Nincs paradicsom. Nincs cukkini. Nincs padlizsán. Nincs paprika. Nincs zöldborsó. Nincs fejtettbab. Nem repül ide sehonnan, nem érik kamionban az idefele úton, etilénben fürödve. Azt képzeljük el, hogy legfeljebb vermelni lehet a zöldségeket, hűvös pincében reménykedni, hogy nem csírázik, nem rohad, nem eszi meg valami kór, rovar, rágcsáló. És akkor máris tényleg téli zöldséglevesünk lesz, szezonális, hogy tovább koptassam az elkoptatott szót, pedig mennyire igaz dolog.
Hozzávalók: (6-8 személyre)
3 ek. olivaolaj
1 fej vöröshagyma
1 póréhagyma
2 gerezd fokhagyma
3 zellerszál
5 dkg füstölt szalonna
2 nagy sárgarépa
20 dkg petrezselyemgyökér
10 dkg tarkabab
5 dkg lencse
5 dkg borlotti bab
10 dkg kelkáposzta
2 közepes szem krumpli
2 liter húsleves
2 kk. sűrített paradicsom
fél dl vörösbor
2 tk. kakukkfű
3 tk szárított bazsalikom
só,bors
1 fej vöröshagyma
1 póréhagyma
2 gerezd fokhagyma
3 zellerszál
5 dkg füstölt szalonna
2 nagy sárgarépa
20 dkg petrezselyemgyökér
10 dkg tarkabab
5 dkg lencse
5 dkg borlotti bab
10 dkg kelkáposzta
2 közepes szem krumpli
2 liter húsleves
2 kk. sűrített paradicsom
fél dl vörösbor
2 tk. kakukkfű
3 tk szárított bazsalikom
só,bors
A lencsét és a babokat előző este - legalább 12 óra kell - beáztattam.
A felvágott hagymákat, a felkarikázott pórét, zellerszálakat és a kis kockára vágott szalonnát az olajon kevergetve, kevés sóval átpirítottam, beleforgattam a tarkababot, felöntöttem a húslevessel és másfél óráig fedő alatt csendesen főztem a fűszerek felével. Ezután került bele úgy negyven percre még a lencse és az apró szemű fehér bab, a vékonyra karikázott összes gyökérzöldség, a krumpli, a paradicsompüré, a kel pedig laskára vágva csak az utolsó 20 percben, a szárított zöldfűszerek másik felével és a vörösborral.
Nem muszáj bele tészta, de ha van benne, plusz valami jobbféle sajt is kerül a tetejére, akkor a második fogást nyugodtan elhagyhatjuk.
A felvágott hagymákat, a felkarikázott pórét, zellerszálakat és a kis kockára vágott szalonnát az olajon kevergetve, kevés sóval átpirítottam, beleforgattam a tarkababot, felöntöttem a húslevessel és másfél óráig fedő alatt csendesen főztem a fűszerek felével. Ezután került bele úgy negyven percre még a lencse és az apró szemű fehér bab, a vékonyra karikázott összes gyökérzöldség, a krumpli, a paradicsompüré, a kel pedig laskára vágva csak az utolsó 20 percben, a szárított zöldfűszerek másik felével és a vörösborral.
Nem muszáj bele tészta, de ha van benne, plusz valami jobbféle sajt is kerül a tetejére, akkor a második fogást nyugodtan elhagyhatjuk.
2 megjegyzés:
Van számodra valamim. Megtisztelnél vele ha elfogadnád.
http://angelawebcuki.blogspot.com/2011/01/dijat-kaptam.html
Nálunk is ezek a zöldségek játszanak mostanság!:)
Megjegyzés küldése