2011. november 2., szerda

Könnyű kókusztorta



Mert olyan mint egy felhő...nemcsak elkészíteni egyszerű, hanem tényleg csak a kekszalap tartja vissza attól, hogy el ne repüljön.
És ha valaki  a Bounty-érzést inkább karácsonyira váltaná, akkor hagyja le a vékony csokiréteget a tetejéről, és díszítse csak hófehér kókuszcsipsszel, vagy simán kókuszreszelékkel, szórja meg ezüst cukorgyöngyökkel ( igen, kőkemények és ehetetlenek, viszont nagyon jól tudnak kinézni a sütiken), vagy hagyjon meg egy kicsit a kókuszhabból és habrózsázza minden szégyenérzet nélkül. A giccs igenis jót tesz az ember lelkének, ha egyszer már délután fél ötkor sötét van. 
Van a tortában egy hozzávaló, amit minden sarki kisbolt polcáról nem lehet levenni, de azért nem beszerezehetetlen, vagy helyettesíthető: a kókuszkrém. Ez a sima kókusztejnél sűrűbb, állagra körülbelül a juharsziruphoz (vagy a sűrű fehér falfestékhez :)) hasonlít, jellemzően konzerv kiszerelésben árulják. Ha nem jutunk hozzá, akkor kókusztejet sűrítsünk be lassú forralással, 4 dl-t kb. 2,5 -3 dl-re.

Hozzávalók:(18/20 cm-es kapcsos  formához)

10 db Győri Édes kókuszos zabkeksz
8 dkg étcsoki
1db 400gr-os kókuszkrémkonzerv ( ez kb 2,5 dl folyadék - ehhez van igazítva a zselatin mennyisége)
2,5 dl tejszín
1 habfix
2 teáskanál  plusz  2 evőkanál porcukor
12 gr zselatin vagy 6 zselatinlap

a tetejére:
3 dkg étcsoki
0,3 dl tejszín

A kekszet összetörtem, a csokit 2x30mp-es körben megolvasztottam a mikróban, összekevertem a kekszmorzsával és a forma alján egyenletesen elterítettem, egy pohár aljával kicsit megnyomkodtam.
A tejszínt a habfix-szel és 2 tk. porcukorral habá vertem, a zselatint közben 4 ek hideg vízben megáztattam.
A kézi mixerrel vertem egy kis levegőt a porcukorral együtt  a kókuszkrémbe is, majd a tejszínhabba mixeltem, lassan és egyenletesen csorgatva.
A puha zselatint kis lángon kevergetve felmelegítettem, épp csak míg sima és folyós nem lett (forralni nem szabad) majd a kókuszos masszába kevertem, ugyanúgy, mint a kókuszkrémet.
4 óra hűtés után tökéletesen megdermedt, de habos és levegős maradt.
A tetejére a felmelegített tejszínbe tördelt és simára kevert étcsokival készült máz került, gyorsan körbeforgatva a torta tetején, és kevés kókuszcsipszszel lett egyelőre decens nemkarácsonyi torta belőle. 
Nálunk négyükre majdnem egyszerre elfogyott, egyrészt, mert kókuszosból a duplája is mindig kevés, másrész a megadott cukormennyiséggel cseppet sem édes a torta, cserébe nem is nyomja agyon a kókusz természetes aromáját ; aki édesszájúbb, az emelheti a cukrot benne.




4 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon jól néz ki és az íze biztosan nagyon finom ! Ez a kókusztej hozzávaló tart vissza hogy kipróbáljam.

Mrs Moore írta...

huu, anyám. Ha nem diétáznék...akkor most dobnám el a laptopot és rohannék haza az irodából, h jól megcsináljam és megegyem ezt vacsorára! :) Szuper szép!

Piszke írta...

Éva, indulj ki 5 dl tejszínből, forrald fel, szórj bele 20 dkg kókuszreszeléket, hűtsd ki, tedd a hűtőbe egy éjszakára, másnap szűrd le, nyomkodd jól ki, és járj el ugyanígy ( zselatin 10 gr is elég lesz). Majdnem hasonló lesz az eredmény.

Hát, be kell valljam, simán meg tudtam volna egyedül is enni :))

Csiperke írta...

Hát ennek én sem tudnék ellenállni! Azt hiszem szereznem kell valahonnan kókuszkrémet...

Related Posts with Thumbnails