Volt ez a jó kis galette, és a maradék tésztának beígértem, hogy csini kis minitortákban végzi. Így is járt, és úgy is hívhatnánk, hogy frangipánmasszával, de szeretek inkább óvakodni az ismeretterjesztéstől. Ráadásul kinek milyen ez a mandulás massza, van, akinek marcipán alapú, van, aki csak hanyagul darált mandulát használ, és még ki tudja, hányféle módon az igazi, de hogy így is jó volt, az biztos.
Hozzávalók: (4 tartelette-hez)
6 dkg liszt
4 dkg vaj
2 dkg darált mandula
3 dkg porcukor
1kis tojás fele
(vagy megcsináljuk a galette-t és kimarad a tészta 1/3-a...)
A tészta első három hozzávalóját aprítógépben morzsásítottam, azután hozzáadtam a cukrot és a tojást is, és gyorsan összegyúrtam és pár órára hűtőbe raktam, maradhat akár egy éjszakára is.
A hűtőből kivéve jól kilisztezett munkalapon és lisztezett nyújtófával vékony, - 2-3 mm-es - lappá nyújtottam, ráraktam egy tartelette-formát és plusz 1,5 centit hagyva körbevágtam., a formákat a tésztával kibéleltem.
4 dkg vaj
5 dkg cukor
1 tojás
4 dkg darált mandula
1 csapott evőkanál liszt
10 szem eper
A sütőt 180 fokra előmelegtítettem.
A vajat és a cukrot habosra kevertem, és sorban- az epret kivéve - belekevertem a többi hozzávalót is, és elosztottam a masszát a 4 formában.
Az epreket négybe vágtam, belerakosgattam a puha mandulás masszába és a tortácskákat kb. 20 perc alatt megsütöttem.
A mandulás krém receptje David Lebovitztól.
4 dkg darált mandula
1 csapott evőkanál liszt
10 szem eper
A sütőt 180 fokra előmelegtítettem.
A vajat és a cukrot habosra kevertem, és sorban- az epret kivéve - belekevertem a többi hozzávalót is, és elosztottam a masszát a 4 formában.
Az epreket négybe vágtam, belerakosgattam a puha mandulás masszába és a tortácskákat kb. 20 perc alatt megsütöttem.
A mandulás krém receptje David Lebovitztól.
2 megjegyzés:
Nagyon guszta, a kép is gyönyörűséges :)
A jelszó: mintasál!
A helyi rőfösbolt kedves segítsége egy törzsvásárlónak :).
Megjegyzés küldése