvegből egy hét alatt elszublimál a csokis mogyorókrém, ÉS érdekes módon soha egyetlen nutellás kiskanál nincs a mosogatóban vagy a mosogatógépben ...ugye tudjátok, miért...?
Ezért azután úgy döntöttem, elolvasom mi van az üvegben, és akkor tudni fogom, mi kell a házi nutellához. 

Nem kell a szívhez kapni, semmi durva műanyag nincs benne. Az összetevők ( mennyiségük  sorrendjében kell egyébként feltüntetni): cukor, növényi olaj, mogyoró 13 %, zsírszegény kakaópor 7,4 %, sovány tejpor 5%, tejsavópor, emulgeátor (szójalecitin) és vanilin. 
Nyilván nem meglepő, hogy a cukor a legtöbb, hiszen tudja mindenki, a nutella ÉDES. Nagyon édes. 
Na és persze kalóriadús, hiszen van benne zsíradék is rendesen. Növényi olaj. Szerintetek? Én nehezen tudom beleélni magam, hogy házilag készült  cukros-kakaós  napraforgóolajat kanalazok, de azt sem tételezem fel, hogy a növényi olaj kizárólag moogyoróolaj lenne, mert akkor a nutella nem ennyibe kerülne a boltban, hanem sokkal többe. Én kókuszzsírra tippelek, ami szobahőmérsékleten kellemesen sűrű állagot ad. Ez sem olcsó, szóval nem tudom, mi van az igazi nutellában, de eldöntöttem, az enyémben vaj lesz. Az arányok persze nincsenek ezekből az üvegen, így csak tippelni tudtam, gondolván, az állag majd igazol. 
Mogyoró. Nálunk az terem a kertben, így igazán költséghatékony házilag a nutella, de azért elgondolkodtató, hogy a hivatalos receptúra szerint 100 gr-ban csak 13 gr van, igaz? Ezért én meg is emeltem az arányát,  és megpirítottam, hogy intenzívebb legyen az íze.
Zsírszegény kakaópor, pipa, igyekeztem nagyon jót haszálni, bár a második nutellás körben már elsajnáltam a Van Houten-t és meg kell mondjam, érződött is a gyengébb cucc.
Tejpor - pipa.
Tejsavópor - kapható, de még sose volt a kamrámban. Mivel 100 gr nutellában 5 gr alatti mennyiségben van, úgy döntöttem, talán nem fog hiányozni az autentikus ízhez. 
És most jutunk el a kulcsösszetevőhöz, aminek a nutella az állagát köszönheti: a szójalecitin. Igen, ez E szám, de legalább természetes anyag, igaz, tuti GMO, de mindegy, mert ilyet nem tartok a kamrában. Viszont ez egy emulgeálószer, ami azt jelenti, hogy ez felelős a sima, homogén állagért, és a zsírok, zsírban oldódó anyagok, a víztartalmú alkotórészek tökéletes egymáshozsimulásáról gondoskodik.Vagyis, hogy a nutellánk ne váljon szét elemeire, és ne nézzen ki gusztustalan trutyinak azután, hogy szépen összekevertük az alkotórészeket. Ez azért is fontos, mert a mogyoró magas olajtartalmú, és én nem akartam darabos krémet, viszont  a mogyoró tökéletes őrlésével szabadul fel mogyoróolaj is rendesen, a cukorral darálva szinte pasztaszerű állagot kaptam.
Nem mellesleg a neten kerengő legtöbb recept pont ezért használ csokoládét a házi nutellához: abban eleve benne van a szójalecitin, homogenitás megoldva.
És mivel a növényi olaj, mint opció kiesett, a vaj meg azért nem annyira kenhető hűvösen, muszáj volt  valami folyékonyat csempészni még a házi nutellába, hogy ne kockákra vágva kelljen a palacsintába tenni, ezért kevés tejszín és méz játszott szerepet.
Ja és a vanillin: ha megkóstoltok egy kiskanál nutellát, nagyon odafigyelve, akkor szerintem abszolút kiordít belőle az erős (mű) vanília: ennek egyébként ízfokozó hatása van, úgyhogy nem véletlen, hogy belerakták.

Na ezek után, hogy így kielemeztem a nutellát (deráérezanő) így készült otthon:
(450-500 gr)

15 dkg porcukor
2 ek. méz
2 ek tejszín
12 dkg vaj
10 dkg mogyoró
3 dkg holland  kakaópor
2,5 dkg tejpor
1 tk. vaníliapor (vagy helyette 2 tk vaníliakivonat)

A mogyorót megpirítottam és amennyire lehetett, ledörzsöltem róla a héját. Kávédarálóban ( igen, nem tesz neki jót, de mindent a tudományért) a porcukorral együtt daráltam le több adagban, míg csak bírta a gép, mert az egyes körök végén az anyag nagy része már  pasztaszerűen tapadt.
A vajat, mézet, tejszínt,  tejport és a vaníliaport kis lángon  langyosra összeolvasztottam, hagytam hűlni, majd hozzákevertem a mogyorós-porcukros pasztát és a kakaóport, simára kevertem. A vaj és a mogyoróolaj együtt így már túl sok volt a száraz összetevőknek, kb. két evőkanálnyi kivált, azt egyszerűen leöntöttem a masszáról.
Szobahőmérsékleten tökéletesen kenhető, és ha csak úgy meg akarjuk kóstolni, akkor még kiskanál se kell hozzá ;).
Zárható üvegben kell tárolni, és a benne lévő vaj szavatossági ideje korlátot szab a kamrapolcon való álldogálásnak. Igaz, ez a mennyiség szerintem egy palacsintázás meg egy kalácssütés alkalmával nálunk simán elfogy.

