2011. január 26., szerda

Darázsfészek aka kakaóscsiga


A Nép leszavazta a fánkot, gyanítom azért,  mert nem csokis volt az opció, így az a következő hétvégén kerül sorra.( Addig is :  itt a sütőben sült, ha nem bírod az olajszagot..., a szalagosról csak kép van és a tanulság, hogy ha kifelejtjük a tojást, úgy se rontjuk el.) És mivel még mindig nem bírok megenni egyetlen pékségbeli hajtogatott vajas(szíj)tésztából készült kakaóscsigát sem, marad a kelt változat, nem ilyen, nem ilyen, és nem ilyen bonyolult, de hasonló. Bónusz hozzá egy nagy bögre forró vaníliás tej, amivel a sütés végén meg kell még locsolni az amúgy sem kispályás tésztát... ne reménykedjünk, hogy marad belőle esetleg pár darab vacsorára.

Hozzávalók:

60 dkg liszt

4 dl langyos tej

1 csomag szárazélesztő vagy 3 dkg friss élesztő

2 tojás sárgája

2 ek. cukor

5 dkg olvasztott vaj

4 ek.porcukor

2-3 ek. holland kakaó

nagy csipet só

- az öntethez:
2 dl tej

1 ek cukor

1 kk. vaníliakivonat vagy 1 cs. vaníliás cukor

A langyos ( radiátoron üldögél előtte)  liszt közepébe mélyedést csináltam, beleöntöttem egy  deci langyos tejet, 1 ek cukrot és a szárazélesztőt.  Kis lisztet is belekeverve 10 perc alatt felhabosodott az élesztő, ekkor hozzákevertem a tojássárgákat, a további 3 dl tejet és az olvasztott vaj felét. A dagasztókaros robotgéppel 10 percig dagasztottam a tésztát, míg sima és fényes nem lett, só csak a dagasztás felénél adtam hozzá . (Kézzel többet kell dolgozni vele, kenyérsütővel pedig egy 20 perces  dagasztóprogram elég) Kilisztezett mély tálban folpackkal szorosabban  letakarva ( ez azért jó, mert a kelő tészta szereti a párát) a meleg konyhában egy óra alatt a duplájára kelt.


A tálból kifordítva lisztezett munkalapon  kézzel néhány perc alatt jól átgyúrtam, vékonyan újralisztezett felületen nagy ( kb. 35x 50 centis téglalappá nyújtottam. Megkentem a maradék olvasztott vajjal ,megszórtam a porcukorral és a kakaóval, (szerintem a porcukorral jobb tölteléket ad, nem maradnak cukorkristályok sehol) feltekertem és 2 centis darabokra vágtam. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgattam (nem kell szorosan, még kelni fog), a hideg sütőbe tettem, és 180 fokra lassan felmelegítve (villanysütőmnél ez nem is megy másképpp...)  további 20 percig sütöttem., félidőtől takarva, mert nem szeretjük túlságosan pirultan.  Az utolsó 5 percben locsoltam meg a cukros-vaníliás forró tejjel, amit a sütési idő végére a csigák magukba gőzöltek.

Ez egy mérsékelten édes verzió, nálunk nem hiányolták a népek a plusz cukrot belőle, de ez ízlés dolga)


Horvátilona majdnem.


8 megjegyzés:

Éva írta...

énis, énis!:)

"saját levében" írta...

Az ortodox tanítások szerint a darázsfészekben dió van kakaó helyett.

Bolti, száraz, morzsalepergős csiga bloggerszájat SOHA nem érinthet!

Piszke írta...

Igen a horvátilona is ezt mondta, de azt is hogy lehet kakaóval csinálni!

Nem vagyok ortodox műkaja-ellenes, kell egy kis E a szervetenek néha, de a kakaóscsiga...inkább megeszem az étit...(ettem is Bordeauxban:))

Marmalade írta...

Nyithatnál egy kis kávézót, házi sütikkel!! Isten bizony még a vaníliás tej is a szívembe markolt!:-)))

Névtelen írta...

Csak nekem lett szottyos az alja? :( Pedig még tovább is sütöttem mint írtad. Most visszatettem alsó sütésre. Remélem megjavul :)

Névtelen írta...

Bocs Ildi voltam!

Piszke írta...

remélem megjavult :)! Az enyém nem lett az, és csináltam már jópárszor. De ez a tepsim, mint a képen is látható, elég vékony, egyszerű fajta. Szinte elgőzölgött a tej róla, alighogy rálocsoltam. Horasz konyhája is megcsinálta, és nem volt gond. Lehet lassabb a sütőd, és nem sült még meg a tészta, jobban elázott a tejtől, még erre tudok gondolni!

Névtelen írta...

Szia Piszke!

Megjavult :) még 10 percig sütöttem alsó fűtéssel és szuper lett! Már kel a tészta a diós változathoz :D Köszi a receptet!!
Ildi

Related Posts with Thumbnails