A klasszikus témaválasztáshoz klasszikus forma dukál: az alkotó nem tért le a hagyományos útról, amikor egy expresszívebb, nonfiguratív forma helyett a fatörzsábrázolást választotta a francia karácsonyi fatörzstortához (aka Buche de Noel) Sőt, további komor kereteket jelölt ki a hagyományos csokoládékrém melletti kiállásával, hiszen így a forma és a beltartalom könnyen hétköznapi utánzássá silányíthatja a sütemény külső megjelenését. Ráadásul ott lebegett a übergiccs habcsókgombák csalogató csapdája, amit csak erős túlzások igénybevételével lehet más, nem hétköznapi magasságba emelni. De művészünk inkább az elegáns, nemesen egyszerűsítő értelmezés mellett voksolt: kellemesen lágy, natúr marcipánból készült indák és borostyánlevelek teszik mozgalmassá az összhatást, jelképezve egyúttal az újjászületést, a Zélet nagyszerű burjánzását. Az összbenyomás mindezek ellenére mégis az, hogy alkotónk a pár napon belül elkészült művek utolsó darabjára kissé megfáradt, magába fordult, és elveszítette játékos lendületét, amelyet nem ellensúlyoz a torta oldalán felbukkanó, vicceskedő kukac sem.
Hozzávalók:
a piskótához:
5 tojás sárgája
3 tojásfehérje
5 ek. cukor
3 dkg olvasztott vaj
7 dkg liszt
3 dkg kakaópor
1 késhegynyi sütőpor
1 dl frissen csavart narancslé
1 ek. porcukor
-a krémhez:
5 tojás sárgája
15 dkg cukor
5 ek víz
15 dkg étcsokoládé
3 dkg kakaópor
25 dkg vaj
5 dkg porcukor- a díszítéshez: 15 dkg marcipán
A sütőt 180 fokra előmelegítettem.
2 tojás szétválasztottam, három egész tojást és 2 sárgáját a cukorral kézi robotgéppel 10 perc alatt világos, habos krémmé kevertem, a végén hozzáadva a vajat is. A lisztet, kakaót, sütőport hozzászitáltam és óvatosan forgatva sima tésztává kevertem. Sütőpapírral bélelt 30X32 cm-es tepsibe simítottam és 180 fokon 10 perc alatt megsütöttem.Ezalatt a narancslevet és a porcukrot kicsit beforraltam, a kisült piskótát meglocsoltam vele, majd sütőpapírostól feltekertem és hagytam kihűlni.
( A tojássárga arányának növelése, plusz a vaj (vagyis a plusz zsíradék) puhábbá és könnyebben és szebben tekerhetővé teszi a piskótát.)
A vízből és a cukorból kis lángon szirupot főztem - nem kell sokáig főzni, elég ha felolvad a cukor és picit besűrűsödik a folyadék.Az étcsokit a mikróban 1 perc alatt, kétszeri keveréssel megolvasztottam. A szirupot hűlni hagytam.A tojássárgáját kézi mixerrel felvertem és közben fokozatosan belecsorgattam a meleg szirupot( óvatosan, nehogy összerántsa a tojást) és habosra vertem. A vajat is habosra kevertem a kevés porcukorral elkevert kakaóval, hozzákevertem az étcsokit, majd apránként a tojásos krémet.
A piskótát megtöltöttem a krém kétharmadával, a tekercs 1/3-át ferdén levágtam, oldalról a hosszabbik részhez illesztettem és így vontam be kívülről, eltakarva a krémmel az illesztést is.
A díszatés natúr marcipánból készült.
A piskóta fejből, a krém pedig a klasszikus fatörzskrém jól megemelt étcsokitartalommal.
2 megjegyzés:
habcsókgomba rlz!!
Azért vitatkoznék kicsit: lehet, hogy a művész megsúgta a műkritikusnak,miszerint elfáradt kissé, de hogy ez a művén cseppet sem érződik,és a játékosságából sem vesztett semmit, az tuti!
Megjegyzés küldése