Mennyivel jobban hangzik, mint az, hogy lepény...;) Igaz nálunk ez általában két réteg tészta, plusz töltelék, a galette breton vátozata meg igazából egy palacsintaféle, de a hajtogatás módja hasonló a képen láthatóhoz. És nem mellékesen, sokkal pozitívabb így a gyümölcs-tészta arány, mégsem kell izgulni, hogy kifolyik sütés közben a gyümölcs leve, és ha nagyon
Hozzávalók:
16 dkg liszt
12,5 dkg vaj
6 dkg darált mandula
10 dkg porcukor
1 tojás
25 dkg eper
3 ek. kókuszreszelék
6 ek. babapiskóta
2 ek. kókuszlikőr
opcionálisan kevés kókuszpehely
A tészta első három hozzávalóját aprítógépben morzsásítottam, azután hozzáadtam a cukrot és a tojást is, és gyorsan összegyúrtam és hűtőbe raktam. Kicsit több hűtést igényel a mandula miatt, ráfér egy éjszaka is, úgy is könnyen kezelhető marad.
A hűtőből kivéve jól kilisztezett munkalapon és lisztezett nyújtófával vékony, - 2-3 mm-es - lappá nyújtottam, és egy 30 cm átmérőjű kört vágtam ki belőle egy tortaforma segítségével. Körben 4 cm-t kihagyva megszórtam az apróra tört babapiskótával, kiraktam a megtisztított, félbevágott eprekkel, meglocsolgattam a likőrrel, megszórtam a kókuszreszelékkel és a kókuszpehellyel, a széleket körben felhajtogattam és 180 fokra melegített sütőben sütőpapírral bélelt tepsin 20 percig sütöttem.
Ez az adag nálunk szerény méretű desszertnek számít, első nekifutásra egy morzsa nem maradt belőle. A tészta és a babapiskóta miatt szerintem egyáltalán nem kell a gyümölcsre cukor, de lehet mellé kis tejszínhabot, mascarponét, vagy ha melegen tálajuk, vaníliafagyit adni.
1 megjegyzés:
Hinnye de jól néz ki! Már el is képzeltem mellé a fagyit. :)
Megjegyzés küldése