Eddig meg voltam győződve arról, hogy a muffin a világ legegyszerűbb süteménye.
Hát nem.Ez az.
És szerintem sokkal jobb, mint a muffin. Talán nem lehet annyiféle módon variálni, alapból mondjuk csak mindenféle citrusfélével, de egy kis plusz alkohol, csonthéjas, fűszer nem rontja el, és akkor már ott is vagyunk ezer variációnál. Most a még mindig tornyosuló Meyer citromokból készült, és a Népek azonnal beszavazták az állandó műsorfüzetbe.
Ha megnézem a könyvjelzőimet, akkor a lemon slice-ból van vagy tíz, ideje volt egyet kipróbálni, és mekkora mázli, hogy ezt az abszolút just-for-dummies receptet választottam.5 perc alatt van kész, nem kell hozzákomolyabb felszerelés, csak egy tál, egy fakanál, egy citromcsavaró és egy tepsi.
Hozzávalók: (20X20as tepsihez vagy 22cm-es formához)
-a tésztához:
10 dkg vaj
12 dkg liszt
2. ek. cukor
csipet só
A sütőt 180 fokra előmelegítettem.
A vajat a mikróban 400 watton 2 perc alatt megolvasztottam (langyos legyen csak), és hozzákevertem az előzőleg összekevert cukorhoz, sóhoz és liszthez. A kevercset a sütőpapírral bélelt tepsire szórtam, és egyenletesen elnyomkodtam a tepsi alján. 20 perc alatt a sütő alsó harmadába tett rácson megsütöttem - kellemes aranybarna színűnek kell lenni a tésztának.
a krémhez:
3 tojás
10 dkg cukor
3 ek. liszt
2 (Meyer)citrom lereszelt héja
1,2 dl. citromlé
Minden hozzávalót simára kevertem, és a sütőből kivett tészta tetejére öntöttem. 160 fokra levett sütőben 20 percig sült. (Ekkor még kicsit mozoghat a közepe, nem baj, a kihűlés során megdermed, pont, mint a sajttorta.)
Rácson, a tepsiben hűtöttem ki.)
Kapcsos formában nem csinálnám, mivel ha a tészta nem zár tökéletesen a forma oldalánál, esetleg kifolyhat a citromos krém, ami a sütés kezdetén igen folyós.
Sima citrom esetén a cukor mennyiségét emelni kell, maximum a duplájára.Ha naranccsal, mandarinnal készül, maradhat a fenti arány - 10 dkg -nál kevesebb esetleg nem köti meg rendesen a tojásokat.
7 megjegyzés:
Tényleg egyszerű! És milyen finom lehet! A citromos dolgok a gyengéim! Az a közeli fotó....Hm!
Jajj, ez nagyon jó! Holnap biztos elkészítem depresszió-űzőnek:) Ugyan nincs Meyer citromom... Keverjek citromot mandarinnal?
Kétszer készítettem már lemon bar-t Chili és Vanília receptje alapján, de mivel ott habverővel kellett a krémet keverni, nekem habos lett, a hab sülés közben feljött a krém tetejére és barnára sült pillanatok alatt. Az ízét nem rontotta el, de az esztétikumot eléggé, pedig az öcsém esküvőjére készült... Na, de majd ez a citromos szelet...:)
Remélem időben szólok, tényleg csak össze kell keverni a hozzávalókat, ugyan a tojás alapból habosodik, ha keversz rajta kettőt, de úgy lesz szép sima a teteje, ha minél kevesebb levegő kerül bele. Pont mint a creme brulée, ami nekem mindig félig felfújtként jön ki a sütőből, akárhogy vigyázok a keveréssel. Att nem kell fehérre keverni a tojásokat piskótaszerűen, egyszerűen csak elkeverni és kész is :)! Szerintem 1/3 mandarin 2/3 citromlé arány közelít ízben, igazából a parfümös aromát nehéz utánozni.
Elkészült:) Szerintem még nem tökéletes, de a család szerint már így is túl jó... Annyira óvatos akartam lenni az összekeveréssel, hogy a tojás fehérjéje néhol egybe maradt és sülés közben fehér szigetek lettek a sárga krémben. De ízre tökéletes volt. 2 citrommal és 2 mandarinnal, ugyanennyi cukorral sütöttem, nem tudom, milyen lenne Meyer-citrommal, de ez így nagyon finom volt:)
Húúú, de guszta ez a süti! Én is imádom a citromos dolgokat, ezt tuti tesztelni fogom, gondolom normál citrommal se lehet nagyon elrontani. Vagy de?
Hát nagyon kell igyekezni, ha el akarod rontani...pl odaég..:) Vagy nagyon kiszáradhat a teteje ha túl vqan sütve, az tényleg nem jó.
Rita! Én egy villával kevertem össze a tojásokat,az csak nagyobb buborékokat visz bele,amik azután a többi hozzávalóval történő elkeverés során úgyis kilukadnak!
Én is minden hónapban elmentek valahonnan egy lemon bart, aztán valahogy sosem kerül legelőre a receptek sorában, de most rajtad felbuzdulva gyorsan megsütöttem ezt, aztán gyorsan mégegy adagot. :) Szuper!
Megjegyzés küldése