2009. szeptember 18., péntek

Medúza


Mindig tanul az ember. Amikor a helyi pékségben kiszúrtam, hogy a klasszik kakaóscsiga méretű péksüti tésztája más, mint a mostanában elérhető rémes szíjszerű kakakóscsigáké, akkor csak mutogatni tudtam, hogy abból az izéből kérek mindjárt kettőt is. ( Igen, a gyerekeim mindennap megennék a kakaós csigát gond nélkül , és nem, nem sütök nekik mindennap, a szíjszerűből viszont nem is veszek, úgyhogy ők ilyen hátrányos helyzetűek szegények. Van aki szerint azért, mert nem veszek nekik, van aki szerint meg azért, mert nem sütök nekik mindennap. ) A filozófiai ösvényekről vissza erre az izére, itthon megkóstolva a pékségünk legjobb éveit idézte, amikor még kevesebb volt ugyan a csicsás péksüti, viszont nem volt bennük a liszten, élesztőn cukron és pár ízesítő hozzávalón kívül nagyon semmi. Azután az is eszembe jutott, hogy ezt a fajta formázást láttam már a blogokon, csaképp nagyméretben, és mákvirág volt a becsületes neve, és az nlc topikról indult eredetileg. Azon gondolkodtam, ha pici méretben csinálom, tuti macerás lesz, és valami keményebb tészta kellene hozzá, hogy legalább az segítsen a formázáskor. Így lett a mi otthoni medúzánknak (mert a pékné szerint ez a becsületes neve) alapja a Hokkaido kalács tésztája. Ahogy volt, pontosan úgy fogyott el vacsorára, a 12 medúzából egyet mentettünk el a nagyobbnak tízóraira.









Hozzávalók:

60 dkg liszt

10 gr porélesztő

8 dkg cukor

3 dkg tejpor (nem volt otthon)

1 tojás

25 dkg tej

15 dkg tejszín

9 gr só (kb két teáskanál)

- a töltelékhez

2 ek cukor

2 ek holland kakaópor

a tetejére:

-1 tojás sárgája


A só kivételével a száraz hozzávalókat összekevertem, mélyedést csináltam bele, odaütöttem a tojást, öntöttem a langyos tejet és a tejszínt. Ezután a robotgép dagasztókarjával összedolgoztam a tésztát. ( Sűrű, kemény kelt tészta lesz belőle, de ha sikerült összeállítani, további 5 percnél több gyúrást nem igényel. ) A végén dagasztottam hozzá a sót, és letakarva másfél órát kelesztettem.

Ezután kidolgoztam a tésztát kézzel jól átdagasztottam, ( kicsit kell csak lisztezni a munkafelületet, mert nem ragadós a tészta, és túl sok lisztet a benne lévőn kívül nem szabd már beledolgozni,) és fél centi vékony nagy téglalappá nyújtottam.

A téglalapból kisebb 15X10 cmes téglalapokat vágtam, kicsit alájukliszteztem és megszórtam őket a cukor és a kakaópor keverékével, majd a hosszabbik oldaluk felől szorosan feltekertem.

Ezután a legélesebb késemmel kb. másfél centi szélességben bevagdostam a tekercseket, úgy hogy teljesen nem vágtam át a tésztát. (így kb 10 karja vagy milye lesz a medúzáknak.)

Ezután a majdnem különálló kis tekercseket vágott felükkel kifele fordítottam, az egész tekercsből pedig egy kört kanyarítottam, és sütőpapírral bélelt tepsibe ügyeskedtem. A tepsin még 20 percet keltek, mielőtt 175 fokos sütőben, a sárgájával lekenve kb. 15-20 perc alatt sült medúza lett belőlük.

A kakaós cukorral nem egyszerű dolgozni, hiszen szóródik kifelé, próbáltam úgyis párat, hogy vajjal kevertem ki a tölteléket, de akkor nem lesz olyan szép a süti, ugyanis hajlamos kifolyni.









8 megjegyzés:

Méhn Niki írta...

jaj de jó pofa!! :D
nagyon guszta medúza! :)
jó ötlet ezekkel a kagylókkal lefotózva! :)

"saját levében" írta...

Látom, már barátkoznak vele a tenger gyümölcsei!

Grenadine írta...

ez ugyan szíjtészta, de a fotó miatt vicces :) http://grenadin.tumblr.com/post/144318987

Vesta írta...

Hát ez milyen jól néz ki!

Piszke írta...

Hogy mondják ezt művelten?? Koincidencia :)

És lebuktam, hogy nem láttam a posztodat, viszont hogy egy srófra jár az agyunk, azon nem csodálkozom :)Szerencsére találtunk páran egymásra itt a mátrixban

Névtelen írta...

A mi pékségünkben olyan változat van, hogy kb. 10x5cm-es hurka van 4 részre bevágva és széthúzva, nincs így összekunkorítva. Én is szeretem, mert 4 közepe van :)

Irsai Olivér írta...

Megcsináltam, finom is lett, de azért számomra a következő tanulságok lettek a következőhöz.
Én vékonyabbra nyújtanám, és jóval több tölteléket használnék, mert az é polipomban a tészta "győzött", alig volt benne töltelék, így frissen meg egy naposan isteni volt, de később elég száraz lett.
(a másik, hogy ez a mennyiség rengeteg, nem tudom, kinél hány kosztos van, nálunk két és fél fő ette négy napig, de az ötödiken így is kellett dobnom még vagy három darabot, mert az már nagyo száraz volt)

Piszke írta...

Hát igen, a közepe a legjobb minden kakaósnak.

Olivér :) Nálunk 4 kosztos van, közte kamasz(odó)gyerek, úgyhogy elfogyott.. egyszerűen el..egy vacsora alatt. Én sem számítottam rá, és jól meg is néztem utána a receptet..60 dkg liszttel indul.. Ezt a tésztát még nálunk sose tettük el másnapra, úgyhogy a más-és harmadnapos állagáról nem tudok semmit :)
Lehet hogy jobban megkelt a tésztád, vagy kisebb az evőkanál. Talán púpozottat kellett volna írnom, én ezt sztenderd egy kis salátástálkában szoktam keverni,(pl palacsintába is) az majdnem tele volt a cukros kakaóval.

Related Posts with Thumbnails