2012. január 10., kedd

Minikuglófok Meyer citrom-krémmel




Hátháthátháthát....a kakaóscsiga és a házi barackdzsemes bukta leszorult a második-harmadik helyre. Az aranygaluska vaníliasodóval és a szalagos fánk pedig ezzel a kuglóffal van versenyben az első helyért...És ha leírom, hogy a se-nem-édes-se-nem-savanyú illatos Meyer citrom-krém picit kicsurran a kuglófokból és egészen lágyan eláztatja a sütik enyhén pirult alját, és ahogy az ember beleharap a foszlós, édes, langyos tésztába, rögtön ott a vajas, illatos, savanykás töltelék, egy egészen kicsit tudom visszadni az élményt...
Járjatok nyitott szemmel, csak ezért is érdemes ilyen citromot venni, én egy mindközönséges városszéli Spar-ban találtam rá, mostohán összekeverve a sima citromokkal. Az egyik képen látszik jól a különbség: a héja fényes, nem rücskös, és gömbölydedebb is mint a citrom. Mint egy citrom alakú mandarin, élénksárgában, és az illata is édes.

Hozzávalók: (16 minikuglófhoz)

55 dkg liszt plusz 5-7 dkg a nyújtáshoz, formázáshoz
5 gr szárazélesztő (most Haast használtam)
4,5 dl langyos tej
2 tojás sárgája
10 dkg langyos olvasztott vaj
10 dkg porcukor
csipet só

A  hozzávalókat egybeöntve  nekem kenyérsütőgép dagasztotta meglehetősen  lágy tésztává, de egy sima dagasztókaros robotgéppel is tökéletes lesz, 10 perc dagasztás elég is neki, míg elválik a tál oldalától és sima fényes tésztává alakul. Ezután a langyos konyhában folpackkal szorosan lezárt tálban a duplájára kelesztettem, kb másfél óra alatt. 
A lágy tésztát jól lisztezett munkalapon, lisztes kézzel átgyúrtam, 16 részre osztottam. A kis gombócokból hurkát sodortam, majd nyújtófával kb 20x5 cm-es vékony téglalappá nyújtottam őket. (Oké, később jutott eszembe hogy egy nagy, 40x40-es lapot  is felcsíkozhattam volna, nem baj, jellemépítő gyurmázás folyt) A téglalapokra hosszában töltöttem 2 kávéskanál citromkrémet, a téglalap hosszanti, alsó szélét a krémre hajtottam, majd a rövidebbik oldala felől feltekertem. ( Így alul nem folyik ki a krém sütés közben.) Kerámiaformákba ültettem a kuglófokat ( alulra kerül a behajtott rész) és 15 perc kelesztés után 180 fokon kb. 20 perc alatt megsütöttem, az utolsó öt percben sütőpapírral takarva. (Nagyon szép egyenletesen sütötte meg ( és meg sem égette) a ramekin forma, igazán elégedett voltam. Sütés közben néhol kimászott a citromkrém, de nem égett oda a forma szélén sem, ami pedig a süti alá folyt, direkt jót tett.) Fényes kevés porcukros citrommáztól lett, és reszeltem is még rá a citrom héjából is


A recept sima kuglóf-receptből indult, ebből alakítva.

Meyer citrom-curd

60 ml citromlé
egy citrom lereszelt  héja
2 tojás sárgája
6 dkg porcukor
16 dkg vaj, felkockázva

Az első négy hozzávalót simára kevertem, egy vastagabb aljú lábasan, kis lángon, folyamatos keverés mellett addig melegítettem, míg besűrűsödött, majd lehúztam a tűzről és fokozatosan, simára kevergetve hozzáadtam a vajat.

Ebből a curd-ből indultam ki, de növeltem a citromlé/héj arányát a cukor rovására, mivel a Meyer-citrom épp csak savanykás, és kicsit levettem a vajból is.







7 megjegyzés:

chriesi írta...

Mennyire gusztak, es milyen jo lenne most reggelire. :)

Blogkonyha írta...

Csodásak! A citromkrémet meg egyenesen imádom!

sajtosbrokkoli írta...

Ha nem kalács sülne éppen a kenyérsütőben, azonnal nekiállnék.

Marcsi írta...

Hűűű de szépségesek!!!!
Kis formákban sütötted?

Piszke írta...

Köszi lányok! Én is neki fogok állni szerintem a hétvégén megint. Most azon filózom, hogy lehetne megoldani, amit Noémi írt.. hogy reggel kiveszem a hűtőből, be a sütőbe, és 20 perc múlva teleeszük magunkat vele :D

Kis kerámia, creme brulée-hez való, kb 7 cm a belső átmérőke.

Névtelen írta...

Elsó gondolatom az első képet meglátva: Brad Pittet magamról ledobva az ágyból kiugorva rohannék érte a konyhába, annyira akarnám, hogy az enyém legyen :D:D Gyönyörű!

Ildi

Moha írta...

Mesés, viszem a receptet!

reggelre készítés: kevesebb élesztővel készítsd el a tésztát,hideg hozzávalókkal dolgozz, hagyd kelni 45-50 percig, formázás-töltés, majd a kis edénykékbe téve egy tálcán takard le őket nejlonnal és mehetnek a hűtőbe éjszakára.
Reggel előveszed és amíg a sütőt bemelegíted, addig várnak a konyhaasztalon, aztán sütés.
Ha nem tölt 8 óránál többet a hűsben, akkor ez működik, elég vajas a tészta, nem fog túlkelni. Kicsit más lesz a szerkezete a lassú keléstől, de finom lesz!

Related Posts with Thumbnails