10 megjegyzés:

Unknown írta...

Sose értettem, hogy miért hívják mogyorókrémnek, hisz alig van benne és eléggé csokis. Mondjuk a te receptednél is hasonló a sorrend: cukor, zsír, mogyoró (kb. 20% ha jól számolom) ;) De lényegesen jobb arány.
Szerintem nem kókuszzsírt használnak, mert az kissé hűsítő hatást keltene a nyelven és kb. 15 évvel ezelőtti nutellás emlékeimben nincs jelen ez a hűsítés. Curdokhöz hasonlóan tojássárgáját is lehetne belekavarni lecitinként.

Zsuzsanna írta...

(deráérezanő) - így olvastam: de ráérez a nő! :-)
Mi is szeretjük nagyon a Nutellát, de még nem merészkedtem házilag készíteni.

Pixie Pie írta...

Na figyu! Ha aszondod, hogy ez tényleg a tuti, akkor kipróbálom. De csakis akkor és számolj a következményekkel! :) Ugyanis két recit próbáltam eddig, amikhez természetesen azt írták, hogy annyira, de annyira olyan, aztán mégse, kifejezetten rosszak voltak. :( A mogyoró meg ugye drága... Nem várok Nutella-ízt, de azért legalább finom legyen, érted?!

Alexa Christi írta...

Én is éppen most készítettem és szerintem is pirított mogyoróval az igazi!
Pirítással együtt nem volt egy óra, míg elkészült, és, ha nem is olcsóbb, mint a bolti, de finomabb és "gazdagabb"!

Nagyon jó ez a recept is! :)

Blogkonyha írta...

Kipróbálandó, nagyon ígéretes recept! Köszi, vittem!

Piszke írta...

Robi, köszi a tojássárga ötletet, tényleg az is lecitin... és a curd-ben elbánik az elég sok citromlével. Viszont itt a cél abszolút a reprodukció volt, ha csak magamnak csinálnám, akkor elővenném az eldugdosott valhronát és csak tejszínt meg rengeteg mogyorót tennék bele, hogy ganache-szerű krém legyen belőle.

Viszont milyen növényi olaj lehet benne, ha nem kókuszzsír? Mert ugye van az a tulajdonsága, hogy hűtőben keményedik, szobahőmérsékleten pedig abszolút lágy és kenhető...

Értem Pixie :D!! Ez nutella íz, csak 1 icipicivel jobb, a gyerekek meg voltak elégedve a hasonmással...

Christi, Igen és is láttam a David Leibovitz-félét nálad is, szerintem tuti finomabb mint a nutella :), de most direkt másolni próbáltam. És a mogyoróíz tényleg pirítva jön ki igazán.

Ziti írta...

Szia!
Nekem szombaton volt egy probalkozasom hasonlo mogyorokremmel csak ugy a sajat fejem utan menve. Izre finom volt, na nem olyan, mint az igazi, de jo volt megenni. Az egyetlen gondot a daralas okozta. Iletve az, hogy nem mertem kremesiteni a mogyorot, mert korabban mar jartam ugy, hogy eppen magorles kozben sajnos tonkretettem a kavedaralomat. Kiegett, fustolt, kivagta a biztositekot, satobbi, igy vennem kellett egy ujat. Ez egy DeLonghi, megbizok a markaban, de 170 W, nem tudom, hogy birna-e a terhelest. Csak ezert biztosan nem ruhaznek be egy keses apritoba, igy a kerdesem az lenne, hogy szerinted megmerjem kockaztatni a kremesitest ezzel a daralommal? Mondjuk darabosan is isteni volt, csakhat a feeling...
Ziti

Piszke írta...

Zita, én is tartok kicsit tőle...még bírta az én egyszerű kb. 5000 Ft-os Siemens kávédarálóm, de rendszeresen nem tenném meg vele :( Viszont a késes aprítóval kapcsolatban én zt tanácsolnám, hogy ne hagyd ki...
Az enyém épp javítás alatt van (met leejtettem) de rengeteg mindenre jó: az aprításon túl például én minden tésztát, ami omlós, vagy egyébként vaj alapú, a kekszeket, mártásokat, turmixokat, kisebb adag krémleveseket azzal csinálom, sokkal többet használom, mint bármilyen más gépemet. Bosch-ra esküszöm, aminek kb 1 literes tartálya van, és fehér-zöld UFÓ-szrű teteje. Ha egy gépet tarthatnék meg, ezt választanám!

Unknown írta...

Apropó Nutella - egy mostani filmből néhány háttérinfó a Nutelláról ill. a gyártó cégről, Ferrero-ról: Ferrero-Check.

Ziti írta...

Kedves Piszke,
Koszonom szepen a valaszodat. Tanacsodat megfogadvan vegul vettem egy apritot, szerintem egesz kedvezo aron es 1000 wattos. Ennek kulom orulok mert a turmixgepen `csak` 800, de masodpercek alatt elvegzi a munkat. Jo kis konyhai `jatek` lesz ez nekem, ezuton is hala a segitsegedert.
Zita

Related Posts with Thumbnails