2012. január 12., csütörtök

Karácsonyi torták III. (műelemzés, recepttel)



A klasszikus témaválasztáshoz klasszikus forma dukál: az alkotó nem tért le a hagyományos útról, amikor egy expresszívebb, nonfiguratív forma helyett a fatörzsábrázolást választotta a francia karácsonyi fatörzstortához (aka Buche de Noel) Sőt, további komor kereteket jelölt ki a hagyományos csokoládékrém melletti kiállásával, hiszen így a forma és a beltartalom könnyen  hétköznapi utánzássá silányíthatja a sütemény külső megjelenését. Ráadásul ott lebegett a übergiccs habcsókgombák csalogató csapdája, amit csak erős túlzások igénybevételével lehet más, nem hétköznapi magasságba emelni. De művészünk inkább az elegáns, nemesen egyszerűsítő értelmezés mellett voksolt:  kellemesen lágy, natúr marcipánból készült indák és borostyánlevelek teszik mozgalmassá az összhatást, jelképezve egyúttal az újjászületést, a Zélet nagyszerű burjánzását. Az összbenyomás mindezek ellenére mégis az, hogy alkotónk a pár napon belül elkészült művek utolsó darabjára kissé megfáradt, magába fordult, és elveszítette játékos lendületét, amelyet nem ellensúlyoz a torta oldalán felbukkanó, vicceskedő  kukac sem.

Hozzávalók: 
a piskótához:

5 tojás sárgája
3 tojásfehérje
5 ek. cukor
3 dkg olvasztott vaj
7 dkg liszt
3 dkg kakaópor
1 késhegynyi sütőpor

1 dl frissen csavart narancslé
1 ek. porcukor

-a krémhez:

5 tojás sárgája
15  dkg cukor
5 ek víz
15 dkg étcsokoládé
3 dkg kakaópor
25 dkg vaj
5 dkg porcukor

- a díszítéshez: 15 dkg marcipán

A sütőt 180 fokra előmelegítettem.

2 tojás szétválasztottam, három egész tojást és 2 sárgáját a cukorral  kézi robotgéppel 10 perc alatt világos, habos krémmé kevertem, a végén hozzáadva a vajat is. A lisztet, kakaót, sütőport hozzászitáltam és óvatosan forgatva sima tésztává kevertem. Sütőpapírral bélelt 30X32 cm-es tepsibe simítottam és 180 fokon 10 perc alatt megsütöttem.Ezalatt  a narancslevet és a porcukrot kicsit beforraltam, a kisült piskótát meglocsoltam vele, majd sütőpapírostól feltekertem és hagytam kihűlni.

( A tojássárga arányának növelése, plusz a vaj (vagyis a plusz zsíradék) puhábbá és könnyebben és szebben tekerhetővé teszi a piskótát.)

A vízből és a cukorból kis lángon szirupot főztem - nem kell sokáig főzni, elég ha felolvad a cukor és picit besűrűsödik a folyadék.Az étcsokit a mikróban 1 perc alatt, kétszeri keveréssel megolvasztottam. A szirupot  hűlni hagytam.A tojássárgáját kézi mixerrel felvertem és közben fokozatosan belecsorgattam a meleg szirupot( óvatosan, nehogy összerántsa a tojást) és habosra vertem. A vajat is habosra kevertem a kevés porcukorral elkevert kakaóval, hozzákevertem az étcsokit, majd apránként a tojásos krémet.

A piskótát megtöltöttem a krém kétharmadával, a tekercs 1/3-át ferdén levágtam, oldalról a hosszabbik részhez illesztettem és így vontam be kívülről, eltakarva a krémmel az illesztést is.

A díszatés natúr marcipánból készült.

A piskóta fejből, a krém pedig a klasszikus fatörzskrém jól megemelt étcsokitartalommal.

2 megjegyzés:

Rubin Eszter írta...

habcsókgomba rlz!!

Vesta írta...

Azért vitatkoznék kicsit: lehet, hogy a művész megsúgta a műkritikusnak,miszerint elfáradt kissé, de hogy ez a művén cseppet sem érződik,és a játékosságából sem vesztett semmit, az tuti!

Related Posts with Thumbnails