2011. május 11., szerda

Sherrys-spárgás kacsamáj



Nem vagyunk egyformák, de 15 éve még nem az tűnt egy tökéletes este végének, hogy a csöndes teraszon eliszogatunk egy kis pohár sherryt. Még csak pár éve vagyok portói és sherryrajongó, és azóta rendszeresen használom mindkettőt  főzéshez is, nincs semmi, amit ne emelne eggyel magasabb kategóriába kevés jó minőségű alkohol.... Most pedig minden sherryben  úszik egy darabig, mert az Andalúzia receptversenye miatt kapott sherryt boldog-boldogtalan alapanyag,  ami a konyhába került. 

Ja bocs, izé,  igazából azt akartam írni hogy fantasztikus ötleteim támadtak, szuper recepteket álmodtam és valósítottam meg, csodás ízkombinációk születtek  és most megosztom Veletek is... :D


Hozzávalók :

50 dkg pecsenyekacsa-máj
kb. fél csomag  zöldspárga
2 dkg vaj
1 dl Amotillado sherry

A májat lehártyáztam, leszárítottam, a spárgát megmostam, vastagabb szárvégeit lepattintottam.
A vajat egy nagyobb, vastagabb aljú  teflonserpenyőben lassan felolvasztottam, azután  hirtelen felforrósítottam, a szobahőmérsékletű májat belepakoltam és 2 percig sütöttem. Megfordítottam, hozzálöttyintettem a sherryt, mellédobtam a spárgákat. Újabb 2 perc után a serpenyőt lefedtem, a lángot lejjebb vettem és további öt percig pároltam. A végén egy percre még levettem a fedőt, hogy a szaft kicsit redukálódjon.

Természetesen rögtön tálalni kell, tányéron sózni, szaftot tunkolni, egy cseppje se vesszen kárba.

3 megjegyzés:

"saját levében" írta...

Azt én is megfigyeltem, hogy a máj és az alkohol között valóban van kölcsönhatás, de nem úgy ahogy az orvosok gondolják, hanem ahogy pl. a sherry és a kacsamáj reagálnak egymásra.

Piszke írta...

:DD

Vera írta...

Naná, hogy sherry :)))) ...ezen most jót mosolyogtam...

Related Posts with Thumbnails