2011. május 23., hétfő

Tejfölös-epres kalácskák







Hogy az eper meg a tejföl jó barátok, azt senki nem hiszi el addig, amíg nem kóstolta. Mivel a kétéves eperdzsemek megsértődtek a mellőztetés miatt, és már nem ítéltem fogyaszthatónak őket,   bukott az epres-eperdzsemes bukta ötlete, volt viszont itthon tejföl, és mindenki boldog volt: az Édes Kelttészta Legyen Mindennap Vacsorára Szekció, az Egyetek Már Valami Gyümölcsöt Is Páholy, meg a Tejföl Mehet Mindenbe Tagozat. A tészta a mindenrejó, pihekönnyű  bukta/aranygaluska horvátilonából, itt és itt is megvan, de leírom, ne kelljen annyit kattintgatni... (Holott: oldalszámmegtekintésnövelés, látogatási időnyújtás, blablablabla, de engem az ilyen trükkök fárasztanak....)

Hozzávalók:


0,5 kg liszt
2 dkg élesztő
2 tojás sárgája
3-3,5 dl tej
6 dkg vaj
5 dkg porcukor

csipet só



a töltelékhez:


1 kis pohár tejföl
darált mandula vagy mogyoró
eper
pár dkg cukor


A lisztet egy nagy tálba öntöttem és a lisztkupac közepébe nagy mélyedést csináltam. A mélyedésbe öntöttem 1 decit a langyos tejből, belemorzsoltam az élesztőt és 1 teáskanál porcukrot is rászórtam. Kicsit hozzákavartam a lisztből is, és hagytam 10 percet felfutni. Ezután hozzáöntöttem a 6 dkg-nyi olvasztott vajat, a maradék porcukrot és a tojássárgákat és a további 2, 5 dl langyos tejet, majd elővettem a dagasztókaros robotgépemet ( akinek ilyen esetleg nincs, az hagyatkozzon nyugodtan a kezére) és összedolgoztam a folyadékelegyet a körben várakozó liszttel. A géppel, ha már összeállt a tészta, 5 perc tökéletesen elég az átdolgozáshoz. Ilyenkorra a massza minden anyagot felvett a tálból, nem is ragadt hozzá, és a felszínén folyamatosan "szakadozik" vagyis a belegyúrt levegőbuborékok rögtön ki is "pukkadnak".
A kerekre paskolt tészta alatt és körülötte liszttel beszórtam a tálat, és egy tiszta konyharuhával letakarva 2 órára egy félreeső meleg, huzatmentes sarokba félretettem kelni.

2 óra elteltével jól kilisztezett munkalapra borítottam, és kézzel átgyúrtam. Ez nálam úgy néz ki, hogy kerek tészta félbe, majd negyedbe hajt, dögönyöz,  kilencven fokot fordít, fordít (tetszőlegesen óramutató járásával egyezően vagy vissza), újra félbehajt, stb. Öt perc szintén elég ebből a játékból, néha keveset lisztezni kell, ha ragadna.
Ezután a tésztát nagyon kilisztezett felületen kb. 3 mm vastag téglalappá nyújtottam és 6,5 cm-es szaggatóval köröket ( 12-14 darab legyen) szaggattam belőle. A maradék tésztát összegyúrtam és vékony csíkká sodortam, a tésztakörök szélére kanyarítottam. 


A töltelék minden kis kalácsba: először 1 tk. cukor, azután 1 nagy tk. tejföl 1 tk. darált mandulával elkeverve, 1 nagyobb szem eper kockázva.


A sütőt közben melegíteni kezdtem 180 fokra, és mivel mindenki éhes volt, külön további kelesztés nélkül 100 fokon kerültek be a sütik, így 20 perc alatt lettek készen. Ha forró sütőbe tesszük, a tészta vékonysága miatt 15 perc is bőven elég.
Nekem nem hiányzott rá a porcukor, édesszájúbbak cukrozhatják még.


Alaprecept horvátilona.

2 megjegyzés:

Piszke írta...

Köszönöm! Jó is volt!!

Mindennapi Manna írta...

Képzeld, a Tejföl Mehet Mindenbe Tagozat egyik tagjával együtt élek:)))

Related Posts with Thumbnails