2012. január 25., szerda

Duplacsokis kenyér



Nem is duplán szerintem, hanem inkább triplán és nagyon-nagyon. Eddig is tudtuk, hogy az amerikai receptek alapján készült sütik  egyik durva véglete a tíz dekánként ezer kalória, de valljuk be őszintén,  nem esnek jól ??? De, nagyon is jólesnek. Mert finomak. Mert édesek. Mert tele vannak vajjal. Cukorral. Csokival. És megérdemlünk néha valamit, ami jó,  erkölcstelen, és hízlal ? IGEN.

A Baked fiúk második könyvükben csupa amerikai klasszikust idéztek fel, és nekem úgy tűnik, még rátettek a klasszik receptekre egy lapáttal. Nálunk még nem fordult elő, hogy valamiből, ami csokis, két szerény szelet után, - egy nagy bögre tejjel, csakhogy legyen a vacsorában valami, ami egészségtudatosnak minősíthető - a gyerekek felállnak az asztaltól és azt mondják: "köszi Anya, ez szuper, de egyszerűen nem tudok többet enni...." - pedig mogyoróvaj nem is volt hozzá. Így tulajdonképpen  két legyet ütöttem egy csapásra: a kenyér másik  fele szuper desszertalap maradt fagyihoz.

Mindemellett a hozzávalók listája - talán az összesen 20 dkg cukrot kivéve - nem is igazán rémisztő, elkészíteni - lévén hogy igazi jó amerikai módra csak mindent össze kell keverni - igazán egyszerű. A cukrot pedig, szokásommal ellentétben  nem csökkentettem le, és szükség is van rá a rengeteg kakaó miatt. Az egyszerű hozzávalók és az egyszerű elkészítés ellenére egy magasabb osztályú sütemény kerül ki a sütőből - ez az igazi mesterek titka.

Hozzávalók:

15 dkg nádcukor
12 dkg kakaópor
6 dkg liszt
5 dkg cukor
1,5 tk. szódabikarbóna
1 csapott tk. sütőpor
1 tk. só
2 tojás plusz egy tojássárgája
2 dl tej ( A receptben író van, egy éve nem látok sehol...)
1 tk. vaníliakivonat
1,2 dl étolaj
20 dkg étcsoki


A sütőt 180 fokra előmelegítettem.

Az első hét hozzávalót egyenletesen elkevertem. A következő négy hozzávalót kézi mixerrel simára kevertem, majd fokozatos, lassú sugárban a mixer legkisebb fordulatán a száraz hozzávalókhoz öntöttem . Csak addig kell keverni, míg sima lesz, nem kell túlkeverni! Az apróra tört étcsokit fakanállal forgattam bele.
Szögletes, 22X12-es, kilisztezett és vajazott kenyérformában sütöttem, pontosan a recpet szerinti egy óra tíz percig, ekkor már jó volt a tűpróba. 

Először lassan mozdul a tészta, de azután gyönyörűen felemelkedett, kitöltötte teljesen a formát. Úgy a 40. perctől kezdve takartam a tetejét, mert a sok kakaó miatt ijesztően feketének nézett ki - mintha égett lenne, de hogy átsüljön, az utolsó 10 percben levettem az alufóliát. Kisülés után 10 percig a formában hűlt, majd rácsra raktam ki. Ekkor a külső "héja" vékony és picit  ropogós,  másnapra, alufóliába csomagolva volt szerintem tökéletes, ekkor egyenletes, nagyon csokis, sűrű, de mégsem fojtós, tömör gyönyörűség lett belőle.
Legközelebb a csoki fele megy a tésztába, másik fele pedig csokis bevonatként kerül a süti tetejére.

10 megjegyzés:

t3v, az okostojas írta...

uh, csokiii. már egy hete nem csokis süti van itthon...

író: minden basic sparban kapható, Minna étkezési író fél literes(?) tetra-pakban, jó része tejszín, de egész jó savanykás.
http://www.minnatej.hu/__egyeb.html

Piszke írta...

hát a miénkben nem :( - pedig ezt a minnásat vettem sokáig.csak meyer citrom van :D

Marmalade írta...

Csak nyelek nagyokat!....és jegyzetelek!

Mrs Moore írta...

Én is a Sparban szoktam irót venni, a Minnat. De egyébként házilag is lehet csinálni, kb. 250 ml zsíros habtejszínt (bármilyet csak ne Hulala vagy ilyesmi legyen:) kell 20 percig kézimixer-el verni vagyis vajat köpülni (tényleg csak ennyit kell tenni vele).Csak ne kézbe vedd a mixert, hanem ha van, akkor állványon legyen a mixer, mert eléggé megviseli az izületet a folyamatos vibrálás. Amikor a vaj elválik a savótól kb 20 perc után, akkor ki kell azonnal azt venni a tálból, és jeges vízbe mártani. A visszamaradó folyadék a buttermilk, vagyis iró. A vaj, meg vaj of course :) Nekem 250 ml tejszínből 75-80g vaj szokott lenni. A többi meg iró. Ennyire egyszerű:)

Piszke írta...

Igen,végül is ha képes vagyok a mascarpone-val házilag vacakolni, simán beleférne a vaj plusz író kombó is.És már látom, hogy a Népek finnyáskodnak, ha bolti vaj van :D

Névtelen írta...

Hajjal extrém finom lehet!!!

Névtelen írta...

HAjjal? , hát nem hiszem.(ki hánynam)

Piszke írta...

Mindenki vajra gondolt, ugye...:D az olaj teljesen semleges ízű, szerintem pont ezért tették a receptbe, hogy semmi ne nyomja el a durván csokis ízt. Az állaga biztosan szebb, morzsalékosabb lenne a vajtól, viszont szerintem ki is érződne az íze. (ami konkréten nem is baj, mert én pl kanállal tudnám magában enni a jó vajat, de hát a kalóriák..:( )

Névtelen írta...

Bocs, de ha 7+4 hozzávalót összekeverem, akkor az csak 11. Mi lesz a 12. 200 g csokival ? Jól gondolom, hogy megolvasztva hozzá kell keverni a tésztához ?
Megcsinálnám, mert nagyon guszta, de kicsit megzavarodtam. Bár régi a recepted, remélem, még olvasod a hozzászólásokat. Köszi, KLidia

Piszke írta...

Igen, olvasom! Bár a hétvégi sütiből jövő hétvégi lesz, lehet...:( 7+4 az 11, az étcsoki pedig apróra törve megy bele, ahogy a leírásban ezután következik!

Related Posts with Thumbnails